Daniel Vighi biografia
Daniel Vighi opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Unchiul [Povestire]
     Caracterizarea personajelor: Unchiul Unchiul

VIGHI DANIEL
Prozator.
De asemenea, eseist, istoric al mentalitatilor, publicist.

S-a nascut la 9 octombrie 1956 in Lipova (Arad).

Este fiul lui Gheorghe Vighi, marinar, si al Zenei Vighi, functionara.
Dupa studiile liceale, a absolvit in 1980 Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara.

A fost membru activ al Cenaclului "Pavel Dan" al Casei de Cultura a Studentilor din Timisoara. Dupa incheierea studiilor universitare a fost profesor in invatamintul mediu.

In decembrie 1989 este participant activ la miscarile de protest de la Timisoara care au declansat revolutia anticomunista, apoi este membru al Societatii "Timisoara", al Aliantei Civice si al Partidului Aliantei Civice.

Debuteaza publicistic in revista "Forum Studentesc", nr. 9 din 1977, cu articolul Literatura programatica.

Debutul editorial are loc in 1985 cu volumul de proza scurta Povestiri cu strada Depozitului aparut la Editura Cartea Romaneasca.

Colaboreaza cu proze scurte, fragmente de roman, eseuri, articole diverse la revistele: "Orizont", "Vatra", "Romania literara", "Familia", "Secolul 20", "Interval", "22", "Dilema", "Caiete critice", "Viata Romaneasca", "Neue Literatur", "Provincia" s. a., precum si in presa cotidiana din Timisoara. Dupa debut, publica volumele: insemnare despre anii din urma (roman, Ed. Cartea Romaneasca, 1989); Rusalii '. Fragmente din deportarea in Baragan (monografie de istorie contemporana, Ed. Marineasa, 1994, in colaborare cu Viorel Marineasa); Valabia de mucava (eseu, Ed. Amarcord, 1996); Deportarea in Baragan. Destine, documente, reportaje (Ed. Mirton, 1996, in colaborare cu Viorel Marineasa si Valentin Saminta); Decembrie, ora 10 (roman, Ed. Albatros, 1997); Intre hanger si sofa (studiu universitar, Ed. Marineasa, 1998); Tentatia Orientului (eseu, Ed. Paralela 45, 1998); Insula de vara (roman underground) (Ed. Polirom, 1999); Apocalipsa 9 (retroproze) (Ed. Paralela 45, 1999). Este prezent in antologiile Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice alcatuita de Gheorghe Craciun (Ed. Vlasie, 1994; editia a Ii-a, Ed. Paralela 45, 1998) si Generatia '80 in proza scurta alcatuit de Viorel Marineasa si Gheorghe Craciun (Ed. Paralela 45, 1998).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1985), premiul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara, filiala a Uniunii Scriitorilor din Romania (1994, 1997), premiul Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO pentru eseu (1996) si pentru proza (1997).

A beneficiat de burse de specializare la Universitatea din Heidelberg (1990) si la Universitatea Schumann din Strasbourg, Franta (1993). in 1998 a fost invitatul asociatiei "HteraturWERKstatt" din Berlin, Germania, iar in 2001 a participat la o lectura literara la Salzburg, Austria).

Lucreaza ca si lector doctor la Catedra de literatura romana si comparata a Facultatii de Litere a Universitatii din Timisoara.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Asupra prozei autorului au formulat opinii critice: Eugen Simion - Cronica unei strazi ("Romania literara", nr. 4/1985) si Un Don Quijote modern ("Romania literara", 16 mart. 1989), reluate in volum Scriitori romani de azi, IV (Ed. Cartea Romaneasca, 1989); Cornel Ungureanu - O confirmare -Daniel Vighi ("Orizont", nr. 46/1985); Ioan Grosan - Proza ("Amfiteatru", nr. 12/1985); Radu Calin Cristea - Ecuatia de gradul doi ("Familia", 1985); Dan Culcer - Modificari in proza scurta ("Vatra", nr. 1/1986); Nicolae Manolescu - Obiecte si reverii ("Romania literara", nr. 49/1989); Mircea Mihaies - Reverii livresti ("Orizont", nr. 13/1989); Vasile Popovici -insemnare despre anii din urma ("Familia", nr. 5/1989); Monica Lovi-nescu (in volum Pragul. Unde scurte, V, Ed. Humanitas, 1995); Gheorghe Perian (in volum Scriitori romani postmoderni, Ed. Didactica si Pedagogica, 1996); Stefana Totorcea - Critica si condeiul autorului de fictiune ("Romania literara", nr. 34/1999); C. Rogozanu - Tentatii ("Romania literara", nr. 40/1999); Livius Ciocarlie (prezentare pe coperta IV a volum Apocalipsa 9 (retroproze), Ed. Paralela 45, 1999); Valentina Rotam - De la "alteritate" la oriental ("Paralela 45", nr. l-2/1999) s.a.

Referinte critice:


"Regasim in Povestiri cu strada Depozitului (1985) citeva elemente specifice stilului epic al lui Sorin Titel: ironia blinda, reveria luminoasa, preferinta pentru o anumita tipologie, alternanta de real si imaginar, fuga din timpul naratiunii si rasturnarea cronologiei normale. Sint si deosebiri importante fata de acest model epic. Daniel Vighi nu este strain de proza textualista si nu ignora tehnica ei bazata pe ideea de deconstructie epica si autoreferentialitate (). Daniel Vighi nu merge, totusi, pina la capat in aceasta directie si nu face din tema scriiturii tema esentiala a povestirilor sale."
(Eugen Simion, in voi. Scriitori romani de azi, IV. Ed. Cartea Romaneasca, 1989)

"Un prozator inteligent si talentat () mi se pare si mie a fi Daniel Vighi (). intre cele doua carti pe care le-a publicat pina acum Daniel Vighi nu sint diferente majore, desi a doua este mai ambitioasa ca tema si mai complexa ca structura. Frapant, de la inceput, in ele este ceea ce s-a numit pe drept cuvint micul realism (intelectual si textualist). Un ochi parca miop se apropie de realitate, in asa fel incit percepe mai bine detaliile decit ansamblul. Nici in-timplarile, nici personajele n-au anvergura. Ultimele seamana cu niste umbre chinezesti pe ecranul memoriei, siluete fugare, inconsistente. () romanul lui Vighi [este] admirabil in multe privinte, foarte fin si promitind un scriitor adevarat."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 49/1989)

"in Povestiri cu strada Depozitului fuzioneaza, de fapt, doua maniere stilistice opuse, sprijinite pe doua feluri de a vedea lumea. Una e aceea a descrierii minutioase, a inregistrarii neutre a obiectelor, a aglomerarii detaliilor. Metoda se sprijina aici pe un hiperrealism a these. () a doua perspectiva se intemeiaza, dimpotriva, pe rafinament, pe perceptia pur stilizata. Lumea se intoarce in universul pur al artei, ca la decadentisti, viziunea este aristocrata, ferita de intruziunile ochiului realist. () Divergenta dintre aceste doua maniere de a percepe si relata nu e decit aparenta, insa, caci ele fuzioneaza intr-un plan mai profund, in care sacrul si profanul se amesteca delicat intr-un joc de nuante si sugestii. Privirea dubla a prozatorului izbuteste astfel sa cerceteze lumea pe ambele ei fete, punind de fiecare data mestesug si penetratie."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)

"Cartea lui Daniel Vighi, Povestiri cu strada Depozitului (1985), se remarca de la inceput prin specificul ei narativ. Este vorba, anume, de perspectiva putin obisnuita din care autorul s-a gindit sa prezinte faptele si personajele, o perspectiva indepartata ce lasa impresia unei lumi vazute cu ocheanul intors. Totul e descris ca de la o mare distanta, inregistrat ca intr-un film in care imaginile sint luate de undeva de sus (). Prozatorul ne face sa credem ca e interesat in primul rind de fapte si lucruri, mai putin de semnificatiile lor, ca scrie o proza tranzitiva, orientata adica spre lumea din afara."
(Gheorghe Perian, in voi. Scriitori romani postmoderni, Ed. Didactica si Pedagogica, 1996)


"Inca si mai bine decit in admirabila lui Valahie de mucava, in aceasta carte Daniel Vighi - unul dintre cei mai inzestrati prozatori romani actuali -observa atent imediata noastra apropiere (el insusi aparind ca personaj), reflecteaza lucid asupra ei, dar o invaluie intr-o ingindurare blinda - nu rareori tulburatoare - si un umor bonom."
(Livius Ciocarlie, prezentare pe coperta IV a voi. Apocalipsa 9 (retroproze), Ed. Paralela 45,1999)


Copyright © Contact | Trimite referat