Denisa Comanescu biografia


Denisa Comanescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

COMANESCU DENISA
Pseudonimul literar al Denisei Prelipceanu.

Poeta.
De asemenea, traducatoare, editoare.

S-a nascut la 4 februarie 1954, in Buzau.

Este fiica avocatului Caton Comanescu si a Elenei Comanescu (n. Tomescu).

Dupa studiile liceale terminate in 1973 la Liceul "Mihai Eminescu" din Buzau, a absolvit in 1977 Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (sectia limba si literatura romana - limba si literatura engleza).

Dupa absolvire, in perioada 1977 -l978, este translator la Chimimportexport Bucuresti. Din 1978 este redactor responsabil cu literaturile de limba engleza la Editura Univers. Din 1992 devine
redactorul-sef al acestei edituri.

Debuteaza publicistic in 1975 in revista "Romania literara", cu poezie.

Debutul editorial are loc in . cu volumul de versuri Izgonirea din paradis (F.d. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza cu poeme si articole de opinie la revistele din tara. printre care: "Romania literara", "Luceafarul", "Tribuna", "Orizont", "Contrapunct" si altele, si la revistele din strainatate: "World Literature Today", "Esquisite Corpse", "Beacons". "Kalliope" (SUA), "Poetry Review", "Rialto" "Omni-plus" (Marea Britanie), "Bonners Litterara Magasin". "Res Publica", "Fenix" (Suedia) si altele.

Dupa volumul de debut, publica volumele de poezie: Cutitul de argint (Ed. Eminescu. 1983); Barca pe valuri (Ed. Cartea Romaneasca, 1987); Urma de foc (Ed. Axa, 1999). Este traducatoarea din limba engleza a unei selectii din opera poetului Alan Brovvnjohn, publicata in volumul Trei poeti englezi contemporani: Alan Brownjohn, Freur Adcock, Jon Silkin (Ed. Univers. 1989) si a alteia din poezia lui Eilean Ne Chuilleanain, publicata in volumul Flacari himerice. 10 poeti irlandezi contemporani (Ed. Univers, 1996). Este prezenta cu grupaje de poeme in mai multe antologii aparute in strainatate, printre care: Silent Voices - An Anthology of Contcmporary Womcn Poets (Forest Books. London. 1986; 2"d ed. 1988; traduceri de Andrea Deletant si Brenda Walker); Poctes de Roumanie ("Les Cahicrs Bleus", no. 2, Troyes, 1990; traduceri de Mihai Zaharia); Young Poets of a New Romania (Forest Books, London, 1992, traduceri de Brenda Walker si Michaela Celca-Leach); VVhen the Tunnels iVleet. 10 Romanian Contemporary Poets (Bloodaxe Books, Newcastle upon Tyne, 1996; traduceri de Eilean Ne Chuilleanain); Vi har inte kysst stoveln - Nedslag i den rumanska litteraturen ("Ariei", nr. 5-6/. Stockholm; traduceri de Dan Shafran).

Este detinatoarea premiului pentru poezie al revistei "Luceafarul" (1978) si a premiului de debut in poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania (1979). Ca poeta si editoare a fost invitata, incepind din 1990, la festivaluri internationale, conferinte si lecturi de poezie, training-uri de management cultural, in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Republica Irlanda. Suedia, Franta, Finlanda. Grecia, Ungaria, Austria. Croatia, Spania. A fost prezenta ca invitata la Tirgurile Internationale de Carte de la Frankfurt (. 1994, 1996), Londra (1995, 1997) si Varsovia (1999). in prezent este redactor-sef al Editurii Univers din Bucuresti. Din 1986 este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, iar din 1990 este secretara PEN-Clubului Roman.

Asupra poeziei autoarei au formulat opinii critice: Marian Papahagi ("Tribuna", nr. 49/1987); Mircea Mihaies ("Orizont", nr. 9/1988); Nicolae Manolescu ("Romania literara", nr. 15/1988); Laurentiu Ulici, Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua. Ed. Eminescu, 1993); Mircea Ivanescu (postfata la volum Urma de foc, Ed. Axa, 1999); Alex. Stefanescu ("Romania litercara", nr. 9/1999); Petru Poanta, Radu Calin Cristea, Dan Cristea, Valeriu Cristea, Angeia Marinescu s.a.

Referinte critice:


"Poezia Denisei Comanescu se scrie toata intre frumusetea pura a unei instaurari imagistice foarte nete si o asprime de subtext ce-i subliniaza inaderenta la gratuitate. Barca pe valuri nu ascunde, ca titlu, decit prin ironie semnificatia unei indiferente existentiale. In peisajul torential de versificatie abundenta, putinele carti ale Denisei Comanescu stau la un Ioc cu cele de poezie adevarata, ce dau sentimentul intremator al efortului asumai al
creatiei."
(Marian Papahagi, "Tribuna", nr. 49/1987)

"Barca pe valuri aduce in prim-plan o cu totul alta voce poetica. O voce joasa, redusa, ingaimind o abia perceptibila litanie. Vechea exaltare s-a estompat cu totul. Cuvintul a fost deposedat de orice magie. Din real, poeta nu mai restituie decit un schelet fosforescent, lucind mat in noapte. Vechile obsesii o traumatizau nemilos, brutal. Pe cele prezente le primeste cu un straniu calm. Carti ale copilariei si adolescentei. Izgonirea din paradis si Cutitul de argint traiau in fervoarea micilor inscenari tragice. Acum, intim-plarile s-au rarefiat. Din cind in cind, incremenite in linistea unei stampe, uitatele obsesii apar: singuratatea, disparitia, tacerea. Insa ele nu mai au miscarea interna, efervescenta curentilor submarini care le propulsau, involburate, la suprafata. Pierzind din pregnanta, dar nu si din expresivitate, ele cistiga in profunzime. Tensiunea e unda de soc iscata de caderea cuvintului de-retorizat pe intimplarea cotidiana - imanent retorica."
(Mircea Mihaies. "Orizont", nr. 9/1988)

"Ce fel de lirica scrie Denisa Comanescu la treizeci de ani? Pe scurt, ea poate fi definita ca una care. difuz biografica, are toti porii deschisi spre intimplarile din irealitatea sufleteasca, fara totusi inclinatie confesiva pro-priu-zisa, preferind imaginile incoerente si socante: e pretutindeni un soi de naivitate jucata, de simplism intentionat si chiar de obscuritate datorata ruperii legaturilor interne."
(Nicolae Manolcscu, "Romania literara", nr. 15/1988)

"Poezia Denisei (cum unii dintre noi am vrea sa avem privilegiul de a i ne putea adresa, simplu) realizeaza miracolul comunicarii dincolo de coincidentele fictive."