Diana Adamek biografia

Diana Adamek


Diana Adamek opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

ADAMEK DIANA

Eseist si critic literar.

S-a nascut la 26 aprilie 1957 in Baia Mare.

Este fiica lui Alexandru Adamek, de origine slovaca, doctor in economie, si a Mariei Adamek. Dupa terminarea cursurilor liceului "Vasile Lucaciu" din Baia Marc (1976), a absolvit in 1980 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (sectia romana - franceza).

Debuteaza publicistic in 1980 in revista "Tribuna", cu un articol despre proza lui Sadoveanu. Debutul editorial are loc in 1995 cu volumul de eseuri Trupul neindoielnic aparut la Editura Didactica si Pedagogica, in colectia "Akademos".

Colaboreaza cu cronici literare si eseuri la revistele: "Tribuna", "Familia", "Steaua", "Apostrof.

Dupa volumul de debut, publica volumul de eseuri Ochiul de linx. Barocul si revenirile sale (Editura Didactica si Pedagogica, colectia "Akademos", 1997). A ingrijit editiile: Portret de grup cu Ioana Em. Petrescu (Ed. Dacia, 1990, in colaborare cu Ioana Bot); Cunoastere de noapte de Alexandru Ivasiuc (Ed. Cartimpex, 1998).
Este detinatoarea premiului pentru debut al Filialei din Cluj-Napoca a Uniunii Scriitorilor din Romania (1995).

In prezent autoarea este lector doctor la Catedra de Literatura Universala si Comparata a Facultatii de Litere, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre cartile autoarei au formulat opinii critice: Carmen Varfalvi-Berinde -Inima unei lumi calde, tandre si vii ("Apostrof, nr. 10/1995); Mihaela Ursa - "Trupul neindoielnic" ("Steaua", nr. 7-8/1995) si Lacomiile privirii ("Steaua", nr. 7/1997); Iulian Boldea - "Trupul neindoielnic" ("Luceafarul", nr. 11/1996); Adrian Tion - Suprematia imaginii ("Tribuna", nr. 2/1996); Corneliu Craciun - Exercitii de privire ("Familia", nr. 7-8/1996) si Puterea linxului ("Familia", nr. 1/1998).

Referinte critice:


"Prin telul «acut» de a pune problema, cartea Dianei Adamek [Trupul neindoielnic ], trebuie salutata pentru exemplaritatea discursului, profund «stiintific» si. in acelasi timp. ontologizat, vorbind, de fapt. despre om cu limbajul subiectivitatii. In plus, pledoaria sa pentru redepiinderea unei perceptii uitate, a viului din spatele oricarei opere de arta, nu poate decil sa anunte o noua sansa discursului literaturii .si criticii, sansa care se cere constientizata si asumata cu toata gravitatea. Reusind, in egala masura, sa vada geometria organica a creatiei de arta si sa ii acorde expresia uman corporala, autoarea atinge, ea insasi, «trupul neindoielnic» al Canii."
(Mihaela Ursa. "Steaua"", nr. 745/I995)

"A considera opera literara o duplicare esentializata a corporalitatii umane, un al doilea trup ce-si arc propria senzualitate si imensitate a trairii incrustata misterios in structura sa intima, e o premisa de interpretare provocatoare ce se opune, implicit, criticii «obiective», distante, bazate pe grile aprioric construite, de tipul celei structuraliste si. mai recent, deconstructiviste. E provocarea pe care o propune canea Dianei Adamek, intitulata semnificativ Trupul neindoielnic, si care tenteaza o radiografiere a scriiturii, pornind de la impulsul primar care ii da fiinta, analog. in viziunea autoarei, cu ritmul biologic vital ce uneste intim omul de cosmos."
(Carmen Varfalvi-Berinde, "Apostrof", nr. 10/1095)

"Melodic, autoarea incheie capitolul printr-o secventa rezumativa [care] sintetizeaza si viziunea, si stilul interpretarilor sale: privire sensibila, luciditate, mirajul perspectivelor, aristocratia cuvintelor, glacialitatea constrinsa si combustia interioara. () Autoarea are darul de a trai actul lecturii si al scrierii despre lectura intr-un continuu miracol al re-facerii."
(Corneliu Craciun. .'Familia"", nr. 1/1998)