Diana Manole biografia

Diana Manole opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MANOLE DIANA

Poeta.
De asemenea, dramaturg.

S-a nascut la 29 decembrie 1963 in Bucuresti. Este fiica lui Simion Manole si a Julietei Gabriela Gheorghiu.

A absolvit in 1991 Facultatea de Limbi si Literaturi Straine (sectia Rusa - Romana) a Universitatii Bucuresti si, in . Facultatea de Teatru, sectia Regie de Teatru, a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica. in perioada 1982-l987 a lucrat ca desenator tehnic si tehnician-proiectant la [PCM Bucuresti.

A fost profesoara de limba si literatura romana la Scoala Generala nr. 52 din Bucuresti (199l-l992) si la Colegiul "F.L. Caragiale" (1992-l996).

Din 1996 devine redactor la SRTV.

Departamentul Romania International, iar in 1999 producator delegat la TV Romania International.

In perioada studentiei este membra a cenaclului "Universitas" condus de
criticul si profesorul Mircea Martin, la parte, de asemenea, la sedintele Clubului Profesionist de Lectura de la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti, condus de Alexandru Condeescu si Dan-Silviu Boerescu.

Debuteaza publicistic in 1989 cu poezie in revista "'Luceafarul".

Debut editorial in 1994, cu volumul Barbati si femei. 29 in ordine alfabetica, aparut la Editura Phoenix.Colaboreaza la revistele: "Viata studenteasca", "Amfiteatru", "Luceafarul". "Cuvintul", "Universitas", "Romania literara", "Contemporanul", "Vatra", "Art-Panorama", "Manuscriptum" s,a.

A mai publicat volumele: Dragoste printre etaje (Ed. DU Stylc, 1997): Tabieturi de seara (Ed. Eminescu / Asociatia Scriitorilor Bucuresti, 1998):Copilul care nu vroia sa se nasca (teatru, Ed. Cartea Romaneasca. 1999)

Este prezenta in antologia bilingva (romana - poloneza) STRONG. 28 de poete din Romania, alcatuita de Denisa Comanescu (Ed. Universal Dalsi. 1999).

Este detinatoarea urmatoarelor premii: premiul III la concursul "Tinere condeie" (Bucuresti, 1981), premiul "Mihu Dragomir" (Braila, 1984), premiul revistei "Vatra" la Festivalul Cenaclurilor Literare (Sighetu Marmatiei. 1986), premiul III la Festivalul Artei Studentesti (Brasov. 1989), premiul revistei "Amfiteatru" pentru publicistica (1989), Marele Premiu la Festivalul National de Poezie "Nicolae Labis" (Suceava, 1992), premiul pentru poezie ai Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (. 1998), premiul pentru debut in dramaturgie al Editurii Cartea Romaneasca (1999).

A calatorit in Bulgaria (1982); Germania. Cehoslovacia. Uniunea Sovietica (1990), Ungaria, Olanda, Franta (1997), Israel. Grecia (1998), Germania
(1999).

In prezent autoarea este producator delegat la TV Romania International. Este membra al Uniunii Scriitorilor din Romania, membra UNITER si a Asociatiei Internationale a Ziaristilor.
Au formulat opinii critice asupra cartilor autoarei: Radu G. Teposu ("Luceafarul", 1994); Laurentiu Ulici (prezentare pe coperta IV a volum Barbati si femei. 29 in ordine alfabetica. Ed. Phoenix, 1994); Alex. Stefanescu - Visuri intr-o camera de bloc ("Romania literara", nr. 15/1999 si prezentare pe coperta IV a volum Copilul care nu voia sa se nasca, Ed. Cartea Romaneasca, 1999); Emilia David ("Observator cultural", nr. 7/2000); Dan-Silviu Boerescu, Nicolae Prelipceanu s.a.

Referinte critice:


"Volumul de debut al Dianei Manole. Barbati si femei. 29 in ordine
alfabetica (Phoenix, 1994) exceleaza in acele trairi nete, de o simplitate eminamente lirica, prin nervurile carora se scurge o ironie benigna."
(Radu G. Teposu. "Luceafarul", 1994)

"Biografismul, autoironia, decalofilizarea limbajului, tranzitivitatea aproape perversa a discursului sint doar citeva din trasaturile care o apropie pe poeta de congenerii ei. Specificitatea textelor sale consta insa in curajul de a-si asuma un anume sentimentalism, ca si desuet, care umanizeaza ceea ce la altii este rezolvat in cheie cinica."
(Dan-Silviu Boerescu)

"Directa, biografica, transparenta si - totusi - sentimentala, poezia Dianei Manole portretizeaza prudent realitatea cotidiana, cu grija pentru evitarea poetizarii, dar si pentru ocolirea bolovanisului prozaic, mizind pe calitatea, sa spun asa, chirurgicala a vederii-care, adaugata disponibilitatii narativ-lirice a poetei, face ca portretele din aceasta carte sa fie expresive, chiar si atunci cind «materia prima» e insipida si incolora. intr-un aer general nouazecist. textele de aici introduc un curent, o adiere, o briza particulare - semn ca poeta ia lucrurile pe cont propriu, fara emfaza, fara orgolii, dar temeinic, asadar cu talent."
(Laurentiu Ulici, prezentare pe coperta IV a voi. Barbati si femei. 29 in ordine alfabetica, Ed. Phoenix, 1994)

"Diana Manole a scris o piesa care poate fi jucata pe oricare-scena a lumii. O piesa cu un subiect etern, nasterea. inteleasa deopotriva ca o izgonire din Paradis, ca venirea pe lume a unui posibil Mesia, ca o aventura tragica si ca o realizare umana suprema. Basmele romanesti. Biblia si mai ales propria experienta existentiala i-au fost surse de inspiratie. Piesa isi contine propria ei regie, lucida si halucinanta. Este vorba de o opera completa - dramaturgica. poetica, filosofica si regizorala."
(Alex. Stefanescu, prezentare pe coperta IV a voi. Copilul care nu voia sa se nasca. Ed. Cartea Romaneasca, 1999)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani