Dimitrie Marmeliuc biografia

Dimitrie Marmeliuc opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MARMELIUC Dimitrie, se naste la 20 oct. 1886, Liteni, judetul Suceava - moare in 1 nov. 1970, Bucuresti.

Istoric literar si folclorist.

Fiul lui Nistor Marmeliuc si al Floarei, tarani.

Elev eminent al liceului din Suceava (bacalaureat, 1906), licentiat al sectiei studii clasice a Facultatii de Litere si Filosofie a Univ. din Viena (1912) si doctor in litere al aceleiasi Univ. (1915). Profesor secundar la Cernauti si Cimpulung Moldovenesc.

In 1915 trece in Romania, fiind angajat la Bibi. Acad. Colaboreaza la presa interventionista. in 1916 se inroleaza voluntar in armata, urmind cursurile Scolii de Ofiteri de la Botosani. Pleaca pe front, fiind ranit in luptele de la Marasesti si decorat.

A jucat un rol proeminent in unirea Bucovinei cu Romania. A fost secretar de stat al Apararii Nationale, senator si deputat, primar al Cernautiului. Profesor la Catedra de limba si literatura elina la Univ. din Cernauti, apoi la Bucuresti.

Dupa pensionare (1947), activeaza la Institutul de Lingvistica al Acad., colaborind la Dictionarul limbii romane, si in cadrul Soc. de Studii Clasice. A condus numeroase asoc. si institutii social-culturale: presedinte al Soc. „Romania Juna" din Viena (191l-l912). director al Teatrului National din Cernauti, presedinte al Ligii Culturale din Bucovina, presedinte al Ligii Antirevizioniste din Bucovina s.a.

A debutat publicistic in 1910 in volum ,Momania Juna" lui Titu Maiorescu.

A colaborat cu art. si studii la: Analele Academiei Romane, Codrul Cosminului, Cuget romanesc. Epoca, Floarea soarelui. Glasul Bucovinei, Junimea literara. Lamura, Limba romana. Nationalul, Neamul romanesc, Orpheus, Revista cursurilor si conferintelor universitare, Revista Fundatiilor Regale, Romania, Studii clasice, Timpul, Universul. Opera publicistica si stiintifica a fost editata in brosuri si voi.: Figuri istorice romanesti in cintecul poporal al romanilor (1915), Pe drumul idealului: fauritorilor Romaniei Mari (1919), Sofocles. Cercetari cronologice, I-II (1920-l925), Eroului de la Ciresoaia [Ion Gramada]. Omagiu prietenesc si camaraderesc, in colab. cu I. Andriesescu (1936). Sofocles. Aias-Trachiniile-Antigona. Studiu istoric-literar (1939). Si-a multiplicat unele cursuri universitare: Tragedia greaca (1941), Inceputurile literaturii elene: Homer. Ciclul epic (1942), Metrica greaca (1942), Compozitia poetica a lliadei si Odiseii (1943). A prefatat ed. din I. Creanga si Sofocle. A tradus din Horatiu Scrisoarea catre Pisoni, despre arta poetica (1916).

Opera lui Dimitrie Marmeliuc apartine unor domenii variate, de la folclor la lingvistica si de la istoria literara, vizind mai ales Antichitatea, la publicistica militanta. Prima lucrare publicata, Figuri istorice romanesti in cintecul poporal al romanilor (1915), apreciata de folcloristi pentru reliefarea valorii istorice a baladelor populare, nu este singura contributie in domeniu.

Dar mai intinsa si mai reprezentativa este opera de clasicist al lui Dimitrie Marmeliuc Doi sint scriitorii care i-au retinut in mod deosebit atentia: Homer, subiect a doua cursuri universitare (inceputurile literaturii elene: Homer. Ciclul epic, 1942; Compozitia poetica a lliadei si Odiseii, 1943) si al mai multor studii si conferinte, si Sofocle, caruia i-a consacrat citeva lucrari de referinta: Sofocles. Cercetari cronologice (I-II, 1920-l925), Sofocles. Aias-Trachiniile-Antigona, studiu istoric-literar (1939) si Tragedia greaca (1941). Alte contributii la cunoasterea clasicismului greco-latin s-au concretizat in prefete, studii aparute in periodice, traduceri. Fie ca este vorba de cercetari filologice, istorico-literare sau abordari eseistice, lucrarile consacrate de Dimitrie Marmeliuc scriitorilor Antichitatii, izvorite dintr-o reala pasiune, impun prin eruditie, probitate stiintifica, pertinenta observatiilor, rigoarea argumentatiei, concizia si limpiditatea expresiei. Ele constituie, indirect, alaturi de alte scrieri (Clasicismul greco-roman si cultura romana) si o pledoarie pentru asezarea culturii noastre pe temelia solida a clasicismului antic, prezenta si la T. Maiorescu.

Articolele si conferintele adunate in volumul Pe drumul idealului (1919), ca si altele, dezvaluie in Dimitrie Marmeliuc un publicist de vocatie si ne fac sa-i intrezarim darurile de orator. Scrise in mijlocul evenimentelor legate de razboiul pentru intregirea tarii, ele reprezinta un adevarat grafic al sentimentelor colective. Patriotismul ardent, democratismul consecvent si sincer, altitudinea morala, speranta in izbinda finala, tonul avintat, indrazneala imaginilor, cadenta muzicala a frazei amintesc de Cintarea Romaniei. Impresionanta este si evocarea bunului sau prieten cazut in razboi, scriitorul Ion Gramada, in Eroului de la Ciresoaia (1936). Prin viata si opera sa, Dimitrie Marmeliuc ne apare ca un remarcabil exponent al generatiei Marii Uniri.

OPERA:
Figuri istorice romanesti in cintecul poporal al romanilor. Bucuresti, 1915;

Pe drumul idealului: fauritorilor Romaniei Mari, Cernauti, 1919;

Sofocles. Cercetari cronologice, I-II, Cernauti, 1920-l925;

Eroului de la Ciresoaia [Ion Gramada]. Omagiu prietenesc si camaraderesc, doua conferinte (in colab. cu I. Andriesescu), Cernauti, 1936, Sofocles. Aias-Trachiniile-Antigona, studiu istoric-literar. Cernauti, 1939;

Tragedia greaca. Bucuresti, 1941 (litografiat);

inceputurile literaturii elene: Homer. Ciclul epic. Bucuresti, 1942 (litografiat);

Metrica greaca. Bucuresti, 1942 (litografiat);

Compozitia poetica a lliadei si Odiseii, Bucuresti, 1943 (litografiat). Traduceri: Hoiatius Flaccus Quinrus, Scrisoare catre Pisoni, despre aria poetica. Bucuresti, . REFERINTE CRITICE:
Lui D. Marmeliuc (voi. omagial;

, 1936;

Adelina Piatkowski, in Studii clasice, XIII. 1971;

Ov. Barlea, Istoria folcloristicii romanesti, 1974;

I. Datcu si Sabin;

: C. Stroescu. Dictionarul folcloristilor, 1979.


aaa2
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani