Dmitrie Iov biografia

Dmitrie Iov

Dmitrie Iov opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

IOV Dimitrie, se naste la 9 mart. 1888, satul Uricani, comuna Flaminzi, judetul Botosani - moare in 20 aug. 1959, Gherla.
Poet si prozator.

Fiul lui Toader Iov si al Ecaterinei (n. ?), comercianti.

A urmat Scoala Comerciala Superioara din Iasi. Inspector general al Artelor pentru Basarabia, deputat, senator si prefect de Soroca. Debut in Universul literar (1910).

A fost redactor la Adevarul, Dimineata (1912), Ramuri (1914-l916), Drum drept (1916), Lumina din Craiova (1915-l916), Fulgerul din Iasi (1912-l916), Miscarea din Iasi (1919), Dacia din Bucuresti (1919-l924), Curentul (1924-l942) si a condus periodicele Renasterea Moldovei, Biblioteca copiilor si a tinerimei, Cuvintul, Cuvintul nostru din Chisinau si Basarabia de Sus din Soroca. A colaborat la Romania, Opinia si Miscarea din Iasi, Dacia, Viitorul, Sfatul tarii. Rasaritul din Chisinau, Florile dalbe, Gazeta poporului din Suceava, indreptarea literara, Junimea Moldovei de Nord, Unirea din Blaj, Renasterea romana din Sibiu, Lectura pentru toti, Universul literar, Freamatul, Adevarul, Facla, Flacara etc. Autor al volum de versuri Covor basarabean (1943) si al nuvelelor si schitelor din In lunca Trotusului (1923), Duduia Adela (f.a.), Amintiri si lacrimi (1932), Gospodarul din Orhei (1942).

Nuvelele lui Dmitrie Iov (adunate in volumele in lunca Trotusului, 1923; Duduia Adela, f.a.; Amintiri si lacrimi, 1932) reiau temele obisnuite ale epocii: intoarcerea in sat, dragostea nefericita. Nimic cu adevarat original in ele. Tonul naratorului variaza de la melancolie si duiosie la usoara revolta in fata nedreptatilor divine si umane sau la amuzamentul plin de simpatie si intelegere (in povesti de vinatoare, scene de circiuma).

Nu se pot stabili mari diferente intre cele citeva volume (de altfel, autorul reia povestiri din unul in altul); Amintiri si lacrimi este scris, asa cum sugereaza si titlul, in registrul sentimental. Evocarea unei duioase povesti de dragoste e, de pilda, determinata de regasirea unor flori presate. Personajul-narator din cele mai multe texte - un capitan, mare cuceritor - este destul de diferit de binecunoscutul tip al inadaptabilului.

Revine cu insistenta aventura din tren sau din birja, locurile in care femeile misterioase si tulburatoare se lasa cu predilectie cucerite.

O serie de referiri autobiografice precise apar in evocarea satului si a familiei. Se disting citeva texte umoristice, de pilda relatarea unei calatorii cu trenul (Podu lloaiei -Hirlau); incetineala incredibila a deplasarii e acceptata ca o fatalitate in cadrul unor relatii patriarhale si in circumstante caragialesti: trenul intreg sta pe loc, cit timp se cauta prin diverse sate curcanii ceruti de seful de gara. Beneficiind probabil de faptul ca in epoca povestirea avea un cod literar bine definit, un numar apreciabil de bune modele ale genului, o traditie, proza lui Dmitrie Iov este lipsita de mari stin-gacii si cam atit.

OPERA:
Scrisori catre un nepot: Moartea Regelui Carol, Craiova, 1915;
In lunca Trolusului, nuvele si schite, Bucuresti, 1923;
Amintiri si lacrimi, nuvele si schite, Bucuresti, 1932;
Gospodarul din Orhei, nuvele si schite. Bucuresti, 1942;
Covor basarabean, versuri, cu 58 gravuri originale de Th. Kiriakoff- Soroceanu, Iasi, 1943;
D-aia n-are ursul coada , Bucuresti, 1943;
Moldova de la Nistru, Bucuresti, 1943;
Duduia Adela, nuvelesi schite, f.a.


REFERINTE CRITICE:
S. Varzaru, in Cuget moldovenesc, nr. 5-7, 1943;
I. Bejenaru, in Ateneu, nr. 1, 1985.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani