Doina Ioanid biografia

Doina Ioanid opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Ioanid Doina.
Pseudonimul literar al Doinei Ignat (n. Ilie).

Poeta.

S-a nascut la 24 decembrie 1968 in Bucuresti.

A absolvit in 1995 Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. A urmat si Studii Culturale Franceze in cadrul aceleiasi universitati (1997-l998).

Si-a inceput activitatea literara la cenaclul "Litere", condus de Mircea Cartarescu.

A debutat publicistic cu un grupaj de poeme in proza in "Cuvintul" (1995). Este prezenta cu un grupaj de poeme in volumul colectiv Ferestre '98 (Ed. Aristarc. 1998).


Colaboreaza la revistele: "Vatra", "Luceafarul". "Contrafort". "Litere noua". "Erata". "Romania literara". "Dilema" s.a.
Este coautoare a volumului colectiv 40238 Tescani (Ed. Image. 2000), alaturi de Ioana Nicolaie, Marius lanus, loan Godeanu. Domnica Drumea. Angelo Mitchievici, Mircea Cartarescu. Cecilia Stefanescu si Florin laru. A debutat editorial cu volumul de poeme in proza Duduca de martipan (Ed. Univers, 2000).

In prezent autoarea este asistent la Catedra de Limba Franceza a Universitatii "Transilvania" din Brasov.

Au formulat opinii critice asupra poeziei autoarei: Radu G. Teposu ("Cuvintul", nr. 4/1995); Mircea Cartarescu (prefata la volum Ferestre '. Ed. Aristarc, 1998); Paul Cernat - Privirea duducii din fotografie ("Observator cultural", nr. 17/2000); Andrei Bodiu ("Observator cultural", nr. 26/2000) s.a.

Referinte critice:


"Poemele in proza ale Doinei Ioanid - caci poeme sint, intrucit au o substanta esentialmente lirica- sint niste fantezii delicate, cu rare rabufniri de cosmar. Recuzita vag suprarealista, onirismul lor destramat in mecanica agitatiei cotidiene, amestecul de stupoare si reverie dar si aerul de ceremonie domestica amintesc intrucitva de poezia lui Cristian Popescu. Textele Doinei Ioanid sint insa mai delicate si, tocmai de aceea, mai inconsistente."
(Radu G. Teposu, "Cuvintul", nr. 4/1995)

"Poeta si-a ales una dintre formele literare dificile si ingrate, poemul in proza, care si-a gasit legitimitatea abia cu autorii anilor '. Dar textele ci difera de ale «nouazecistilor» prin constructie si imaginar: sint inluminuri gen Rimbaud, un fel de tapiserii verbale cu substrat biografic, dar si cu inserturi suprarealiste. Amanuntul concret, expresiv, este prins imediat si pus in lumina."
(Mircea Cartarescu, prefata la voi. Ferestre '. Ed. Aristarc. 1998)

"Cartea [Duduca de martipan] () e o stranie suprapunere de «decupaje ale realitatii», unificind imagini din trecut si prezent, din timpul copilariei sau adolescentei, maturitatea putin rece, detasata si chiar usor cinica. () Cert este ca intr-un orizont al poeziei care revine obsesiv la copilarie si adolescenta () poezia Doinei Ioanid aduce o nota de originalitate. Ea nu e data de «raceala» privirii, ci de riscul stapinit de a cauta reliefuri in discursul aparent (foarte) alb al existentei.
(Andrei Bodiu, "Observator cultural", nr. 26/2000)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani