Doina Popa biografia
Doina Popa opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

POPA DOINA.
Prozatoare.

S-a nascut la 4 decembrie 1953 in localitatea Naruja (Vrancea).

Este fiica lui Vasile Popa, functionar, fost membru al Legiunii, detinut politic, si a Mariei. Este casatorita cu scriitorul Liviu Ioan Stoiciu.

A absolvit Liceul "Al. I. Cuza" din Focsani (1972).

Activeaza in cadrul cenaclului studentesc "3,14" si al gruparii de la Durau (din 1995). isi face debutul publicistic cu proza in revista "Luceafarul" (1969).

Debuteaza editorial in anul 1985 cu romanul Apel de seara (Ed. Albatros).

Colaboreaza la revistele literare: "Luceafarul", "Ateneu", "Viata Romaneasca", "Convorbiri literare", "Cronica", "Hyperion", "Caietele de la Durau", "Zburatorul", "Flacara", "Contrapunct", "Salonul literar", "Revista V" s.a. Dupa volumul de debut, a mai publicat romanul Sfinta tinerete (Ed. Timpul, 1998).

Lucreaza ca si contabila la Editura Univers.

Au formulat opinii critice despre scrierile autoarei: Ioan Holban ("Cronica"); Mariana Codrut ("Convorbiri literare"); Stefan Ioanid ("Curierul romanesc"); Corneliu Fotea ("Salonul literar"); Matei Visniec s.a.

Referinte critice:


"Sint admirabile paginile in care Doina Popa realizeaza [in Apel de seara] disectii subtile pe realitatile explorate, analize laconice sensibilizate de o morala subtextuala. Observatiile seci pe care naratorul le emite in diferite situatii au pregnanta si schiteaza rapid o atmosfera, oferind un anumit tonus prozei, o tratare prin contraste fine, in alb-negru, a unei lumi. Deloc idilic (), micro-romanul Doinei Popa este un avertisment si un apel. Nimic - pare sa spuna cartea - nu este mai fragil decit armonia existentei: nu tulburati acest echilibru dezertind de la seriozitate si rigoare."
(Matei Visniec) "O carte [Sfinta tinerete] scrisa cu amaraciune. Si cu acea sinceritate a dezolarii care te face sa o citesti fara sentimentul ca parcurgi o carte - pentru ca lectura devine, treptat, un fel de stranie introspectie intr-o alternate care putea fi chiar propria ta existenta. O carte incomoda si tulburatoare, margina-lizata pe nedrept de critica literara "
(Stefan Ioanid, "Curierul romanesc")


Copyright © Contact | Trimite referat