f Doina Tudorovici - biografia lui Doina Tudorovici referate
Doina Tudorovici biografia


BB

Doina Tudorovici opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

TUDOROVICI DOINA

Poeta.
De asemenea, publicista si scenarista.

S-a nascut la 19 august 1960 in Oltenita (Calarasi).

Provine dintr-o familie de intelectuali. Tatal, fost diplomat, a decedat la Viena (in 1986).
Dupa studiile liceale, a absolvit in 1986 Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (sectia romana - franceza), in timpul studentiei frecventeaza "Cenaclul de Luni", condus de criticul si profesorul Nicolae Manolescu, si Cenaclul "Universitas", condus de criticul si profesorul Mircea Martin. Dupa absolvirea facultatii este profesoara de limba si literatura romana la Oltenita. in 1990 incepe sa lucreze in presa, intre alte la "Cotidianul", "Mediafax", "Cronica romana", "Dreptatea".

A lucrat ca scenarista si realizatoare de emisiuni la Televiziunea Romana. in 2000 a fost consiliera a ministrului Culturii si Cultelor.

Debutul editorial are loc in 1990 cu volumul de versuri Poeme provinciale publicat la Editura Litera din Bucuresti.

Colaboreaza cu poeme, articole de opinie, recenzii de carte la revistele: "Luceafarul", "Romania literara", "Vatra", "Contemporanul. Ideea europeana", "Literatorul", "Viata Romaneasca", "Contrapunct" s.a., precum si la ziarele: "Cotidianul", "Cronica romana" s.a. A colaborat cu interviuri si reportaje la radio Europa Libera.
Dupa debut, publica volumele Un lucru peste puterile tale (versuri, Ed. Cartea Romaneasca, 1993) si Amurgul nobililor (interviuri cu descendenti ai unor vechi familii aristocratice, Ed. PRO, 1998), volum care sta la baza scenariului unui serial de televiziune de 30 de episoade realizat pentru Televiziunea Romana. Lucreaza ca si liber profesionista.

Este membra a Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO si a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Asupra cartilor autoarei au formulat opinii critice: Horia Garbea ("Luceafarul", nr. 10/1990); Nicolae Manolescu - intre poem si esenta ("Romania literara", nr. 13/1990); Laura Bisoc ("Caiete critice", nr. 1/1990); Cristian Moraru ("Contrapunct", nr. 27/1990); Mircea Martin ("Caiete critice", 1990); Victor Felea ("Tribuna"); Gabriel Rusu ("Suplimentul literar si artistic al «Tineretului liber»") s.a.

Referinte critice:


"Doina Tudorovici scrie poezia eternei si enormei suspiciuni, a sensibilitatii maladive la posibila deformare. Fiorul acestei frici de exactitate sj evidenta dar si de relativitate si imprevizibil este prins in versuri ce nu pot lasa indiferent pe nimeni. Un document tulburator, un original mod de exprimare a nevoii (banale?) de absolut."
(Horia Garbea, "Luceafarul", nr. 10/1990)

"Peste tot in versurile Doinei Tudorovici din Poeme provinciale e o neliniste launtrica si care se transmite, ca o trepidatie, la suprafata poemului. Prima impresie pe care ne-o face poezia ei este de sinceritate a bout de souffle: o sinceritate elocventa, nu lipsita de o anumita faconda, pe linia unui fantezism suprarealist, jumatate sentimental, jumatate umoristic."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 13/1990)

"intreaga poezie a Doinei Tudorovici este un continuu denunt al iluziei intelese ca forma de blocare a «experimentarii» autentice a lumii. in miezul realului se ascunde fictiunea, dragostea este o «utopie vicioasa», marea iubire - un simplu simulacru etc. Pe de o parte, lumea isi tradeaza impostura metafizica, carenta de idealitate; pe de alta, spiritul traieste permanenta agresiune a obiectelor, detaliilor, a unui univers reificat, stapin integral pe o scena lipsita de transcendenta."
(Cristian Moraru, "Contrapunct", nr. 27/1990)loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani