Dumitru Chioaru biografia
Dumitru Chioaru opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CHIOARU DUMITRU

Poet.
De asemenea, publicist si eseist.

S-a nascut la 19 octombrie 1957 in satul Singatin (Sibiu).

Provine dintr-o familie de tarani, Dumitru si Maria Chioaru, care dupa colectivizarea agriculturii au devenit muncitori.

A absolvit in 1976 Liceul "Gheorghe Lazar" din Sibiu, apoi, in 1980, Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (specialitatea limba si literatura romana - limba si literatura franceza). Din 1999 este doctor in filologie al aceleiasi universitati.

In perioada studentiei face parte din gruparea literara care activeaza in jurul revistei "Echinox".

Dupa absolvirea facultatii este profesor de limba si literatura romana la diferite scoli din Piatra Neamt, Agnita, Cisnadie, Sibiu si, o scurta vreme, librar (1985). intre 1990 -l992 este redactor-sef al revistei "Euphorion" din Sibiu.

Debuteaza publicistic in revista "Transilvania" (nr. 4/1976) cu un grupaj de poeme. Debutul editorial are loc in 1982 cu volumul de poeme Seara adolescentina (Ed. Albatros).

Colaboreaza cu poeme, critica literara si eseuri la revistele: "Transilvania", "Echinox", "Steaua", "Tribuna", "Amfiteatru", "Viata Romaneasca", "Romania literara", "Secolul 20", "Dilema", "Contrapunct", "Contemporanul. Ideea europeana", "Convorbiri literare", "Ateneu", "Vatra", "Familia", "Orizont", "Poesis", "Tomis", "Apostrof, "Euphorion" si altele. Dupa cartea de debut, publica volumele de poezie: Secolul sfirseste intr-o duminica (Ed. Cartea Romaneasca, 1991); Noaptea din zi (Ed. Biblioteca Euphorion, 1994); Radiografiile timpului (antologie de autor, Ed. Axa, 1998) si studiul Poetica temporalitatii. Eseu asupra poeziei romanesti (Ed. Dacia, 2000). A alcatuit, in colaborare cu Ioan Radu Vacarescu, Antologia poeziei romanesti de la origini pina azi (Ed. Paralela 45, 1998). Este prezent cu grupaje de poeme traduse in mai multe reviste din strainatate: "Esquisite Corpse" (1991, SUA, in traducerea lui Andrei Codrescu); "Lettres" (1992, Belgia, traducere in limba neerlandeza de Eugen van Itherbeek); "Halbjahresschrift" (nr. 2/1994, Germania, in traducerea lui Dieter Schlesak); "Si scrive" (1995, Italia, in traducerea lui Fulvio del Fabbro); "N Europa" (nr. 86-89/1996, Franta. in traducerea lui Georges Astalos). Este inclus in antologiile bilingve Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik (Dyonisos Verlag, Kastellaun, Germania, 1994; traducere in limba germana de Christian W. Schenk) si Gefahr-liche Serpentincn. Rumanische Lyrik der Gegenwart (Druckhaus, Germania, 1997; traducere in limba germana de Dieter Schlesak).

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1982); premiul "Aurel Dumitrascu" al Festivalului National de Poezie de la Piatra Neamt (1991).
A calatorit ca turist in tari din fosta URSS (1981) si in Bulgaria, Germania, Ungaria, Belgia si Turcia.

Lucreaza ca si lector doctor de literatura comparata la Facultatea de Litere a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu si redactor la revista "Euphorion". Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1990), membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO (din 1997) si membru al PEN-Clubului roman (din 1997).

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Nicolae Manolcscu ("Romania literara", nr. 15/1982); Laurentiu Ulici ("Romania literara", nr. 29 /1982); Daniel Dimitriu ("Convorbiri literare", nr. 8/1982); Ion Bogdan Lefter ("Viata studenteasca", nr. 47/1982); Traian T. Cosovei (in volum Pornind de la un vers, Ed. Eminescu, 1990); Dan C. Mihailescu ("Litere, Arte & Idei" ["Cotidianul"], nr. 26/1991); Al Cistelecan ("Vatra", nr. 8 /1991); Nicolae Oprea ("Calende", nr. 10/1991); Ioan Holban ("Cronica", nr. 6/1992); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Viorel Muresan ("Familia", nr. 6/1994); Mircea Martin (prezentare pe coperta IV a volum Poetica temporalitatii, Ed. Dacia, 2000) s.a.

Referinte critice:


"Poezia lui Dumitru Chioaru e sentimental adolescentina, incit titlul volumului, Seara adolescentina, nu reprezinta o cochetarie. Cu finete, tinarul poet evoca, transfigurate de nostalgie, momente din viata zilnica a adolescentului care a fost. Un anumit farmec proustian nu e strain de atmosfera cinei familiale, a intrarii seara in pat, a trezirii matinale, a strazii cu fete in floare. Unele poezii sint frumoase prin simplitatea lor. Scriitura fina, cultivata, salveaza de la platitudine sentimentala multe asemenea poezii."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 15/1982)

"Pline de melancolie, de o tristete fara obiect, ca spleen-u aburos al adolescentei pe care poezia o ilustreaza, sint notatiile concrete, decupajele din «real». intr-o masura mult mai mare decit la ceilalti poeti din ultimul «val» echinoxist din care face parte si Dumitru Chioaru (alaturi de Emil Hurezeanu. Marta Petreu si Ion Muresan), realitatea inconjuratoare e privita totusi direct (Dumitru Chioaru fiind afin, prin aceasta, cu poetii Cenaclului de Luni bucurestean); insa ochii prin care poetul priveste deviaza obiectele, le inconjoara cu un abur fin si le dezvaluie muzica trista."
(Ion Bogdan Lefter, "Viata studenteasca", nr. 47/1982)

"Licentiat in melancolie de cabinet. Dumitru Chioaru o etaleaza dupa moda echinoxista: cu o sobrietate infiorata si cu iluminari delicate. () Perimetrul lui se intinde intre confesiune si meditatie, reverie si autorefiexie, tentat mereu de o extindere vizionara. Aceasta se si produce adesea, prin staruinta constructiva si prin dispunerea meditatiei in lant, dar ponderea ei e subminata de vocatia imaginii delicate. Caci fondul imaginativ al lui Dumitru Chioaru. in ciuda unor eforturi de a-l angaja in dramatic si apocaliptic, ramine gratios. Chiar si atunci cind poemul e impins in registrul notatiei, aceasta nu e stricta si brutalitatea ei isi pierde contururile intr-o ceremonie imaginativa ce a luat realul ca pretext. Sub evenimentul brut poetul deschide largi racorduri mitologice, dcvalorizindu-i concretetea in favoarea aurei si a semnificatiei."
(Al. Cistelecan, "Vatra", nr. 8/1991)

"Poezia lui Dumitru Chioaru se afla, indiscutabil, in avangarda liricii noastre prin citeva teme ce o particularizeaza si care. pe de alta parte, pun in cauza o paradigma a sensibilitatii, explorind un teritoriu mai putin cercetat. Rezumind - cu vorbele poetului - acesta s-ar numi cuvintui trup si trupul cuvint. Este aici, in aparenta, un alt fel de narcisism liric, din care se vede ca poezia - esenta ci - ramine romantica, dincolo de vremuri, mode si modele poetice. Poemul e. la Dumitru Chioaru, o expresie a trupului. Ni se releva poeticitatea maxima a unui «lucru» despre care cei vechi nu credeau a avea vreo legatura cu spiritualitatea: invelisul efemer al spiritului devine, el insusi. spirit."
(Ioan Holban, "Cronica", nr. 6/1992)


Copyright © Contact | Trimite referat