Dumitru Crudu biografia


Dumitru Crudu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CRUDU DUMITRU

Poet
De asemenea, publicist si jurnalist.

Publica si sub pseudonimele literare Andrei Vrii, Mike Moise si Djokar Dudaev.

S-a nascut in 8 noiembrie 1968 in satul Flutura (Ungheni, Basarabia).

Este fiul lui Vasile si al Mariei Crudu, ambii tarani. Stramosii dinspre mama ai poetului au fost, incepind din secolul al XVIII-lea, preoti in Bucovina. A frecventat cursurile Universitatii de Stat din Chisinau (1985 - 1988) si ale Facultatii de Filologie din Tbilisi (1989 - 1991) fara sa le finalizeze. Este absolvent al Facultatii de Stiinte, sectia Filologie, a Universitatii "Transilvania" din Brasov (1996).

In perioada studentiei frecventeaza cenaclurile "Erata" (al filologiei din Brasov) si "Interval" si initiaza, impreuna cu Marius Ianus, un nou curent poetic, fraclurismul, lansat printr-un manifest publicat in revista "Paralela 45", nr. l-2/.

Dupa absolvire, lucreaza ca profesor de limba si literatura romana la Liceul Forestier din Codlea si ca ziarist la ziarul "Monitorul de Brasov".

Debuteaza publicistic in revista "Orizont" din Chisinau in 1987 cu un grupaj de poeme. in 1994 debuteaza editorial cu volumul de poezie Falsul Dimitrie (Ed. Arhipelag).

Colaboreaza cu poeme si texte critice si de opinie la revistele "Vatra", "Familia", "Erata", "Arca", "Contrafort", "Poesis", "Timpul", "Paralela 45", "Interval", "Missives" (Franta), precum si la ziarul "Monitorul de Brasov".

Dupa volumul de debut, publica volumele de poezie E inchis va rugam nu deranjati (Ed. Pontica, 1994) si Sase cinturi pentru cei care vor sa inchirieze apartamente (Ed. Paralela 45, 1996). Este prezent cu poeme in antologiile: Portret de grup. O alta imagine a poeziei basarabene (Ed. Arc, Chisinau, 1995, antologator Eugen Lungu); Antologia poeziei universale (sub pseudonimul literar Djokar Dudaev), editata de Teatrul Dramatic din Sibiu (1997), Poezia romana actuala. O antologie comentata (Ed. Pontica, 1998), alcatuita de Marin Mincu; Romanian Poets of the '80s and '90s (volum in limbile engleza, franceza si germana alcatuit de Andrei Bodiu, Romulus Bucur si Georgeta Moarcas, Ed. Paralela 45, 1999) si in sectiunea antologica a volumului Experimentul literar romanesc postbelic (Ed. Paralela 45, 1998). Figureaza cu grupaje de poezii traduse in revista "Missive" (Franta, 1996, traducere de Odile Serre) si in antologii din Italia (1997, traducere de Marco Cugno) si Germania (1998, traducere de Dieter Schlesak).

A obtinut urmatoarele premii: premiul Academiei Libere din Iasi (1994), premiul de debut al Filialei Brasov a Uniunii Scriitorilor din Romania (1994) si premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1994).

In 1996 a obtinut premiul pentru experiment al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania -ASPRO, pentru volumul Sase cinturi pentru cei care vor sa inchirieze apartamente.

Lucreaza ca si liber-profesionist.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO. Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Gheorghe Craciun (prefata la volum Falsul Dimitrie, Ed. Arhipelag, 1994); Al. Cistelecan ("Cuvintul"); Emilian Galaicu-Paun ("Vatra"); Romulus Bucur ("Arca"); Nichita Danilov ("Contrafort"); Cornel Regman (in volum Dinspre "Cercul literar" spre "Optzecisti", Ed. Cartea Romaneasca, 1997); Marin Mincu (in volum Poezia romana actuala. O antologie comentata, Ed. Pontica, 1998) s.a

Referinte critice:


"Basarabean prin origine si brasovean prin adoptiune, Dumitru Crudu e un poet prolific, proteic, iubitor de Fernando Pessoa si obsedat de o perpetua fuga si regasire de sine."
(Gheorghe Craciun, prefata la voi. Falsul Dimitrie, 1994)

"Un candid este, mai ales, in ciuda aerelor de dur. Dumitru Crudu, poet aflat in plina evolutie, neocolit de stingacii flagrante. in poemul Dimitrie, printre cele mai frumoase ale volumului, surprinde cu repetitii si reluari in forme usor modificate ale aceluiasi motiv - proiectiile eului - realizind un fel de motiv perpetuu extrem de atasant."
(Cornel Regman, in voi. Dinspre "Cercul literar" spre "Optzecisti",
Ed. Cartea Romaneasca, 1997)

"Dumitru Crudu e un important poet textualist."
(Marin Mincu, in voi. Poezia romana actuala, O antologie comnetata, Ed. Pontica, 1998)