Dumitru Radu Popa biografia

Dumitru Radu Popa opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

POPA DUMITRU RADU.
Eseist, prozator.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 26 octombrie 1949 in Bucuresti.

Este fiul lui Grigore Gr. Popa, medic, si al Mariei-Magdalena (nascuta Lewandowschi), medic, pianista de concert, traducatoare si autoare a unor carti pentru copii.

A absolvit in 1972 Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti. Devine in 1989 "Master of Science" al Universitatii Columbia (New York). Frecventeaza cenaclurile literare "Atlantida" si "Junimea" din Bucuresti.

Intre 1970-l972 a fost redactor la revista "Amfiteatru" si apoi. intre 1972— 1974, la Editura Albatros. intre 1974-l985 a lucrat in redactia revistei "Tribuna Romaniei".

In 1986 s-a stabilit la New York. Debutul editorial are loc in 1980 cu eseul critic Antoine de Saint-Exupery: Aventura constiintei (Ed. Albatros).

Colaboreaza cu eseuri si cronica literara la: "'Amfiteatru", "Tribuna Romaniei", "Romania literara", "Luceafarul". "Dialog", "Echinox", "Ramuri", "Cahiers roumains d'etudes litteraires", "Caiete critice", "Romania libera" s.a. Colaboreaza cu cronici culturale la radio BBC.

Dupa debut, a mai publicat volumele de proza: Calatoria (Ed. Albatros. 1982); Fisura (Ed. Albatros, 1985); Panic Syndrome! (Ed. Univers, 1997). Semneaza studiul introductiv al volumului Bas-Relief with Heroes, antologie Nichita Stanescu (Memphis University Press, 1989). ingrijeste si colaboreaza la traducerea volumului Little Bones in Winter, antologie Virgil Mazilescu (in colaborare cu T. Carlson, Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1996). Semneaza traduceri de poezie romaneasca in reviste literare din S.U.A., precum "Willow Spring", "International Review of Poetry", "New York Literary Journal".

A obtinut premiul Colocviului national de literatura (1969) si premiul pentru proza al revistei "Amfiteatru" (1970).
A participat la Colocviul scriitorilor romani de pretutindeni organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania (Neptun, 1995).
Lucreaza ca si profesor asociat la Facultatea de Drept de la New York University (din 1989) si director asociat al Bibliotecii de Drept de la aceeasi universitate (din 1994).

Au formulat opinii critice despre cartile autorului: Eugen Simion ("Romania literara", 1985); Andrei Calin Mihailescu ("Style", 1989); Ilie Constantin ("Romania literara", 1995); Dan Cristea (prefata volum Panic Syndrome!, Ed. Univers, 1997); Dana Dumitriu, Andrei Corbea, Mircea Horia Simionescu. Ion Draganoiu s.a.

Referinte critice:


"Dumitru Radu Popa poseda un stil de o catifelata abstractiune, desi cititorul are impresia ca atentia sa se fixeaza cu crispare pe latura afectiva, viscerala, a intrigilor."
(Ilie Constantin, "Romania literara", 1995)

"Este evident la protagonistii lui Dumitru Radu Popa sentimentul traversarii unei crize de identitate, al trairii in planuri duble si al apartenentei la lumi paralele. Un «aici» si un «acolo», un «trecut» si un «prezent», semnificind diferente, dar si simultaneitati de timp si spatiu, de istorie si cultura, de mentalitate si comportament lingvistic, se reflecta reciproc si de-a lungul tuturor celor patru povestiri ce compun volumul Panic Syndrome!. Se pot citi in aceasta dedublare atit efectul si reprezentarea unei experiente de exil (), cit si incercari de a dezbate problemele «sinelui» printr-o autore-flexivitate cu punct de plecare in teorii si influente livresti. () Explorarea sinelui, ca si plonjonul final al tratamentului epic in imaginar si fantezie, pentru multi trecind drept componente definitorii ale stilului postmodemist, sint trasaturi caracteristice si pentru prozele de virtuoz semnate de Dumitru Radu Popa."
(Dan Cristea, prefata voi. Panic Syndrome!, Ed. Univers, 1997)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani