Dumitru Ungureanu biografia

Dumitru Ungureanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

UNGUREANU DUMITRU
Prozator.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 4 martie 1956 in Morteni (Dimbovita).
Este fiul lui Andrei si al Ioanei (nascuta Luta), tarani.

Dupa absolvirea cursurilor Liceului industrial energetic din Bucuresti, frecventeaza un timp cursurile Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, dar apoi abandoneaza studiile.

Conform declaratiilor autorului, cea mai importanta scoala pe care a absolvit-o este "Scoala de la Tirgoviste". isi incepe activitatea literara in Cenaclul "3,14", alaturi de Liviu Ioan Stoiciu, Mihail Gramescu si Mircea Dobrovicescu.

Debuteaza publicistic in 1983 cu proza scurta Dupa avioane si iepuri in "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»".

Debutul editorial are loc in 1996 cu volumul de proza scurta Prunele electrice (Ed. Marineasa).

Colaboreaza cu proza scurta, cronici de muzica rock, articole diverse la revistele: "Viata Romaneasca", "Luceafarul" (seria de dupa 1995), "Convorbiri literare", "Tomis", "Vatra", Calende", "artPanorama", "Contrapunct", "Observator cultural" s.a.

Dupa debut, publica volumele: Cartea pacatelor (roman, Ed. Marineasa,
1996); 10 legende ale bluesului (Ed. Marineasa, 1997); Lia Mora.
Incercari narative despre autor. Opera sa & relatia lor incestuoasa
(roman, Ed. Nemira, 2001). Este prezent cu proza scurta in antologiile Chef cu femei urite (Cele mai frumoase povestiri ale anilor '95-'96) si Iubiri subversive (Cele mai bune povestiri din 1997), alcatuite de Dan-Silviu Boerescu (Ed. Allfa, 1997; 1998) si Generatia '80 in proza scurta alcatuita de Ghorghe Craciun si Viorel Marineasa (Ed. Paralela 45,1998).

In 1989 i se decerneaza premiul I la "Matineul de proza" din lasi.

Este primul laureat al premiului "Mircea Nedelciu". A refuzat diploma de excelenta in literatura "Alexandru Odobescu" intrucit din juriu facea parte criticul Alex. Stefanescu. in prezent este functionar la filiala din Gaesti a Companiei nationale de electricitate CONEL.

Nu este membru al nici unei organizatii literare.

Despre proza autorului au formulat opinii critice: Rodica Draghincescu, Luca Pitu, Dan-Silviu Boerescu, Horia Garbea, Valentin F. Mihaescu, Tudor Cristea, Al.Th. lonescu, Eugen Curta, Alex. Stefanescu, Emil Mladin, Constantin Stan, Dan Persa - Jertfa si steag ("Tomis", nr. 6/2000); Cristina Ionica- Lia Mora ("Observator cultural", nr. 84/2001) s.a.

Referinte critice:


"Dumitru Ungureanu inlatura, cred ca printre primii, unul dintre tabuurile impuse literaturii noastre de dinainte de 1989, acela privind importanta componentei sexuale in motivatia profunda a comportamentului personajelor. Meritul sau principal nu este insa acela de redescoperitor al unei teme si de investigator al implicatiilor acesteia in psihicul individual, ci absenta oricarei prejudecati in abordarea acesteia. Din aceasta pricina, epicul are o forta exceptionala"
(Valentin F. Mihaescu)

"Dumitru Ungureanu are tendinta de a face din tragicul existentei cotidiene mai mereu o intimplare bufa. Pe care, eventual, s-o descrie cu calofilia specifica pretiosului autor al lui Matei Uiescu (Radu Perrescu) Ungureanu priveste lumea sa cu umorul suculent al unui Creanga valah, dublat de sarcasmul mitic(esc) al unui Caragiale mai dezabuzat ca niciodata de «jmecheria» personajelor sale si totusi, cu intelegere genuina a dulcii lor ticalosii"
(Dan-Silviu Boerescu)

"in general, romanul [Lia Mora] e foarte bine scris. Personajele conving, discursurile lor sint personalizate si un individ care pare misterios, monstruos, lipsit de logica etc. in povestile altora reuseste sa para cit se poate de normal si motivat in a sa.
Discursul variaza permanent registrele. Capitolele sint relatari in maniera «amintirilor» (cele mai multe), fragmente de jurnal (), incercari literare, scrisori, transcrieri de texte muzicale sau de emisiuni radio etc.
Lia Mora este un roman cu mult sex si multa violenta. (E drept ca, in literatura romana atit de «onorabila» din fire, primul va iesi in evidenta imediat, iar a doua ar putea trece neobservata. E drept si ca indrazneala autorului in prima directie este mai mare.) Dar este un roman cu sex si violenta scris dupa ultimul retetar contemporan, o lectura placuta pentru cititorii, daca ne putem exprima asa, «de o variata gama de virste»."
(Cristina Ionica, "Observator cultural", nr. 84/2001)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani