Emil Valentin Musat biografia
Emil Valentin Musat opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MUSAT VALENTIN EMIL.

Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 2 noiembrie 1955 in Valenii de Munte.

Este fiul lui Constantin Musat si al Stancai Musat (n. Badea), functionari la spitalul orasenesc.

A absolvit in 1974 Liceul "N. Iorga" din Valenii de Munte (sectia real) si, in 1982, Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii Bucuresti (specializarea Romana - Franceza).

In timpul liceului frecventeaza cenaclul "Ecoul" din Valenii de Munte, condus de Miron Radu Paraschivescu si Valeriu Sarbu. in perioada studentiei activeaza in "Cenaclul de luni" si intre 1980-l982 este secretar al cenaclului "Junimea", condus de criticul si profesorul univ. Ovid S. Crohmalniceanu.

Intre 1982-l999 a fost profesor de limba si literatura romana la Liceul teoretic "N. Iorga" din Valenii de Munte, profesor metodist la ISJ Prahova, editor si coordonator al revistei literare a liceului ("Ecoul"), organizator de cenacluri.

Debuteaza publicistic in 1968, cu versuri in revista "Ecoul".

Debut editorial in 1998 cu volumul de poezie Poet de formula unu (Ed. Viitorul Romanesc).

Colaboreaza la revistele: "Cahiers roumains d'etudes littiraires. Euresis" (Ed. Univers, 1994, 1995), "Astra". "Revista noi "Accent", "Al cincilea anotimp" (Oradea), "Limba si literatura". "Revista noua" (Ploiesti) s.a.

In prezent autorul este profesor la Liceul teoretic "N. Iorga' din Valenii de Munte si redactor-sef al revistei "Accent".
Despre poezia sa au formulat opinii critice: Mircea Martin (prezentare pe coperta IV a volum Poet de formula unu, Ed. Viitorul Romanesc, 1998) Costin Tuchila - Ultimul optzecist ("Adevarul literar si artistic", nr. 427/1998); A.I. Brumaru - Poetul si reevaluarea ("Gazeta de Transilvania". 16 aug. 1998); Alexandru Sfarlca - Poet de formula unu ("Al cincilea anotimp", nr. 6/1998); Daniel Piscu - Poet de formula unu ("Buna ziua. Brasov", 22 iun. 1998); C. Stanescu - Un "canibal cultural" ("Adevarul". 16 mai 1998); Simion Barbulescu - Ultimul optzecist ("Luceafarul". 26 mai 1999).

Referinte critice:


"Valentin Emil Musat e ultimul - dar chiar ultimul - optzecist. Prin referinte si procedee, prin atmosfera si atitudine stilistica, poemele Iui par a fi scrise acum 15 - 20 de ani si mai mult ca sigur ca asa s-a si intimplat. Numai ca inca de pe atunci. Valentin Emil Musat avea rezervele lui fata de Formula in care, totusi se inscrie. Asa se face ca spiritul sau ludic nu vizeaza numai poezia traditionala, ci insasi unda lirica din poezia acelor ani. Parodie a parodiei, intr-un fel. Apartenenta la optzecism nu e proclamata provocator, ci aproape nostalgic, pentru ca Valentin Emil Musat este, de fapt, un sentimental."
(Mircea Martin, prezentare pe coperta IV a voi. Poet de formula unu.
Ed. Viitorul Romanesc. 1998)

"Valentin Emil Musat este un spirit solar, deschis: ironia sa nu e distrugatoare, ca la optzecisti. iar spiritul ludic nu e neaparat folosii pentru a lua peste picior si pentru a ineca pornirile sentimentale. Literatura despre literatura, literatura in lupta cu cliseele literare, literatura care deopotriva doreste sa se elibereze de cliseele receptarii, poezia din acest volum este de fapt un pariu sentimental. () Poet de formula unu de Valentin Emil Musat este unul dintre cele mai valoroase debuturi din ultima vreme."
(Costin Tuchila. "Adevarul literar si artistic", nr. 427/1998)


Copyright © Contact | Trimite referat