Emilian Paun Galaicu biografia

Emilian Paun Galaicu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

GALAICU PAUN EMILIAN.
Numele cu care semneaza Emilian Galaicu.

Poet.
De asemenea, prozator, eseist.

S-a nascut la 22 iunie 1964 in Unchitesti (Soroca. Republica Moldova).

Este fiul poetului si prozatorului Vasile Galaicu si al Eleonorei (n. Paun). profesoara de limba si literatura romana.


A absolvit in 1986 Facultatea de Filologie Romana a Universitatii de Stat din Chisinau, iar in 1989 si-a sustinut doctoratul la Institutul de Literatura "Maxim Gorki" din Moscova. in perioada studentiei (1982-l985) a condus cenaclul universitar "Minai Eminescu", activind in acelasi timp si in cadrul cenaclului "Luceafarul" de pe linga revista "Tinerimea Moldovei".

Debuteaza editorial in 1986 cu volumul de poezie Lumina proprie (Ed. Literatura Artistica, Chisinau).


Colaboreaza la reviste literare si culturale, atit din Republica Moldova, cit si din Romania: "Basarabia", "Contrafort". "Sud-Est". "Literatura si Arta". "Semn", "Romania literara", "Luceafarul", "Vatra". "Familia". "Poesis". "Arca", "Steaua". "Tomis". "Dacia literara". "Cronica" etc. Dupa volumul de debut, a publicat: volumele de poezie Abecc-Dor (Ed. Literatura Artistica. 1989). Levitatii deasupra haului (Ed. Hyperion, Chisinau, 1991), Cel batut il duce pe Cel nebatut (Ed. Dacia. 1994). Yin Time (Ed. Vinea. 1999); volumul de proza Gesturi (Trilogia nimicului) (Ed. Cartier. Chisinau, 1996) si volumul de critica Poezia de dupa poezie (Ultimul deceniu) (Ed. Cartier, 1999). Esle prezent in antologiile: Portret de grup. O alta imagine a poeziei basarabene (intocmita de Eugen Lungu, Ed. Arc, Chisinau, 1995), O mie si una de poezii romanesti (Ed. DU Siylc. 1997); Antologia poeziei romanesti culte (Ed. Tcora. 1998); Une anthologie de la poesie moldave (editie bilingva, franceza-engleza, Ed. L'Esprit des Peninsules. Paris. 1996). Romanian Poets of the '80s and '90s (intocmita de Andrei Bodiu. RomulusBucur si Georgeta Moarcas. Ed. Paralela . 1999).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul Ministerului Tineretului si Sportului din Republica Moldova (1991).

Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994, 1996), premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania (1994).

In prezent autorul este consilier editorial la Editura Cartier din Chisinau si redactor pentru Basarabia la revista "Vatra' din Tirgu Mures. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisi din Romania - ASPRO si membru al PEN-Clubului roman.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: loan Muslea - Socul Galaicu ("Tribuna", nr. 39/1993). Al. Cistelecan - Viziuni - pe cit de lungi. pe-atit de late ("Cuvintul", nr. 2/1995); Ion Pop - Generatia '80 plus unu ("Vatra", nr. 5/1995); Aurel Pantea - Viziuni si sarcasme ("Apostrof , ni. 4/1996); Sorin Alexandrescu (in prefata la volum line anthologie de la poesie moldave, L'Esprit des Peninsules. Paris, 1996): Marin Mincu - Un samurai basarabean ("Luceafarul", nr. 41/1998); Adrian Popescu. Romulus Bucur, Mihai Cimpoi, Dan-Silviu Boerescu, Nicolae Lcahu, Iulian Boldea, Virgil Mihaiu, Lucian Vasiliu, Caius Dobrescu s.a.

Referinte critice;

"Asumarea oricaror riscuri merge, in cazul «levitatiilor si haurilor» lui Galaicu-Paun, mina in mina cu transgresarea oricaror limite, fie ele religioase, lingvistice sau erotice. O neasteptat de brutala si proaspata, inedita si inspirata limba romaneasca ne va conduce pasii inspre spatiul privilegiat al unor de lot stranii epifanii; miracolul poeziei ni se va dezvalui intr-o violenta impreunare / impletire a viziunii cu un delir trait sau provocat, insa perfect controlat"
(loan Muslea, "Tribuna", nr. 39/1993)

"devenit spatiu al interferentelor si contaminarilor dintre faptul existential si limbajul substratificat, poemul lui Galaicu-Paun ramine deschis tuturor posibilitatilor de metamorfoza () scrisul sau se individualizeaza totusi, pregnant, mai ales prin turnura parabolica si stranietatea atmosferei pe care o degaja citeva dintre piesele cele mai rezistente ale cartii, si. in primul rind. dubla suita de poeme asezate sub titlul, el insusi ciudat si ambiguu. Cel batut il duce pe Cel nebatut"
(Ion Pop, "Vatra", nr. 5/19951

"Multe originalitati aprige devin mai domestice sub ochiul sau. dar si elementele personale se deseneaza cu mai mare acuratete in aceasta grila de lectura mereu atenta la unic si tocmai de aceea atenta si la redundante.

"Prin cele doua poeme (Ch-au si Cel batut il duce pe Cel nebatut) el isi asuma singular intreaga responsabilitate pentru «mototolirea» si falsificarea lasa a ultimelor sanse oferite romanilor de a reintra in prim-planul istoriei contemporane () autoresponsabila pina la tragism, implicarea grava a lui Emilian Galaicu-Paun onoreaza poezia romana actuala."
(Marin Mincu, "Luceafarul", nr. 41/1998)

"Vocatia critica a lui Emilian Galaicu-Paun imi pare nu certa, ci de-a binelea flagranta. Ea se construieste pe abilitatea interpretativa, pe verva ideatica si stilistica, pe penetranta analitica si pe o rigoare flexibila. Dar nu in ultimul rind pe cunoasterea pina la detaliu a poeziei contemporane. Romanesti, dar nu numai."
(Al. Cistelecan, prefata voi. Poezia de dupa poezie.
Ed. Cartier. 1999)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani