Eugen Curta biografia


Eugen Curta opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CURTA EUGEN

Prozator.
De asemenea, eseist.

S-a nascut la 3 aprilie 1959 in Galtiu (Alba).

Este fiul lui Traian Curta, electrician si cintaret bisericesc, si al Zoitei (n. Munteanu-Buia).

Dupa absolvirea Liceului nr. 2 din Cugir (1979), urmeaza cursurile Facultatii de Electronica din Cluj, luindu-si licenta in . Din 1983 este programator la Oficiul de Calcul Romtelecom Alba.

Debuteaza publicistic in 1987 cu proza in revista "Vatra".

Debutul editorial are loc in volumuj colectiv Debut '86, sub pseudonimul literar Eugen Voina.

Colaboreaza la revistele: "Vatra", "Tribuna", "Steaua", "Familia", "Calende". "Discobolul".

Dupa volumul de debut, a publicat urmatoarele volume de proza: Din nou despre dragoste (Ed. Dacia, 1991), in absenta unui personaj secundar (Ed. Calende, 1993), Anotimp pentru doi (Ed. Arhipelag, 1996), Penultimul Don Juan (Ed. Generis, 1999).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul pentru proza la Salonul National de Carte Oradea (1994) si Premiul Asociatiei Scriitorilor din Tirgu Mures (1996).

A calatorit in Elvetia, Germania, Franta, Italia, Austria, Anglia, in prezent este seful Oficiului de Calcul de la Romtelecom Alba si secretar de redactie la revista "Discobolul". Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Diana Campan ("Discobolul", nr. 3/1990); Cornel Moraru - La persoana IV plural ("Vatra", nr. 10/1992); Ion Simut - Cum sa reintemeiem dragostea? ("Romania literara", nr. 10/1992); Nicoleta Ghinea - Varianta si in variante ("Romania literara", nr. 19/1993) si Arta imprevizibilului ("Romania literara", nr. 10/2000); Miron Beteg - Tentatiile povestirii clasice ("Familia", nr. 2/1994); AI. Th. Ionescu - Viata personajelor secundare ("Calende", nr. 2/1994); Virgil Podoaba, Mihai Sin, Aurel Pantea s.a.

Referinte critice:


"Sub pana scriitorului Eugen Curta, aproape invariabil, femininul cade in corporalitate iar strategiile sale nu fac decit sa certifice, se pare, faptul ca seductia este starea naturala a femeii. Desi semnificatiile se succed fortuit, intregul esafodaj textual din acest plan al romanului Penultimul Don Juan se sprijina pe obsesia strategiilor iubirii, o iubire devenita suma a santajului, avansurilor patetice, solicitarilor continue, remuscarilor exagerate. Un vertij nesfirsit impus celuilalt prin posturile corpului. Aici intervine extraordinara incapatinare estetica a autorului de a modela corpul, perceput plenar, dupa regulile sculpturalului si ale picturalului.
(Diana Campan, "Discobolul", nr. 3/1990)

"Proza lui Eugen Curta este ca un ritual de initiere si autoedificare. urmarit cu incetinitorul si asaltat la tot pasul de primejdii si de imprevizibil. Prin romanul Din nou despre dragoste. Eugen Curta probeaza talentul sau de exceptie temeinic asezat, tara complexe, in cadrele firesti ale scrisului roman contemporan."
(Cornel Moraru, "Vatra", nr. 10/1992)

"Revolutia din decembrie 1989 l-a gasit pe tinarul Eugen Curta si ca pe un prozator in plina ascensiune. Cu romanul in absenta unui personaj secundar el a iesit relativ repede din expectativa sau deruta de care au fost cuprinsi cei mai multi scriitori romani, dovedind o totala lipsa de complexe si de timorare, atit fata de vechea realitate, cit si fata de «tranzitia» dura, nu mai putin solicitanta."
(Mihai Sin, prezentare pe coperta IV a voi. In absenta unui personaj secundar, Ed. Calende, 1993)

"Pe stratul psihanalitic al romanului Anotimp pentru doi vor creste congruent si alte nivele mai largi, precum cel politic ori social. Pe ambele planuri, Eugen Curta, prozator aflat in preajma stazei acmeice, ofera cititorilor un roman totodata transparent, fermecator si adevarat. Un roman care ar putea face invidioase multe nume sonore ale prozei noastre de azi."
(Virgil Podoaba, prezentare pe coperta IV a voi. Anotimp pentru doi,
Ed, Arhipelag, 1996)