Felix Lupu biografia
Felix Lupu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

LUPU FELIX.

Poet.

S-a nascut la 1 februarie 1966 in Onesti.

In 1998 a absolvit Universitatea de Arte Plastice din Bucuresti.

Participa activ la sedintele "Clubului profesionist de lectura" de la Muzeul Literaturii Romane.

Debuteaza publicistic in 1991, cu versuri in revista "Contrapunct".

Debut editorial in 1993, cu volumul Scriituri simultane (Ed. Pontica).

Colaboreaza la revistele "Contrapunct", "Vatra", "Cuvintul", "Art-Panorama" s.a.

Dupa debut, publica volumul de poezie, proza si microeseuri invataturile lui Nea Goe catre fiul meu, Matei, cu o postfata de Gheorghe Iova (Ed. Muzeului Literaturii Romane / Ed. Vinea. 2000).

In prezent autorul este liber profesionist.

Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Angela Marinescu - Drumul spre poveste (in volum Satul prin care ma plimbam rasa in cap. Ed. Cartea Romaneasca, 1997); Marin Mincu (in Poezia romana actuala, I, Ed. Pontica, 1998); Gheorghe Iova (postfata la volum invataturile lui Nea Goe catre fiul meu, Matei. Ed. MLR / Ed. Vinca. 2000): Lucia Simona Bumbu ("Observator cultural", nr. 51/2001) s.a.

Referinte critice:


"Felix Lupu () scrie versuri «moderniste», cenzurate la singe, de o bogatie a subtilitatii rara () Ca expresie este un poet «celanian». expresiv la modul in care expresia este numai la suprafata scurta, dar iluminata, abisala si precaut interiorizata. Felix Lupu poseda o tehnica limitata, dar limitata in timp, si, totusi, nu impotriva timpului cit impreuna cu timpul. Poemele sale sint «virile» si deloc abstracte deoarece textul este si cenzurat dar si tensionat.'"
(Angela Marinescu, in voi. Satul prin care ma plimbam rasa in cap, Ed. Cartea Romaneasa, 1997)

"Felix Lupu, prin Scriituri simultane, se manifesta nonsalant ca un poet postsuprarealist care simte instinctiv ca, orice s-ar intimpla de acum inainte cu poezia, domeniul unde trebuie sa se lucreze este scriitura, «expiata formei prin stringere si lasare». () Prin Scriituri simultane, se propune atentiei un nou poet, chiar daca, deocamdata, constiinta sa «scripturala» ii premerge expresiei."
(Marin Mincu, in Poezia romana actuala. voi. I. Ed. Pontica. 1998)

"Textele-invataturi ale lui Felix Lupu [din voi. invataturile lui Nea Goe] sint puternic contextualizate in mediul formarii sale artistice, fundamentind o mitologie anecdotica a unei generatii de creatie. Jurnalele si prozele sale scenariste sau picturale sint poetizate, dovedind inclinatia autorului pentru detaliul metaforic, epitetul vizualizam si imaginatia de constructie a fragmentelor de situatii pseudopoetice."
(Lucia Simona Bumbu, "Observator cultural", nr. 51/2001)


Copyright © Contact | Trimite referat