Flaviu Cristian biografia


Flaviu Cristian opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Cristian, Flaviu

Poet.

S-a nascut la 25 iunie 1951 in Cluj.
A decedat la 27 aprilie .

Este fiul lui Ilic si al Rafilei Cristian (n. Avram).

Dupa terminarea liceului "Nicolae Balcescu" din Cluj-Napoca (1970), a absolvit in Franta Institutul Politehnic National din Grenoble - Facultatea de Informatica si Matematici aplicate (1977), Institutul de Management din Grenoble (1977) si Universitatea din Grenoble - Facultatea de Matematica si Fizica, sectia Stiinta computerelor (1979).

A frecventat cenaclul "Echinox" din Cluj-Napoca. Autorul a fost cercetator la universitatile din Grenoble si Newcastle upon Tyne (Anglia), profesor la Universitatea Californiei din San Diego (S.U.A) si cercetator la I.B.M.

Debuteaza publicistic cu poezie, in "Tribuna" (1971).

Debutul editorial are loc in 1996 cu volumul 52 de poeme (Ed. Du Style).

A colaborat la revistele: "Luceafarul", "Vatra", "Familia".
Alte volume publicate: La rascruce de drumuri (versuri, Ed. Arhipelag, 1999) si Mesajul lui Buddha (versuri, Ed. Dacia, 1999). in SUA este prezent in urmatoarele antologii de versuri: Into the Unknown (Library of Congress, 1997), Tracing Shadows (Library of. Congress, 1997), Detours: Travel Poems by Land, Air, Sea and Mind (Lonesome Traveller Cooperative Press, 1997).

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Al. Cistelecan - prefata la volum La rascruce de drumuri (Ed. Arhipelag, 1996) si Etica seninatatii ("Vatra", 1997); Valentin Tascu - Terapia de soc a poeziei ("Tribuna", 1996); Ion Muresan - Moartea de drept dialectic ("Vatra", 1997); Ana Blandiana ("Vatra", 1997); Nicolae Prelipceanu - Un roman pe malul Pacificului ("Luceafarul", 1997) si Flaviu Cristian - 52 de poeme
("Romania libera". 1997) s.a.

Referinte critice:


"Exercitiul poetic al lui Flaviu Cristian se bazeaza pe concentratii si interiorizari, pe ritmii controlati ai respiratiei (si metaforice), totul intr-o conjunctura simpla, sobra. Tocmai de aceea, spectaculosul cartii sale nu se releva la o prima 'lectura, ci la un sir de lecturi, prin recunstructii si reconsiderari succesive."
(Valentin Tascu, "Tribuna", 1996)

"fara sa aiba nimic in comun cu literatura ca mestesug al potrivirii cuvintelor, fara sa fie preocupat de vreo teorie poetica si fara sa poata fi incartiruit in vreun curent literar, autorul acestor versuri este poel in cel mai tulburator sens al notiunii si la acea adancime la care nu ajung nici clasificarile circumstantiale, nici frivolitatile decorative, iar poezia nu respecta reguli, ci formuleaza concluzii."
(Ana Blandiana. "Vatra", 1997)

"Pe structura de epura a poemelor si pe grila melancolica a rememorarii, survin, in recurente semnificative, euforii senzuale, dezvaluind in Flaviu Cristian un poet deopotriva al senzatiilor si al reveriilor, cele dintai reverberand in insinuanta «cosmica» a celor din urma".
(Al. Cistelecan, prefata la voi. La rascruce de drumuri. 1996)