Florica Mitroi biografia

Florica Mitroi
Florica Mitroi opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MITROI Florica, se naste la 15 febr. 1944, comuna Giurgita, judetul Dolj.

Poeta.

Fiica lui Ion Mitroi, proprietar de moara, si a Mariei (n. Doanca). Liceul "Vasile Roaita" din Rimnicu Vilcea (1954-l962); cursuri juridice, intrerupte, la Univ. din Bucuresti (1962-l963).

Debuteaza in Luceafarul (1966).

Debut editorial cu volum de versuri Rugaciune catre Efemera 1969).

Publica putin, reusind sa dea masura unei reale capacitati de inventie metaforica in Diapazon (1973) si in intre cer si pamint (1976). Lirismul sau vitalist cunoaste acute intensificari imagistice mai ales in redarea unor stari frenetice. Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor pe .

Premiul Asoc. Scriitorilor din Bucuresti pe 1976.

Ceea ce a aparut la un moment dat drept dorinta de originalitate cu orice pret este, la Florica Mitroi, consecinta unui temperament neobisnuit si se justifica suficient prin situarea liricii sale la limita dintre expresionism si suprarealistii. Poeta trece, fara complicatii, de la invocatia catre o zeita a jocului la reiterarea dansului paparudelor si de la frenezie la tristete, mareind, in acest fel, mobilitatea de atitudine din Rugaciune catre Efemera (1969), care va fi ulterior contrabalansata printr-o imaginatie debordanta.

Metamorfozele grotesti sustin in Diapazon (1973) incandescenta trairii si dinamismul expresiei care cedeaza uneori duritatilor imprecatorii, intr-un amalgam de cruzime si nevinovatie. Neasteptata pasiune a pierderii in visuri cu hydre o conduce pe Florica Mitroi la vizualizari in stilul picturii suprarealiste: ea descrie un cerb cu cap de fat, lumina-paianjen, coroiul-trandafir ce iese dintr-un balaur turmentat, sfera de aur despieindu-se de piei de basm sau luna ce tine cu o gheara brazii, iar cu alta locul ei din cer. in aceeasi maniera sint prezentate personaje stranii: Uchi Dalp are cap de ied, limba de ciine si stringe intre dinti o pasare impuscata; Tristan si Isolda strabat vidul irizat; clovnul este ucis in timp ce ride; Maria tine in dinti un tei inflorit.

Poeta insasi se reprezinta simbolic prin imaginea unui porumbel ce emana grifoni. Cu volumul Intre cer si pamint (1976), invazia subconstientului si tumultul rostirii se tempereaza prin celebrarea, alaturi de eros, a patriei si a parintilor. Exorcismele si autosfisierile obsedante de pina acum tind sa se subsumeze unei aspiratii spre libertatea totala. Dincolo de structurile ermetizante si de coloritul carnavalesc, poezia Floricai Florica Mitroi marturiseste un substrat autentic.

OPERA:
Rugaciune catre Efemera, versuri, Bucuresti, 1969;
Diapazon, versuri. Bucuresti, 1973;
Intre cer si pamint, poezii. Bucuresti, 1976.


REFERINTE CRITICE:
E. Barbu, O istorie;
M. Iorgulescu, Scriitori;
M. Nitescu, Poeti contemporani, 1978;
V. Felea, Aspecte ale poeziei de azi, 1984.


Copyright © Contact | Trimite referat