Francesca Carmen Banciu biografia
Francesca Carmen Banciu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BANCIU CARMEN FRANCESCA.

Prozatoare
De asemenea, publicista.

S-a nascut la 25 octombrie 1955 in Lipova (Arad).

Este absolventa unei scoli postliceale de secretariat si comert exterior.

In perioada anilor '80 a frecventat "Cenaclul de Luni" al Centrului Universitar Bucuresti, in 1991 se stabileste in Germania.

Debuteaza publicistic cu traduceri in revista "Secolul 20" (1978) si cu proza in "Luceafarul" (1979). Debutul editorial are loc in 1984 cu volumul de povestiri Manual de intrebari (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza la "Luceafarul", "Secolul 20", "Romania literara", "Contrapunct", "Amfiteatru", "Agora" (SUA), "Robinson", "Tribuna", "Echinox", "Cronica" si dupa 1985 la presa literara si politica din Germania.

In Germania a publicat volumele: Fenster in Flammen (roman, Rotbuch Verlag, Berlin, 1992), Filuteks Handbuch der Fragen (1995), Vaterflucht (roman, Volk und Welt, Berlin, 1998) si Ein Land voller Helden (roman, Ulstein Verlag, Berlin, 2000, traduce din limba rom. de Georg Aescht). in 1998 i-a aparut in Romania romanul O zi fara presedinte (Ed. Fundatiei Culturale Romane).

Este prezenta in antologia Generatia '80 in proza scurta, alcatuita de Gheorghe Craciun si Viorel Marincasa (Ed. Paralela 45, 1998).

Este detinatoarea urmatoarelor premii: premiul pentru proza al revistei "Luceafarul" (1982); premiul international pentru proza scurta al orasului Arnsberg si premiul juriului elevilor si studentilor din Arnsbcrg, ambele pentru textul Stralucitorul ghetou, publicat in Germania in .

In 1990 a beneficiat de o bursa a Ministerului Culturii al landului Salzburg, iar in 1991 de o bursa DAAD, ocazie cu care s-a si stabilit in Germania. in prezent traieste la Berlin ca liber profesionist (colaborari la presa germana si lecturi publice de proza). Asupra cartilor autoarei au formulat opinii critice: Nicolae Manolescu (text de prezentare in "Amfiteatru", febr. 1981); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Andreas Saurer ("Sundner Zeitung", 29 sept. 1992): Richard Kammerlings; Mathias Peter: Tanja I.anger - Verdammtseien deutsche Pup- penwagen ("Die Welt", 26 martie 1998); Evelyn Finger - Apparatschik, Tochter: gepriigeltes Kind ("Leipziger Volkszeitung". 1998); Mircea M. Pop ("Arca", nr. l-2-3/1999).

Referinte critice:


"Francesca Banciu a inceput cu schite foarte originale si moderne. () Este o prozatoare cu un acut simt de observatie a starilor interioare si deopotriva al obiectelor ce ne inconjoara: prozele ei se remarca prin «atmosfera». Dar nu acea atmosfera la care ne referim de obicei si care consta in haloul poetic al lucrurilor reale; atmosfera rezulta aici dintr-un du-te-Vino permanent al imaginatiei intre traire si obiect, intre Eu si Lume, intre fiinta interioara si fapturile strinse imprejurul ei ca intr-o hora. Scrise intr-un stil precis, «tehnic», cu multe reminiscente din monologul interior al romanului psihologic mai vechi (dar si mai nou), prozele Francescai Banciu sint opera unui promitator romancier de miine,"
(Nicolae Manolescu, "Amfiteatru", febr. 1981)

"Putine lucruri se intimpla in proza lui Carmen-Francesca Banciu. Manual de intrebari (1984) aduna, in schimb, toate amanuntele care fac pasibila conturarea unei lumi vaporoase, incerte si transparente, aproape himerice, perceptibile totusi si plauzibile sub latura reprezentarii. In fapt, lotul e o proiectie a naratorului, o dezvoltare a rememorarii, caci lumea prinsa in plasa analizei e vazuta mai mult cu ochii mintii. () Nota poetica a scriiturii e, de altfel, foarte pronuntata, insa naratiunea este expurgata in intregime de surogatul liric. Are, dimpotriva, o transparenta stralucitoare, data de analitismul subtil si de rememorarea delicata, aproape proustiana. Predilectia pentru reprezentarea starilor inefabile e, de altfel, calitatea cea mai de pret a acestei proze rafinate ce sufera insa, pe alocuri, de dilutie. Multe din fragmentele cartii (Manual de intrebari) sint niste poeme ale trecutului, remanente delicate ale unor obsesii si imagini aduse in prezent prin rememorari fulgurante. Realul se revarsa in astfel de momente ca o plasma transparenta, cu miscari somnolente. Starea de incertitudine, indicind limita dintre frustrarea cotidianului si reveria compensatoare este nota cea mai caracteristica a acestei proze imbibate de candoare si luciditate."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)


Copyright © Contact | Trimite referat