Francisc Hossu Longin biografia

Francisc Hossu Longin


Francisc Hossu Longin opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

HOSSU-LONG1N Francisc, se naste la 2 oct. 1847, comuna Zam judetul Hunedoara - moare in 12 febr. 1935, Deva (?).
Memorialist.

Fiul lui Minai Lupu Hossu, functionar, si al Luizei sau Aloizei (n. Pandak).

Studii primare la Deva, Orastie si Beius sijiceale la Beius, Alba Iulia, Cluj si Orastie. intre 1868 si 1872 urmeaza dreptul la Pesta, dupa care se stabileste ca avocat la Deva. Membru al Soc. "Petru Maior", in timpul studentiei, si al Astrei. Membru in comitetul de conducere al Partidului National Roman, aparator in procesul Memorandului.

A lucrat in redactiile revista Familia si Gura satului, in care publica si materiale literare sau de informatie generala (unele semnate cu pseudonimul Letitia). A mai colaborat la Calicul, Gazeta ilustrata, Ga-zeta Transilvaniei si Transilvania. Amintiri din viata mea, scrise la batrinete. donate Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca si publicate postum (1975), reconstituie, fara pretentii literare, dar cu savoarea autenticitatii, moravuri si intimplari caracteristice vietii transilvanene din a doua jumatate a veacului trecut, oferind si un interesant material documentar istoric.

Scrise aproximativ intre 1923 si 1932, Amintiri din viata mea (1975) sint constituite in cea mai mare parte din capitole de dimensiuni relativ egale, consacrate fiecare unei etape biografice sau unei intimplari reprezentative din punctul de vedere al destinului individual al autorului.

Ele se refera mai ales la anii copilariei si ai tineretii (1850-l872), capitolul final, privitor la pribegia din 1916, situindu-se cu totul in afara planului fundamental al textului. Amintirile sint interesante nu atit prin informatiile exacte cu privire la anumite evenimente (desi pot fi exploatate si sub acest aspect), cit prin recrearea ambiantei si prin marturia pe care o ofera despre procesul de formare a constiintei unui intelectual transilvanean din secolul trecut. Stilul este de o deplina simplitate, fara nici o autocomplacere sau dulcegarie. Autorul crede in valoarea pedagogica a faptului in sine, a experientei de viata cistigata personal sau imaginata in deplina libertate pe baza unor informatii comunicate cu detasare si obiectivitate. II. Francisc Hossu Longin se numara printre acei memorialisti ca-re-si accepta copilaria si adolescenta si, desi ar fi avut motive s-o taca, nu pozeaza in nici un moment in victima a destinului sau a oamenilor.

Peste Amintirile sale pluteste o usoara nostalgie creata de sentimentul trecerii vremii, dar mai ales un zimbet impacat, seninatatea celui care s-a detasat prin timp si prin intelepciune de impresiile prea acute, desi n-a uitat nimic din conturul intimplarilor si-i vede inca cu precizie pe oamenii care l-au legat de ele.

OPERA:
Amintiri clin viata mea. text stabilii, introducere, nole si glosar de Geoigela Anlonescu, Cluj-Napoca, 1975.


REFERINTE CRITICE:
A. A. Muresianu. in Car-patii, nr. . 1927;
Al. Achim. in Gazeta ilustrata. nr. 5, 1934: N. Iorgu. Oameni cari au fost, III, 1936: N, Anlonescu, iu Steana. nr. 4, 1975.