Gabriel Marineasa biografia





Gabriel Marineasa opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MARINEASA GABRIEL

Prozator.
De asemenea, editor.

S-a nascut la 13 iulie 1967 in Timisoara.

Este fiul prozatorului Viorel Marineasa si al Florentinei Popescu.

Dupa cursurile liceale urmate la Timisoara, a absolvit in 1991 Facultatea de Mecanica (sectia TCM) a Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara.

A frecventat cenaclul literar "Pavel Dan" al Casei de cultura a studentilor din Timisoara, in 1987 debuteaza publicistic in revista "Echinox" si, simultan, in revista "Forum studentesc", cu proza scurta. Debut editorial in 1993, cu volumul de proza scurta Cimp de caramizi (Ed. Sedona).

Colaboreaza cu texte de proza la revistele: "Forum studentesc", "Echinox", "Orizont", "Contrapunct", "Paralela 45", "Orient latin", "Alt supliment" (suplimentul cultural al ziarului "Timisoara") s.a.

A alcatuit, in colaborare cu Viorel Marineasa, antologia Zona. Prozatori si poeti timisoreni din anii '80 si '90 (Ed. Marineasa, 1997). Este prezent in antologia lui Dan-Silviu Boerescu, Chef cu femei urite (Cele mai bune povestiri 1995-l996) (Ed. All, 1997) si in sectiunea antologica a volumului Experimentul literar romanesc postbelic, semnat de Monica Spiridon, Ion Bogdan Lefter si Gheorghe Craciun (Ed. Paralela 45, 1998). A beneficiat de o bursa Soros pentru management in tipografie (Florence, Alabama, SUA, 1994). A participat la intilnirile internationale "World SF Annual General Meeting & Eurocon" (Jersey - St. Helier. 1993) si "Eurocon & Worldcon SF' (Glasgow, 1995).

In prezent autorul este manager general la "Tipografia si Editura Marineasa" din Timisoara.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO. Despre proza autorului au formulat opinii critice: Cornel Ungureanu - De la capat ("Orizont", nr. 12/1993); Caius Dobrescu - Cool! ("Vatra", nr. 2/1994); Dorel Sibii - Caligrafia unei pendulari ("Arca", nr. l-3/1994); Svetlana Carstean - Un rai trist ("Adevarul literar si artistic", 13 martie 1994); Simona Popescu ("Dilema", 1994); Radu Andriescu ("Convorbiri literare", nr. 12/1994); Dan-Silviu Boerescu - Caramizi pentru nelinistea noastra ("Luceafarul", nr. 23/1995: articol reluat in volum O slabiciune pentru pisici, Ed. Maxim, 1997); Rodica Draghinccscu - Peripetii minutare ("Zburatorul", nr. l-3/1995); Victor Cublesan ("Echinox", nr. 6-9/1995) s.a.

Referinte critice:


"Cartea [Cimp de caramizi] e un jurnal, transcriind experientele unui autor hipersensibil, introvertit, deloc inclinat catre o relatie joviala cu lumea din preajma. Evenimentele mari ale cartii sint mai degraba cele interioare: interiorizat pina Ia anulare de sine, prozatorul scrie in oglinda, citeste in oglinda, subliniind lehamitea. () Gabriel Marineasa scrie, astfel, o proza a cotidianului, vie, cu introspectii tipice inadaptabililor anilor nouazeci."
(Cornel Ungureanu. "Orizont", nr. 1271993)

"Alaturindu-l pe Gabriel de J. Toussaint si de sfirsitul anilor '80 in sensibilitatea «hexagonala», am comis o oarecare fortare. Exista la tinarul nostru prozator un narcisism acuzat, o totala dezinteresare de «social», de «politic», dar stilul sau este foarte departe de sterilitatea autoreferentiala si de pretiozitatea astenica a celor mai noi francezi. Marineasa este mult mai aproape de americani si de vitalitatea lor care iese la suprafata si prin scriitura cea mai dezabuzata. Limba incarcata de regionalisme, de expresii colocviale. argotice, vocabularul colorat, asocierile surprinzatoare si proaspete de cuvinte, toate acestea la un loc dau farmecul unei proze care s-ar vrea. ea. «rece» fata de cititor. Cartea [Cimp de caramizi] este ceva cool in sensul din slang american de astazi, care s-ar traduce aproximativ prin «meserias»."
(Caius Dobrescu. "Vatra", nr. 2/1994}

"uite-asa cladeste Gabriel Marineasa un Cimp de caramizi: () angoasa linga angoasa, anihilare ca si totala a fiintei de hirtie, metatext al unei deznadejdi discrete, boala post-existentialista ivita timid in plin post-mo-demism devorant."
(Dan-Silviu Boerescu. in voi. O slabiciune pentru pisici,
Ed. Maxim. 1997)












Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu











Scriitori romani