Gabriel Rusu biografia


Gabriel Rusu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

RUSU GABRIEL
Critic literar, eseist.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 2 mai 1953 la Constanta.

Este fiul lui Vladimir Rusu, pilot de vinatoare intre 1942 si 1945, apoi revizor contabil, si al Doinei Rusu, economista.
Este absolvent al Facultatii de Filologie, sectia Romana - Engleza a Universitatii Bucuresti, promotia 1976.

Intre 1969-l971 a facut parte din colectivul redactional al revistei "Catharsis" a Liceului "Mircea cel Batrin" din Constanta. A frecventat cenaclul "Junimea" condus de Ovid S. Crohmalniceanu, cenaclul "Ovidius" al revistei "Tomis", cenaclul "Mihail Sadovcanu" din Constanta. A lucrat ca ziarist la "Tineretul liber", "Expres", "Expresul de marti", TVR, "Informatia de prinz", "Adevarul".

Debuteaza publicistic in 1974 in revista "Luceafarul" cu proza scurta. Debutul editorial are loc in 1997 cu volumul de eseuri Scurta relatare despre protagonist, supremul (Asociatia Scriitorilor din Bucuresti si Ed. Cartea Romaneasca).
Colaboreaza la revistele: "Luceafarul", "Tomis", "Romania literara", "Suplimentul litcrar-artistic al «Scinteii tineretului»", "Suplimentul literar si artistic al «Tineretului Liber»", "Cetatea", "Avanpost", "Caiete critice", "Literatorul", "Luceafarul", "artPanorama" s.a., precum si la ziarele "Adevarul" si "Cotidianul", la TVR etc.

Volumul de debut este pina in prezent singura aparitie editoriala a autorului. Semneaza postfata volumului Asteptind in Ghermana de Danut Ungureanu (Ed. Nemira, 1993) si postfata volumului colectiv de debut in poezie Marfa (Ed. Salut, 1995).

Este detinator al premiului pentru critica literara si eseu acordat de "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»" (1989) si al premiului pentru debut acordat de Asociatia Scriitorilor din Constanta, filiala a Uniunii Scriitorilor din Romania, si revista "Tomis" (1998).

A calatorit ca ziarist in Franta, SUA, Italia, Cehia, Rusia, Ungaria, Coreea de Sud, Austria.

Lucreaza ca si seful Sectiei Cultura a ziarului "Cotidianul". Este membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Despre scrierile autorului au formulat opinii critice: Nicolae Iliescu ("Caiete critice", aug. 1998); Dan-Silviu Boerescu ("Curentul", iul. 1998) s.a.