George Arun biografia
George Arun opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

ARUN GEORGE

Pseudonimul literar al lui Gheorghe Caciula.

Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 25 martie 1961, in Fundata (Brasov).

Este absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti (1989).

Intre 1985 - 1989, in perioada studentiei, activeaza in cenaclul literar "Universitas" din Bucuresti, condus de criticul si profesorul Mircea Martin.

Debuteaza publicistic in 1984 in revista "Flacara" cu un grupaj de poeme.

In 1989, in colectia "Cartea cea mai mica" a revistei "Convingeri comuniste" a Universitatii Bucuresti, publica placheta Personajele mele, cu un cuvint inainte al criticului si profesorului
Mircea Martin.

Debutul editorial propriu-zis are loc in 1997, cu volumul de versuri Pentru ca in viata aceasta (Ed. Univers). Este prezent in antologia Romanian Poets of the '80s and '90s, alcatuita de Andrei Bodiu, Romulus Bucur si Georgeta Moarcas (Ed. Paralela 45, 1999).


Colaboreaza cu poeme la revistele: "Amfiteatru", "Viata studenteasca". "Contrapunct", "Ramuri", "Cuvinrul", "Luceafarul", "Contrafort". A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru poezie al revistei "Amfiteatru" (1989), premiul pentru poezie al festivalului de la Sighetul Marmatiei (1990), premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1997), premiul "Virgil Mazilescu" (Corabia, 1998).

A lucrat ca ziarist la birourile din Bucuresti ale posturilor de radio Europa Libera si BBC, precum si la revista "Cuvintul" si la cotidianul "Curentul", ambele din Bucuresti.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Mircea Martin - Poezia ca pacificare (cuvint inainte la placheta Personajele mele, col. "Cartea cea mai mica", 1989) si prezentare pe coperta IV a volum Pentru ca in viata aceasta (Ed. Univers, 1997); loan Buduca, Radu G. Teposu (text de prezentare in placheta Personajele mele, col. "Cartea cea mai mica", 1989); Al. Ciste-lecan, Laurentiu Ulici (text de prezentare in placheta Personajele mele, col. "Cartea cea mai mica", 1989); Ovid S. Crohmalniceanu (text de prezentare in placheta Personajele mele, col. "Cartea cea mai mica", 1989); Dan-Silviu Boerescu, Radu Sergiu Ruba s.a.

Referinte critice:


"Curai lirice in fondul lor adinc, poemele lui George Arun, aduc in curgerea lor calma, o spuma epica in volutele careia sugestia sociala si existentiala se amplifica treptat, pina la imaginea cruzimii candide, inocente. Fals idilice protejind sentimentul prin confesiuni cind aspre, cind ceremonioase, aceste poeme depun marturie despre un puternic frison perceptiv si despre o inzestrare lirica in afara oricarei indoieli."
(Radu G. Teposu. text de prezentare in placheta Personajele mele, 1989)

"Ceea ce-mi place mai ales la George Anin este aliajul curios de asprime si duiosie. Poetul invie o lume unde raporturile intre parinti si copii, vecini si tovarasi de munca refuza sentimentalitatea si practica afectiunea aproape exclusiv sub forme retinute. Aceasta din urma exista insa si se lasa ghicita mereu in acte si gesturi de muta tandrete. Poezia lui George Arun preia fericit stilul unei astfel de duiosii aspre."
(Ovid S. Crohmalniceanu, text de prezentare in placheta
Personajele mele, 1989)

"in poemele sale de larga respiratie si de considerabile dimensiuni, amintind prin modul de introducere a factologiei cotidianului in text de congenerii sai loan Pop si, intr-o masura mai mica, de Cristian Popescu, George Arun e un poet al detaliului marit sub lupa, incarcat de motive existentiale, urmarind relevarea congruentei ascunse dintre cele ale sufletului si cele ale trupului."
(Laurentiu Ulici, text de prezentare in placheta Personajele mele, 1989)

"in lumea noastra nerabdatoare, convulsiva, agresiva, George Arun este un tinar care nu se grabeste, dar nici nu se indoieste de sine. Scrisul lui se recunoaste dupa arta de a-si suspenda frazele fara sa inceteze comunicarea, imaginatia lui se aplica - tenace, calma, inspirata -in a compune si a descompune ceremoniile intimitatii. Un debut matur, o voce distincta in poezia romaneasca de astazi."
(Mircea Martin, prezentare pe coperta IV a voi. Pentru ca in viata aceasta, Ed. Univers, 1997)


Copyright © Contact | Trimite referat