George Cusnarencu biografia

George Cusnarencu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Tangoul memoriei [Roman]

CUSNARENCU GEORGE

Prozator.
De asemenea, publicist.

S-a nascut in 27 ianuarie 1951, in Dorohoi (Botosani).

Este fiul lui Boris Cusnarencu, functionar, si al Elvirei Cusnarencu, profesoara. A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana (sectia limba si literatura romana - limba si literatura engleza) a Universitatii din Bucuresti (1977), cu o teza de licenta din domeniul folclorului, isi incepe activitatea literara la cenaclul "Junimea" al Facultatii de Limba si Literatura Romana, condus de profesorul si criticul Ovid S. Crohmalniceanu, cenaclu in care e prezent saptaminal intre 1973 si 1977 si sporadic dupa absolvirea facultatii, pina in .

Lucreaza ca translator de engleza la Masinexportimport (1977 -l979) apoi ca redactor la revista "Flacara" (1980 - 1983). Din 1983 este redactor la revista "Magazin".

Debuteaza publicistic cu proza scurta in revista "Tribuna" din Cluj-Napoca in . Debutul editorial are loc in 1983, cu volumul de proza scurta Tratat de aparare permanenta (Ed. Cartea Romaneasca).

Cu doar o luna inainte de aparitia volumului de debut este prezent in antologia de proza scurta Desant '83 (Ed. Cartea Romaneasca), ingrijita de Ovid S. Crohmalniceanu. Pina in 1990, colaboreaza cu proza scurta si traduceri la "Tribuna" si "Luceafarul". Dupa 1990 colaboreaza la "Suplimentul literarsi artistic al «Tinerelului liber», "ArtPanorama". "Magazin", "Arc" si altele.

Dupa cartea de debut, publica romanele: Tangoul memoriei (Ed. Cartea Romaneasca, 1988); Dodecaedru (Ed. Militara, 1991); Ultimul Isus, magnificul (Ed. Scrisul Romanesc, 1995); Calatoria Luceafarului (Ed. Cartea Romaneasca, 1997); Requiem (Ed. ALL, 1998); Trandafirul Tacerii Depline (Ed. ALL, 1999). Este prezent cu proza scurta in antologiile: Proza umoristica romaneasca, ingrijita de Al. George (Ed. Minerva, 1985); Iubiri subversive (Cele mai bune povestiri din 1997), alcatuita de Dan-Silviu Boerescu (Editura Allfa, 1997); Generatia '80 in proza scurta, alcatuita de Gh. Craciun si Viorel Marineasa (Ed. Paralela 45, 1998). Este prezent cu povestiri traduse in doua antologii publicate la Moscova (1985, 1987) si in culegerea de proza scrisa de autori din tarile central si est-europene, Description of a Struggle (Picador, 1994, Londra, New York).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul pentru proza la Festivalul National de Arta Studenteasca (Craiova, 1976); premiul pentru proza al revistei "Tribuna" (1978); premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1984); premiul U.T.C. pentru debut in proza (1984); premiul "Ion Creanga" al Academiei Romane (1993); premiul ASISC al Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca (1996); premiul Asociatiei Scriitorilor din
Bucuresti (1998).

A calatorit in calitate de ziarist in Italia (1990) si in calitate de turist in Germania, Franta, Grecia, Ungaria. Lucreaza ca si redactor-sef al revistei "Magazin".

Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (Filiala Bucuresti), iar din 1997 este secretarul sectiei de proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

Despre proza autorului au formulat opinii critice: Nicolae Manolescu - Viata pe banda de magnetofon ("Romania literara", nr. 19/1984); Laurentiu Ulici - Prima verba ("Romania literara", nr. 11/1984); Gheorghe Craciun -George Cusnarencu ("Astra", nr. 2/1984); Dan C. Mihailescu - Desant narativ ("Contemporanul", nr. 7/1984); Ioan Holban - Adevarul si realul, ale fiintei doua fete ("Cronica", nr. 15/1984); Val Condurache - Tratate literare ("Convorbiri literare", nr. 1/1984); Eugen Simion - Jocurile povestirii ("Romania literara", nr. 18/1988); Alexandru Piru - Din metamorfozele romanului ("Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului», nr. 25/1988); Radu Calin Cristea - Versiuni ale utopiei ("Familia", nr. 6/1988); Eugen Simion (in volum Scriitori romani de azi, IV, Ed. Cartea Romaneasca, 1989); Cornel Moraru (in volum Obsersia credibilitatii, EDP, 1995); Razvan Voncu - Epica Magna ("Literatorul", nr. 5-7/1998) s'.a.

Referinte critice:


"George Cusnarencu foloseste abil alternarea de planuri temporale si de perspective narative, construind trama nu liniar-cronologic, ci ca un fel de sandvis din felii suprapuse. Virtuozitatea nu exclude jocul si parodia, umorul grotesc, slujind insa observarii si ascultarii realitatii. () Calitatea literara a unor povestiri fiind indiscutabila, ramine de vazut in ce directie va merge autorul, care mie mi se pare dotat indeosebi pentru observatie, realism, oralitate (din care, ca dintr-un sol ingrasat, cresc de altfel parabolele si nuvelele fantastice)." (Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 52/1983)

"Este clar pentru orice cititor rezonabil: in proza lui Cusnarencu kitsch-ul este un atribut demascat al vietii cotidiene si nu o componenta mascata a formei de prezentare (). Cele mai bune si mai reprezentative povestiri pentru talentul si conceptia lui George Cusnarencu despre menirea de azi a scriitorului sint acelea in care el nu ezita sa situeze Imaginatia inaintea tuturor, cultivind in pagina florile de plumb ale fanteziei satirice, parabolei grotesti si fantasticului ideologic (). intocmai super-angularului, proza lui Cusnarencu nu este un instrument de cunoastere afectat simplei reproduceri, ci un spatiu prevazut cu o distanta focala capabila sa deformeze semnificativ si spectaculos ceea ce i se opune prin exterioritate. De aici continua senzatie de insolit, de halucinant, de curbura a imaginilor."
(Gheorghe Craciun, "Astra", nr. 2/1984)

"Tablouri dupa realitate este, zic eu, cea mai interesanta, poate si pentru ca inseamna prima luare de contact cu lumea lui George Cusnarencu: o lume pestrita si fermecatoare tocmai prin structura sa contradictorie, prin dinamismul eclectic ce insira cu repeziciune pe aceeasi banda rulanta a existentei mecanici avizi de «spaga» si vaduve vesele, intelectuali dezorientati si indivizi cu stranii rabufniri patologice, tineri furiosi sub extazul decibelilor si al orgilor de lumini, indivizi macinati de malaxoarele unor evenimente pe care nu le mai pot controla, Magdalena hranind la sin un intreg cartier (). Tratat de aparare permanenta inseamna unul din cele mai interesante debuturi din proza tinara a ultimilor ani ()."
(Radu Calin Cristea, "Familia", nr. 3/1984)

"Autorul, unul dintre cei mai talentati prozatori ai generatiei 80 (). Antologica ramine povestirea Toate apararile sint vulnerabile, severa incursiune in singuratatile domestice, transcrisa secvential si distantat, sugerind conditia de esantion a decupajului existential relevind sincretismul de nuanta oximo-ronica al realitatii imediate (). Orca si functionarul, laconica insumare de observatii emise in codul utopiei negative de tip orwellian, fiind al doilea text antologic din carte (). In general, prozele in regim alegoric dispun de o mai mare putere de semnificare decit cele in regim realist si nu doar din pricina deschiderii semantice proprii alegoriei, dar si pentru motivul ca prozatorul insusi pare sa fie mai mult un intuitiv cu imaginatie libera decit un analitic cu memorie reportericeasca."
(Laurentiu Ulici, "Romania literara", nr. 11 /1984)

"George Cusnarencu, aflat la a doua carte [Tangoul Memoriei], alterneaza cu abilitate planurile temporale, evita cronologia liniara, amesteca mitologia cu viata de toate zilele, literatura S.F. cu literatura realista, sublimul cu grotescul si melodrama cu tragedia, citeaza din carti si se citeaza pe sine ca personaj sub numele de pe coperta, prezentindu-si modelele literare si modelele de existenta. Elementul inedit este ironia ce insoteste jocurile povestirii."
(Eugen Simion, "Romania literara", nr. 18/1988)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani