George Dorul Dumitrescu biografia

George Dorul Dumitrescu
George Dorul Dumitrescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DUMITRESCU George-Dorul, se naste la 1901 -
Prozator.

Redactor la revista Pagini basarabene (1936).
Autor al unui singur volum de povestiri. La fetita dulce (1933), si al unei monografii despre un foarte interesant personaj, Leon Do-nici (Viata si opera lui Leon Donici, 1936).

Premiul Soc. Scriitorilor Romani (1933).
Incadrat de G. Calinescu in familia scriitorilor dialectali, George Dorul Dumitrescu ofera prin La fetita dulce (1933) citeva scene din viata Basarabiei, folosind deopotriva formula reportajului gazetaresc si virtutile primitive ale povestirii.

Constanta a literaturii noastre interbelice, viata searbada si banala a tirgurilor provinciale, asimilate unor "locuri unde nu s-aintimplat nimic", sta la baza celor mai multe piese care alcatuiesc sumarul volumului.

Monotonia provinciala creeaza indivizilor senzatia ca "zilele sint lungi si plictisitoare, iar noptile prea scurte si prea albe", motiv pentru care isi petrec timpul prin localuri si gradini publice, in compania muzicii militare, a cintecelor de gramofon si a valsurilor demodate si unde discuta la nesfirsit despre "cum s-a omorit din plictiseala biata Mara Rudenco" (Jurnal basarabean).

Un subiect de opereta are povestirea ce da titlul volumului, La fetita dulce. indragostit de frumoasa Katia, Anton Cearu, fire patimasa si vulnerabila, se spinzura de creanga unui zarzar din gradina casei sale, dupa ce incercase, fara succes, sa cucereasca inima fetei. Analiza starilor sufletesti prin care trece eroul este rudimentara, iar dialogurile sint nefiresti si plinedestingacii.in schimb merita amintita, pentru savoarea limbii, maniera in care discuta Mitea si Colea, doi protagonisti din Triptic: "- ii si pliecim si nai! - Undi, Cole? - Li viia! N'an trabuie vievisca pi poarti, si neci storoje pientru Lud-mila! le, daci ari ghetari si ari ibovnec, miargi undi-i ienema N'a apriesc!" Desuete si pline de naivitati, povestirile din La fetita dulce sint. in general, simple insemnari de diletant, scrise fara un efort literar deosebit.

OPERA:
La fetita dulce. Bucuresti, 1933;
Viata si opera lui Leon Donici, Chisinau, 1936.


REFERINTE CRITICE:
G. Calinescu, Istoria;
M. Sevastos, in Romania literara, nr. 62, 1933.Copyright © Contact | Trimite referat