George Hanganu biografia

George Hanganu


George Hanganu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

HANGANU George, se naste la 30 mart. 1914, Buzau - moare in 8 iul. 1994, Bucuresti.
Istoric literar si comparatist.

Fiul lui George Hanganu, general dedivizie, si al lui Joie-Claudine Guy Bulat, prof. de franceza.

Scoala primara la Tours (Franta): studii medii incepute la Paris si continuate la Galati (1923-l929), unde isi da si bacalaureatul; Facultatea de Litere si Filosofie, sectia limba modeme: franceza si engleza, a Univ. din Cluj (licenta in 1932); bursier al Univ. din Paris (1936-l940).

Doctor magnacum laude in literatura franceza al Univ. din Cluj, cu teza La pensee religieuse de Leconte de Lisle (1940).

A debutat cu brosura Doi poeti vizionari (1936). Prof. de liceu la Tirgu Mures. Arad, Oradea, Timisoara, Brasov, Cluj; lector la Acad. Comerciala din Brasov (1948-l950): conf. de literatura franceza la Facultatea de Lb. Romanice a Univ. din Bucuresti.

A colaborat la Saeculum, Romania literara. Steaua, Tribuna, Revue roumaine, Secolul 20 etc. cu eseuri si studii despre scriitori francezi: Rimbaud (despre care publica si L'Univers poetique d'Arthur Rimbaud, 1947), Mallarme, ApoJIi-naire, Gide, Valery, Claudel. Prevert s.a., si romani: Lucian Blaga, Anton Holbau, Ion Barbu s.a., din perspectiva relatiilor acestora cu literatura franceza. Lucrarea sa reprezentativa ramine Interferente si peisaje literare franceze (1973).

Preocupat de valorile moderne ale literaturii franceze, George Hanganu schiteaza o Introducere in gindi-rea poetica franceza moderna (1944), oprin-du-se la principalii deschizatori de drumuri: Baudelaire, Verlaine, Rimbaud, Mallarme, Claudel, Valery, iar dintre prozatori, la Roger Martin du Gard, pentru "epopeicul" sau romanesc, si la Gide. pentru hedonismul poetic si intclectualist. George Hanganu marturiseste liminar refuzul unei metode "monografice" saintebeuviene, urmind indicatia "criticii estetice" asa cum o intelegea si o recomanda Paul Valery in cursul sau de deschidere la College de France (1937).

Perspectiva succintului excurs este preocupata cu precadere sa surprinda in mutatiile literare franceze de la rascrucea veacurilor o viziune ampla a existentei, asumarea "unei trairi tragice a vietii". Lectura critica a lui George Hanganu urmeaza insa sugestiile unor exegeze contemporane, de la Thibaudet la Jacques Madaule. Pierre Mar-tino si Daniel Rops pina la Rene de Reneville si J. Pommier. O buna pane din materia opusculului este contopita in lucrarea ceva mai intinsa, tnte rferenfe si peisaje litera refran ceze (1973). Capitolele franceze alterneaza cu scurte incursiuni comparatiste in domeniul romano-francez.

Climatul verlainian in lirica lui G. Bacovia, Ecouri rimbaudiene in poezia lui Ion Barbu, Marcel Proust si Anton Holbau, La Fontaine - in adaptarea lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga si cultura franceza etc. Comentariul e avizat, revelind unele laturi mai putin cunoscute ale relatiilor intertextuale, remarcate nu o data cu sagacitate si acribie profesionala. Interesante sint pasajele confesive, strecurate in textul critic, acolo unde George Hanganu gaseste nimerit sa evoce (cu discretie si totdeauna cu un timbru adecvat) momentele salede apropiere intelectuala cu Lucian Blaga.

OPERA:
Doi poeti vizionari. Bucuresti, 1936;
Introducere in gindirea poetica franceza moderna, [pe coperta: Introducere in modernismul francez]. Sibiu, 1944;
L'Univers poetique d'Arthur Rimbaud, Brasov, 1947;
Interferente si peisaje literare franceze. Bucuresti, 1973;
Cours d'histoire et de civili-sationfrancaise. Bucuresti, 1974 (multigrafiat).


REFERINTE CRITICE:
Al. Dobrescu, in Convorbiri literare, nr. 19, 1973;
G. Parvan, in Synthesis, nr. 2, 1975.