George Lana biografia
George Lana opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

LANA GEORGE.
Pseudonimul lui Ghiorghita Lana.

Poet.

S-a nascut la 17 octombrie 1954 in Timisoara.

Este fiul lui Gheorghe, subofiter MAN, originar din Moldova, si al Victoriei (nascuta Moldovan) originara din Bistrita-Nasaud. muncitoare.

A absolvit Liceul teoretic din Anina - sectia Real (1973) si Institutul Agronomic din Timisoara. Facultatea de Agronomie (1979).

A frecventat cenaclurile "George Cosbuc" din Bistrita, "Semenicul" din Resita, "Mirabila saminta" si "Pavel Dan" din Timisoara.

In perioada 1979-l988 este (cu intermitente) sef de ferma si inginer-sef la diverse CAP-uri din judetele Bistrita-Nasaud, Caras-Severin si Timisoara.

Dupa decembrie 1989 se numara printre fondatorii societatii "Timisoara" si ai ziarului "Timisoara". unde lucreaza ca redactor pina in . in 1996 devine redactor sef al cotidianului "Actualitatea carasana" din Resita.

Debuteaza publicistic in revista timisoreana "Forum studentesc" (1979).

Debuteaza editorial cu volumul Spatiul dintre doua secunde (Ed. Mari-neasa, 1994).

Colaboreaza la revistele: "Forum studentesc", "Semenicul", "Orizont" si la presa locala.

A mai publicat volumele: Bariera de la Voiteni (Ed. Marineasa, 1997) si in apararea mea (Ed. Marineasa, 1999). Este prezent in antologia Zona. Prozatori si poeti timisoreni din anii '80 si '90 (Ed. Marineasa, 1997). Este detinatorul premiului revistei "Transilvania" la Festivalul "Tudor Arghezi" (Tirgu Jiu, 1983).

In prezent autorul este consilier in domeniul difuzarii de presa si carte la S.C. "Inventiv Group" Timisoara.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Al. Cistelecan -Rascroieli saizeciste ("Luceafarul" nr. 5/1985); Alexandru Ruja (in volum Parte din intreg, volum I, Ed. De Vest, 1994 si volum II, Ed. Excelsior, 1999): Adrian Dinu Rachieru - Un suflet scindat ("Banatul", nr. 3/1994): Mircea Barsila - Spatiul dintre doua secunde ("Calende", nr. 1l-l2/1994); Petru M. Has ("Adevarul de Arad", 20 dec. 1994); Dorel Sibii - Recensamintul poetilor ("Arca", nr. l-2-3/1995); loan Moldovan - Spatiul dintre doua secunde ("Familia", nr. 6/1995); Ionel Bota - Sfarsit de veac in Banat ("Rostirea Romaneasca" nr. 7-8/1995); Dan Sgarta (postfata volum in apararea mea. Ed. Marineasa, 1999) s.a.

Referinte critice:


"[George Lana] vede in orice ipostaza particulara a realitatii - ca e hida, ca e trista, ca-i sublima, etc. - reflexe ale unei rostiri originare si incearca - ca agent investit cu harul mestesugului poetic - sa deschida si sa recupereze aceasta ipostaza nemijlocita catre intelesurile ei mai adinci si cuprinzatoare. Poezia lui George Lana e practica acestui tilc esential de a universaliza apofatic orice traire aparent banala si comuna, de a actualiza sporitor si semnificativ in inima si constiinta sa. bucuriile si nelinistile sale mundane."
(Dan Sgarta, postfata la voi. in apararea mea, Ed. Marineasa. 1999)


Copyright © Contact | Trimite referat