George Lazarescu biografia

George Lazarescu

George Lazarescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

LAZARESCU George, se naste la 6 mai 1922, Calarasi.
Istoric literar si traducator.

Fiul lui loan Lazarescu, mic comerciant, si al Ecaterinei (n. Boeru).

Licentiat in litere si filosofie la Bucuresti (1946).

Prof. la diferite licee din Capitala si din provincie; cariera universitara, (din 1954) la Catedra de Lb. si Literatura Italiana a Facultatii de Lb. Romanice a Univ. din Bucuresti: prof. de limba si cultura romana la Univ. din Pisa (1974-l978). A debutat cu o traduce din Epistolarul lui Tasso (1956).

Parasind rareori cercul specialitatii sale, George Lazarescu colaboreaza la revista italienesti cu art. referitoare la relatiile culturale romano-italiene (Il Veltro, Uominielibri, Opera aperta, Quaderni dell'umanesimoete). Cariera didactica s-a materializat in dictionare, manuale, cursuri, unele de circulatie: Morfologia limbii italiene (1968), Corso di storia dell'arte italiana (1974), Breve antologia delta poesia italiana (1978), Italia - cultura e civilta (1980), Civilizatie italiana (1987). Initial teza de doctorat, tarile Romane si Italia pina la 1600 e publicata in colab. cu N. Stoi-cescu (1972). Celelalte studii sint consacrate literaturii si civilizatiei italiene (Petrarea prozatorul, 1975; Galileo Galilei - dialog cu planetele, 1982), dar George Lazarescu e la fel de cunoscut si ca traducator, printre altii, din Petrarca, Leon Battista Alberti, Edmondo de Amicis, Alberto Moravi a, Giulio Carlo Argan. A dat o versiune italiana a poemelor lui loan Alexandru.

Ca italienist, George Lazarescu isi propune si cunoasterea reciproca a celor doua culturi, romana si italiana [Repere de cultura. 1982). Cavaler al Ordinului Cultural al Republicii Italiene (1971).

George Lazarescu s-a format ca discipol apropiat al profesorului Alexandru Marcu, ingrijind aparitia ultimelor doua numere din cunoscuta revista Studii italiene. Vocatia de italienist i-a directionat intreaga activitate, incit s-a pasionat de 1 a inceput de difuzarea literaturii si civilizatiei italiene la noi. O lucrare reprezentativa ca Tarile Romane si Italiapina la 1600 (1972), elaborata si documentata in biblioteca si arhivele Vaticanului, intreprinde cercetarea exhaustiva a unei intregi epoci istorice atit de putin clarificate. Desi merge pina la un punct pe urmele altora, George Lazarescuscoate la iveala date noi si marturii pretioase despre europeismul nostru medieval. in acelasi spirit de eruditie si informatie face cunoscute cititorului aspecte esentiale decivilizatiesi arta italiana, personalitati ale literaturii si stiintei.

Istoricul literar nu lasa deoparte valorile de cultura, ci le stabileste filiatia comuna in sinteze unitare de idei sau in monografii de autori. In Petrarca prozatorul (1975), studiu descriptiv completat de o antologie de texte, intentia este de a oferi imaginea impecabila a unui „contemporan desavirsit" al nostru. Originalitatea istoricului italienist roman consta in lectura atenta a prozei epistolare, pina acum mai putin cercetata la noi. Demersul critic, supere-logios, evidentiaza ideile moderne, de actualitate perena ale lui Petrarca, Pe aceleasi coordonate se situeaza si evocarea esejstica Galileo Galilei - dialog cu planetele (1982), lucrare monografica de popii lari zare, facuta dupa toate regulile genului, trimitind nu mai putin la surse de informatie inedite pentru cititorul roman.

De la inceput autorul vede in Galiliei „un e-xemplu optim, de proportii magnifice", si a-cesta va fi registrul stilistic al intregii scrieri. Dar si mai bine se reflecta competenta si preocuparile italieniste ale lui George Lazarescu in volumul Repere de cultura (1982). Cartea contine studii utile peniru cunoasterea reciproca a celor doua culturi, romana si italiana. Dupa ce semnaleaza citeva prestigioase prezente romanesti in Italia (Gh. Asachi", V. Alecsandri", N. Iorga", V. Parvan, G. Calinescu"), se opreste pe larg asupra unor figuri italiene reprezentative, de la Petrarca la Antonio Gramsci.

Comentariul, vizind aspectele inalte ale culturii, se desfasoara calm, la nivel de generalitati si locuri comune. Mai analitic e George Lazarescu cind descrie peisajul mitologic si senzual la D'Annunzio. Metoda comparatista, de neevitat in acest gen de scrieri, se bizuie nu atit pe asociatii carturaresti de lectura, cit pe detectarea schimbului real, material, de carti si influente. Specialistul are o privire panoramica, de sus, asupra subiectelor pe care le trateaza intr-un limbaj ingrijit, agreabil, exteriorizat cel mai adesea cu eleganta. marcat vizibil de eufonia frazei italienesti. Traduceri le sint de asemenea exacte, fidele textului italian. Ultima carte a lui George Lazarescu, Civilizatie italiana (1987), finalizeaza cercetari mai vechi: Storia della civilta italiana (1977) si Italia cultura e civilta (1980). Volumul supune unei analize oneste, de bun-simt si fara exces de eruditie, numeroasele aspecte constitutive acestei civilizatii pluriseculare, de la origini pina in zilele noastre, cu accent special pe marile valori ale literaturii, teatrului, muzicii si artelor figurative. Fara indoiala, George Lazarescu poate fi socotit un propagator asiduu al celor doua limbi si culturi si cercetator al relatiilor de secole dintre tara noastra si sora ei latina.

OPERA:
Tarile Romane fi Italia pina la 1600. Bucuresti, incolab. cu N. Stoicescu, 1972: Petmrca prozatorul. Bucuresti, 1975: Storia deliu eivllta italiana, Bucuresti, 1977;
Dictionar mitologic. Bucuresti, 1979: Italia-cultura e civilta. Bucuresti, 1980;
Mic dictionar italiun-roman. Bucuresti, 1982;
Galileo Galilei - dialog cu planetele. Bucuresti, 1982;
Repere de cultura. Bucuresti. 1982;
Civilizatie italiana. Bucuresti, . Traduceri: M. Tobino, Organizatia clandestina. Bucuresti. 1964: . Nievo, Memoriile unui italian. MI, Bucuresti, 1969;
A. Moravia, Ciociara, in colab. cu Adriana Lazarescu, Bucuresti. 1971;
Ed. De Aniicis, Cuore. in colab. cu Adriana Lazarescu, Bucuresti, 1971;
G.
C. Argan, De la Bramante la Canava, Bucuresti, 1974;
N. Rossi Lemeni. Poeme, Bucuresti, 1974: G. D'Annunzio, Focul, in colab. cu Adriana Lazarescu, Bucuresti, 1979;
. Alexandru, Poezii / Poesie, ed. bilingva romano-italiana. Bucuresti. 1981;
Pe-trarca. Scrieri alese. Bucuresti, 1982.


REFERINTE CRITICE:
Al. Balaci. in Romania libera, nr. 11676, 1975: idem, ibidem. nr. 42, 1982;

D. Grigorescu, in Contemporanul, nr. . 1982.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani