George Muntean biografia

George Muntean opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MUNTEAN George, se naste la 17 nov. 1932, comuna Bilca, judetul Suceava.

Folclorist, critic si istoric literar.

Fiul lui Tanasa Muntean si al Varvarei (n. Tarita), tarani.

Scoala primara Nr. 3 din Bilca (1939-l946), un an la Scoala Normala de Baieti din Siret (1946-l947), apoi Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi" din Radauti (1947-l953).

Un an (1953-l954) este student la sectia de regie a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, de unde este exmatriculat.

Intre 1954 si 1955, urmeaza Scoala de Literatura „Mihai Eminescu". Din 1955, student la Facultatea de Filologie a Univ. din Bucuresti, pe care o absolva in . Redactor la revista Contemporanul (1959-l968).

In 1960 intra, prin concurs, la Institutul de Istorie Literara si Folclor al Acad., condus de G. Calinescu, devenind cercetator stiintific; intre 1974 si 1979, redactor-sef al Revistei de istorie si teorie literara, publicata de Institutul de Istorie si Teorie Literara „G. Calinescu".

Debuteaza ca folclorist in revista Albina si Cultura poporului (1954).

Debut editorial cu Folclor din Suceava (1959), cules de la mama sa. incepind din 1956, cind ii apare primul art. despre „folclorul nou", publica in diverse ziare si revista: Contemporanul, Romania literara, Viata Romaneasca, Scinteia, Revista de istorie si teorie literara, Albina etc.

A scris prefata la carti semnate de VI. Streinu. AI.O. Teodoreanu, V. Gherasim, G. Drumur, Al. Badauta, G. Calinescu, V. Alecsandri, I. Kojevnikov. Autor al unor antologii (de proverbe, reportaje, pagini din istoria gindirii teatrale romanesti, folclor, versuri pentru copii etc), studii in tratate si volum colective, ed. (VI. Streinu, G. Calinescu, Al. Philippide). A alcatuit Antologia Unirii: 1918-l983 (in colab., 1983) si a coordonat, impreuna cu I. Frunzetti, volum Arta si literatura in slujba independentei nationale (1977).

Din aceasta vasta productie literara, George Muntean a alcatuit doar doua voi.: Cercetari literare (1969), incluzind art. de istorie literara si folclor, si Interpretari si repere (1982), care cuprinde studii dedicate in exclusivitate folclorului. Premiul „Nicolae Balcescu" al Acad. pentru volum colectiv Independenta Romaniei (1977).

Incadrat adeseori in familia „descendentilor critici ai lui G. Calinescu", George Muntean a mostenit intr-adevar de la maestrul sau deschiderea catre cele mai diverse domenii ale culturii, fervoarea ideilor, investigatia speculativa etc. Volumul Cercetari literare (1969) reuneste studii de estetica (O perspectiva asupra sistematizarii artelor), de literatura populara (Paremiologie; Mesterul Manole - lectura experimentala; Folclor mestesugaresc francez), de sociologie literara (Lumea meseriilor in opera lui I.L. Caragiale), contributii privind aspecte din creatia unor scriitori romani (Mihail Sadoveanu, poet al istoriei naturale; G. Calinescu - vocatia teatrului; G. Calinescu si artele) sau unele descoperiri arhivistice (Un cronicar necunoscut; Eminescu in lumina unor documente noi).

Tema centrala a preocuparilor lui George Muntean -folclorul - va face obiectul culegerii de studii Interpretari si repere (1982). Creatia populara este comentata nu atit din perspectiva folcloristului si a etnografului, cit mai ales din cea a criticului literar, interesat in primul rind de valoarea estetica a folclorului. Nu intimplator autorul, discutind despre „contem-poraneizarea si statornicia in folclor", condamna imitatia, surogatul si produsele parafolclorice, stimulate de o „tot mai insistenta si masiva impingere a vietii folclorice catre simularea ei scenica, in fata unui public de dinafara statutului ei curent".


Alte studii sint consacrate cintecului popular de dragoste, doinei si dorului ca expresii ale spiritualitatii romanesti, concordantelor dintre lirica populara si cea culta, baladei Mesterul Manole etc. O mentiune speciala merita eseul Literatura culta si populara in epoca marilor clasici, care nu este numai o sintetica istorie a folcloristicii romanesti din a doua jumatate a secolului al XlX-lea, ci si o investigare a raporturilor extrem de fertile pe care Eminescu, Creanga, Slavici sau Caragiale le-au avut cu creatia populara.

OPERA:
Folclor din Suceava, cules de ~ de la Varvara Muntean, Bucuresti. 1959;
Cercetari literare. Bucuresti, 1969;
Interpretari si repere, Iasi, 1982.


REFERINTE CRITICE:
Ov.S. Crohmalniceanu. in Romania literara, nr. 51, 1969;
H. Zalis, in Romanian Review, nr. 3, 1970;
D. Pillat, in Revista de istorie si teorie literara, nr. 2, 1971;
Al. Sandulescu, in Romania literara, nr. 52, 1982;
D. Anghel, in Arges, nr. 10, 1983;
M. Iordache, in Convorbiri literare, nr. 4, 1983;
N. Mecu, in Viata Romaneasca, nr. 8, 1983;
T. Mihut, in Ateneu, nr. 10, 1983;
Ov. Papadima, in Scinteia, nr. 12889, 1984;
Ecaterina Taralunga, in Contemporanul, nr. 6, 1984.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani