George Popa biografia

George Popa

George Popa opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

POPA George, se naste la 19 oct. 1912, Medias - moare in 19 sept. 1973, Medias.

Poet.

Provine dintr-o familie de tarani. Scoala normala la Deva (1937). invatator in mai multe sate de pe Timave, prof. de limba romana si muzica la Medias (1937-l940).

Rprezentant al Directiei Generale a Teatrelor si Operelor si al Soc. Compozitorilor din Romania pentru judetul Timava Mare.

Director al Bibi. Orasenesti din Medias. Debutul publicistic in Gazeta Hunedoarei (1930), iar editorial cu Plecarea spre legenda (1936), volum incununat cu premiul S.S.R. intre anii 1933 si 1939, a editat, la Medias, impreuna cu M. Axente, revista Lanuri, care isi propunea sa realizeze o mai larga cunoastere si difuzare a poeziei tinere ardelene. in jurul revista s-au grupat poeti si critici ca N. Albu, N. Ladmiss-Andreescu, D. Danciu, I. Th. Ilea, I. Moldoveanu, R. Stanca, G. Tepelea. Cercul „Lanuri" era prevazut si cu o editura, in care au aparut mai multe carti de actualitate, unele studii din revista, cum sint si cele doua ale animatorului sau: Literatura ardeleana de azi (1939) si Poetul Ion Moldoveanu si destinul sau linosian (1942).

A colaborat cu versuri la Hyperion, Frize, Brasovul literar. Front literar, Claviaturi, Gind romanesc, Symposion, Familia, Viata literara, Univerul literar. Mesterul Manole, iar dupa 1944, la Gazeta literara. Tribuna, Orizont, Astra ele. Ultimele sale cicluri lirice, Tristul argonaut si Inima sub arcus, au fot incluse partial de V. Fanache in volum antologic Mihniri linga leagan (1972).

In peisajul cultural transilvanean din perioada interbelica, activitatea literara a lui George Popa se inscrie in raza actiunii de revitalizare si innoire, deschisa scrisului tinar de revistele Gind romanesc, Abecedar si Pagini literare, revista Lanuri, pe care o conduce, alaturin-du-se in mod programatic acestei miscari resurectionale. Poetul este secondat in intreprinderea sa de citiva scriitori entuziasti, fapt ce provoaca ecouri favorabile in presa, bucurindu-se de aprecierea lui George Popa Constantinescu sau a lui L. Blaga (ultimul patronind in 1940 un concurs la care lui George Popa i se acorda un premiu pentru poezia sa despre Horea). Cu privire la primul sau volum, Plecarea spre legenda (1936), George Popa Constantinescu a relevat ca „afirma un talent de o prospetime, de o fluiditate si o evolutie atit de moderna a expresiei, cum de putine ori ne-a obisnuit tinara poezie ardeleana, in general prea locala".

Resursele sale poetice cele mai autentice se canalizeaza in directia expresivitatii si sugerarii simbolice, modelul cel mai vizibil fiind acela al poeziei lui Blaga. in descendenta acestuia, George Popa incearca sa asimileze filonul folcloric, pe care-l trece printr-un proces de mari decantari, renuntind la metafore si aspirind spre concizia aforismului. Obsesia lui poetica e Cuvintul, cu aventura lui aurorala: „Am parasit zenitul si cuvintele stiute, / Pentru cuvinte noi, pentru semne nemaivazute". in efortul de a scoate la suprafata „cintecul mai pur" al filonului poetic se pot intrezari semnele unei bune familiarizari cu valoroasa experienta lirica a momentului, ca si incercarea de a accede la sfera mitologicului (Cioban murind, Manole vorbeste zarilor, Tara de legende, Trei umbre noaptea).

Sinteza dintre traditionalism si modernism e cistigul principal al acestei poezii, de un timbru personal si o remarcabila muzicalitate. Fervent adept al „localismului creator", George Popa face, in cele doua plachete de critica ale sale, o pledoarie patetica pentru recunoasterea si impunerea intr-un circuit mai larg a unor valori ale tinerei generatii transilvanene, sustinind si pe aceasta cale resurectia lirica a provinciei natale.

OPERA:
Plecarea spre legenda, versuri. Medias, 1936;
Literatura ardeleana de azi. Medias, 1939;
Poetul Ion Moldoveanu si destinul sau linosian. Sibiu, 1942;
Mihniri linga leagan, versuri, antologie si pref. de V. Fanache, Bucuresti, 1972.


REFERINTE CRITICE:
P. Constantinescu, in Vremea, nr. 460, 1936;
R. Demetrescu, in Pagini literare, nr. 5, 1937;
T. Murasanu, in Familia, nr. l-2, 1937;
O. Sulutiu, in Familia, 1937;
R. Demetrescu, in Pagini literare, nr. l-2, 1940;
A. Goci, in Romania literara, nr. 50, 1972;
I. Precup, in Steaua, nr. 9, 1972;
V. Tascu, in Familia, Ta. 11,1972;
V. Fanache, inttlntri, 1976.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani