George Serban biografia


George Serban opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

SERBAN GEORGE

Prozator.
De asemenea, eseist si publicist.

S-a nascut la 25 iunie 1954 in Buzau si a decedat la 15 ianuarie 1999 in Timisoara. Dupa studiile liceale, a absolvit in 1978 Facultatea de Sociologie - Psihologie a Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi.

A debutat publicistic in 1975 in revista "Dialog" din Iasi.

A debutat editorial in 1983 cu romanul Somnul publicat la Editura "Facla" din Timisoara (roman retras din librarii de cenzura comunista la numai doua saptamini dupa lansare).

A colaborat cu proza si articole diverse la revistele: "Dialog", "Forum studentesc", "Orizont" s.a, precum si la ziare centrale si locale. Intre anii 1990 si 1996 a fost directorul cotidianului "Timisoara".

Dupa debut, a publicat romanele: Turnirul (Ed. Facla, 1987); Somnul (editia a Il-a, reintregita, revazuta si adaugita, Ed. Cartea Romaneasca, 1997).

In prezent se afla sub tipar romanul politic Iahtul, oprit in 1987 de la publicare de cenzura comunista.

A fost membru si presedinte al Asociatiei "Timisoara" si al Aliantei Civice.

A fost deputat de Timis in Parlamentul Romaniei.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al PEN-Clubului Roman.

Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Al. Calinescu - Debuturi in proza ("Convorbiri literare", nr. 3/1984); loan Holban - Recursul la realitate ("Cronica", nr. 18/1984); Alexandra Indries - Turnirul intelectului cu sentimentul ("Orizont", nr. 14/1988); Constantin Zarnescu - "Turnirul" romanului ("Tribuna", nr. 15/1988); Dan C. Mihailescu ("Transilvania", nr. 8/1988); Cornel Ungureanu ("Orizont", nr. 3/1994); Olimpia Berea - in Dictionarul scriitorilor banateni (Ed. Amarcord, 1996) s.a.

Referinte critice:


"Evidente sint, in Somnul, siguranta frazei si usurinta povestirii. George Serban are «mina» formata, scrie cursiv, colorat chiar pe alocuri, dialogurile au naturalete, situatiile epice - credibilitate. Tinarul prozator este si un bun observator al realului"
(Al. Calinescu, "Convorbiri literare", nr. 3/1984)

"Tema turnirului dintre orgoliul intelectului si umilinta sentimentului este, evident, importanta si cu implicatii etice incontestabile. Subtilitatea nuantarilor face din Turnirul un roman veritabil si nu un expozeu de filosofia erosului, ilustrat cu scene din viata."
(Alexandra Indries, "Orizont", nr. 14/1988)

"A doua carte a prozatorului, Turnirul (Ed. Facla, 1987), este un roman cu totul ambitios si tensionat, analizind, dincolo de psihologia clasica a unor indragostiti studenti, istoria mentalitatilor moderne privind cuplul barbat-femeie, conflictul dintre feminitate si masculinitate, relativitatea sentimentului, trecerea de la o virsta la alta, maturizarea, perisabilitatea constiintei etc. () George Serban a surprins, prin urmare, in Turnirul, doua teme: una contemporana (o poveste de dragoste cu studenti la filosofic restantieri «la logica»), si o alta, arhetipala (), aceea a labirintului. Aceasta etajare «inalta» substanta romanului din imperiul cotidianului, oferindu-i Turnirului o valoare de exceptie in contextul prozei de astazi."
(Constantin Zarnescu, "Tribuna", nr. 15/1988)