George Voicu biografia

George Voicu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Voicu George.
Eseist, sociolog, istoric al culturii si al mentalitatilor.

S-a nascut la 23 aprilie 1950 in Cretesti (Ilfov).
Este fiul lui Ion, functionar, si al Ilincai, casnica.
Si-a inceput studiile liceale la Branesti (Ilfov) si le-a incheiat la Liceul "Gh. Sincai" din Bucuresti.

A absolvit Facultatea de Filosofie, Sectia Sociologie (1974).

Dupa absolvirea facultatii a lucrat ca sociolog stagiar la o Centrala industriala, dupa care, pina in 1992, a fost cercetator la Institutul de medicina legala "Mina Minovici", unde a editat "Revista de medicina legala" (1979-l990, cu aparitie anuala; titlul a avut unele fluctuatii: "Probleme de medicina legala si criminalistica" etc).

A lucrat apoi ca expert parlamentar si consilier parlamentar la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati a Camerei Deputatilor. in paralel a devenit conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii Bucuresti. De asemenea, a fost redactor la "Sfera Politicii" si redactor-sef adjunct la "Sfera" (supliment al celei dintii).

Debuteaza publicistic in perioada studentiei in "Viata studenteasca".

Debutul editorial se produce in 1998 cu volumul Pluripartidismul.

O teorie a democratiei (teza de doctorat) aparut la Editura ALL din Bucuresti. Pina in 1990 colaboreaza la urmatoarele reviste: "Viata studenteasca", "Amfiteatru", "Universitas" si cu studii ample la "Revista de medicina legala", iar dupa 1990 la: "Sfera Politicii", "Sfera", "Polis", "Observator cultural", "22", "Minimum" (Israel) etc.

Dupa debut, publica volumele: Zeii cei rai. Cultura conspiratiei in Romania posteomunista (Ed. Polirom, 2000); Mitul Nae lonescu (Ed. Ars Docendi, 2000); Teme antisemite in discursul public (Ed. Ars Docendi, 2000).

Studii ale sale au aparut in traducere in revistele franceze "Les Temps modernes" si "Esprit".

Este detinatorul premiului pentru cea mai buna carte de stiinte politice aparuta in anul 1998 acordat de revista "Sfera Politicii" si de Fundatia "Societatea civila" (1999).

A beneficiat de o bursa de cercetare a Fundatiei Soros acordata in tara (pentru un studiu despre anomie si suicid) si de mai multe burse in strainatate: doua burse individuale de cercetare NATO (199l-l992 in Franta si 1995-l996 in SUA), o bursa de cercetare a Universitatii Central-Europene la Institutul Europei Libere (1994, Munchen, Germania), o bursa a Universitatii Ebraice din Ierusalim (1998, pentru cercetare pe urmatoarele teme: partide politice, nationalism, antisemitism).

A mai participat la dezbateri internationale in Slovacia, Polonia, Belgia, Israel (la un simpozion al Centrului de Studiu asupra Antisemitismului de pe linga Universitatea Ebraica, Ierusalim, 2000). in prezent este profesor universitar si decan (din 2000) al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii Bucuresti (in prealabil, prodecan). Este membru fondator al Asociatiei Romane de Criminologie, membru al Institutului de Cercetari Politice si Economice din Romania - ICPER si al board-ului revistei de stiinte politice "Polis".

Despre scrierile autorului au formulat opinii critice: Michael Shafir - O teorie a democratiei ("Sfera Politicii", nr. 64/1998); Al. Calinescu - Delirul conspirationist ("Monitorul", 15 dec. 2000); Ion Bogdan Lefter - Cine este George Voicu ("Observator cultural", nr. 52/febr. 2001); Adrian Marino - Nae lonescu: fascinatia mirului ("Cuvintul", nr. 2/2001); Al. Mirodan ("Minimum", febr. 2001); Marta Petreu - Un mit nociv ("Apostrof, nr. 3/2001); Z. Omea - Un mit nefast ("Dilema", nr. 432/8-l4 iun. 2001); Nicholas Weil -Memoires colectives et democratie ("Le Monde", 28 iun. 2001) s.a.

Referinte critice:


"George Voicu este, cred, primul politolog par excellence in Romania posteomunista. () Autorul Pluripartidismului este () un excelent cunoscator al literaturii occidentale (si bineinteles al celei romanesti) de specialitate, postura care ii permite o perspectiva comparativa pe care, pina acum, nu am intilnit-o la alti autori din Romania care au luat sub lupa fenomenul partidelor politice."
(Michael Shafir, "Sfera Politicii", nr. 64/1998)

"un autor citusi de putin «charismatic», deopotriva prin structura si prin datele sale profesionale () Anti-vedetismul temperamental este () in cazul sau si o optiune etica. Una necesara si obligatorie pentru rolul intelectual pe care si l-a ales: acela de observator si analist al mentalitatilor actuale in contextul constructiei democratiei romanesti posteomuniste. Observator mai ales in sensul «monitorizarii» abaterilor, al identificarii si explorarii fenomenelor negative, de distorsiune si rctardare inevitabile pe traseul asimilarii standardelor lumii libere la iesirea dintr-o indelungata dictatura. () Cu teme bine individualizate, «rotunde», cele trei carti noi sint - in acelasi timp - decupaje dintr-un efort de investigatie unitar si mult mai larg, din care c de presupus ca vom vedea in timp iesind la iveala si alte segmente. () un cercetator de marc calitate si de mare probitate, scrupulos pina la discernerea nuantelor celor mai fine."
(Ion Bogdan Lefter, "Observator cultural", nr. 52/febr. 2001)

"Cartile de tipul Mitul Nac Ionescu de George Voicu merita citite cu cea mai mare atentie. Trecem peste faptul ca este si bine scrisa. Am risca chiar o afirmatie: George Voicu, un bun critic de idei, are si talent literar. O alta carte a sa aparuta in acelasi timp. Zeii cei rai. Cultura conspiratiei in Romania posteomunista, se citeste ca un excelent roman de spionaj. () Diagnosticul sau este exact, sever, bine documentat si deloc intimidat de marele prestigiu al faimosului guru Nae Ionescu. Analiza mitului este impecabila. () Polemist redutabil, inflexibil, chiar daca inca neintrat in constiinta publica, datorita - in primul rind - inconformismului sau ireductibil"
(Adrian Marino, "Cuvintul", nr. 2/2001)

"Dl. George Voicu publica o carte numita Mitul Nae Ionescu, aplicata, sagace si dezvaluitoare analitic. () Cartea dini George Voicu, informata si atent analitica, e o contributie remarcabila in surprinderea resuscitarii unui mit nefast chiar si pentru discipolii sai apropiati."
(Z. Ornea, "Dilema", nr. 432/8-l4 iun. 2001)

"Autorul vede in extraordinara trainicie a acestui cult, nedemn pentru o cultura adulta, o «carenta de fond a culturii noastre»; descrisa precaut prin perifraze, carenta este, de fapt, una etica si politica: cultura noastra, excesiv estetica, este imatura etic si politic, de unde usurinta cu care abdicam in fata totalitarismelor. Ma tem ca dl George Voicu are dreptate."
(Marta Petreu, "Apostrof, nr. 3/2001)

"George Voicu, actualul decan al Facultatii de Stiinte Politice din Bucuresti, e in aceasta privinta o exceptie. Analiza pe care a facut-o in «Les Temps modernes» antisemitismului latent care impregneaza o parte a intcli-ghentiei romanesti si ecoul pe care aceasta analiza l-a stimit in paginile noastre («Le Monde», 15 ianuarie 2000) au declasat o furtuna fara precedent Ia Bucuresti. Luind inaltime in cele trei opere ale sale recente, din care revista [«Les Temps modernes»] publica largi extrase, dl Voicu se infatiseaza acum ca sociolog si analizeaza discursul propriu extremei drepte romanesti."
(Nicholas Weil, "Le Monde", 28 iun. 2001)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani