Gheorghe Ierizanu biografia

Gheorghe Ierizanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

IERIZANU GHEORGHE

Prozator.
De asemenea, editor.

S-a nascut la 8 iunie 1967 in Cigarleni (Chisinau. Republica Moldova). Esic fiul lui Erizanu Nicolac.

Profesor de istorie, si al Mariei Zastavnetchi, profesoara de limba si literatura romana. Este absolvent al Facultatii de Jurnalism a Universitatii de Stat din Chisinau (1991).

A debutat publicistic cu poezie in revista "Tinarul leninist" (Chisinau, 1979).

Debutul editorial are loc cu volumul de proza Carte orange (Ed. Arc, Chisinau, 1995). Colaboreaza la revistele: "Basarabia", "Noi". "Sap-tamina", "Glasul" si la ziarele: "Sfatul Tarii". "Momentul". "Tinerimea Moldovei", "Curierul de seara" (toate din Chisinau).

In anul 1994 a beneficiat de o bursa a Guvernului francez pentru mass-media. in prezent autorul este director la Editura Cartier.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Au formulat opinii critice asupra scrisului autorului: Al. Cistelecan - Un basarabean la Paris ("Luceafarul", 13 dec. 1995); Vasile Garnet - Observator la Paris ("Contrafort", nov. 1995); Tinu Parvulescu - Un moldovean in tirgul ParisuluiJSuplimentul literar si cultural "Paralela 45" al ziarului "Renasterea banateana", 14 nov. 1995); Mihai Cimpoi - Trei debutanti in oranj - alb - negru ("Flux", 15 dec. 1995 si in volum O istorie deschisa a literaturii din Basarabia, Ed. Arc, 1996, 1997); Mihai Vakulovski - Un tinar eseist: Gheorghe Ierizanu ("Vatra", Chisinau, 3 apr. 1996); Tamara Caraus - Socul valorificat al metropolei ("Saptamina", 12 ian. 1996); Mihai Dolgan (in volum Literatura romana postbelica. Integrari, valorificari, reconsiderari, 1998) s.a.

Referinte critice:


"[Carte orange] nu e un jurnal de calatorie si nici un conspect scrupulos al peregrinarilor prin orasul visat, dupa cum nu e nici o culegere de corespondente, o culegere de interviuri ori o relatare a perfectionarii la care Asociatia presa si Solidaritatea si-a supus comitetul, fiind. insa. cate ceva din toate acestea. () Cu un ochi de ziarist usor ironic, de nu chiar condescendent, isi selecteaza Gheorghe Ierizanu decupajele pariziene, atent mai cu seama la picanteriile de pe malurile Senei () decit la eventualele probleme ale frantujilor. () O carte mai degraba alerta decit indrazneata. Carte orange e o tentativa de a-si incomoda conationalii si suficienta lor provinciala."
(Al. Cistelecan, "Luceafarul", nr. 44/19951

"Carte orange () este un obisnuit jurnal de calatorii parizian «naiv si sincer», cu trei interviuri substantiale cu Paul Goma. Matei Visniec si Nicolas Trifan, cu un mic dictionar nestiintific al presei franceze, cu paralele intre spiritul francez si cel basarabean si cu unele reflectii ce tradeaza programul conformist al publicatiilor la care este angajat."
(Mihai Cimpoi. O istorie deschisa a literaturii romane din Basarabia.
Ed. Porto-Franco. 1997)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani