Gheorghe Mocuta biografia


Gheorghe Mocuta opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MOCUTA GHEORGHE

Poet.
De asemenea, eseist, publicist.

S-a nascut la 5 iunie 1953 in Curtici (Arad).

Provine dintr-o familie de agricultori: Gheorghe Mocuta. autorul unui jurnal de pe frontul antisovietic, si Elena Mocuta (n. Petrisor).

Dupa studiile liceale, a absolvit in 1976 Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara, sectia Limba si literatura romana - Limba si literatura franceza.

In perioada 1974-l976 participa la sedintele cenaclului universitar din Timisoara. Intre 1979-l989 frecventeaza cenaclul "Lucian Blaga'" din Arad. unde se formeaza ca poet si critic literar.

Din 1990 face parte din grupul de scriitori din jurul revistei "Arca" (Romulus Bucur, Vasile Dan, Florin Banescu, Gheorghe Schwartz. Dorel Sibii).

Debuteaza publicistic in 1975 in revista "Orizont" din Timisoara, cu recenzii. Debutul editorial individual are loc in 1992, cu volumul de poeme ingerul ridica lespedea, aparut in Colectia revistei "Arca" din Arad, si este precedat de aparitia in volumul colectiv Argonautii (Ed. Facla, 1986) a ciclului de versuri Cimpia secreta.

Colaboreaza cu poeme si articole de opinie la revistele: "Orizont", "Luceafarul", "Vatra", "Poesis", "Viata Romaneasca". "Familia", "Arca", "Zburatorul" (Onesti), "Observator" (Miinchen) s.a. Dupa cartea de debut, publica volumele de poezie: Zapada anului unu (Colectia revistei "Arca", 1994), Omul de litere / viata de hirtie (Ed. Mirador, 1998) si eseul La raspintia scriiturii (Ed. Mirador, 1996). Este prezent cu grupaje de poeme traduse in antologia Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik (Dionysos Verlag, Kastellaum. Germania, 1994) si in revistele "Nepuisag" (Ungaria, 1990), "Orte" (Elvetia. 1993, 1994), "Archenoah".

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru poezie al Editurii "Facla" (1985), premiul pentru debut in poezie al Asociatiei Scriitorilor din Timisoara (1992), premiul filialei Arad a Uniunii Scriitorilor (1994, 1996).

In prezent autorul este redactor la revista "Arca" din Arad si profesor de limba si literatura franceza la Liceul Teoretic din Curtici. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Arad. Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Laurentiu Ulici - Miscellanea ("Romania literara", nr. 6/1986); Radu Calin Cristea - Lecturi de dimineata ("Familia", nr. 1/1987); Eugen Dorcescu - Simtamintul recluziunii ("Orizont", nr. 21/1992); Romulus Bucur - O poetica a deschiderii ("Arca", nr. 1l-l2/1992); Aurel Pantea - Poetul la rascrucea vocatie' ("Vatra", nr. 6/1993); Mircea Birsila - Trei debuturi ("Calende", nr. 2/1994): Florin Banescu - Poetul, navetist in autobuzul gloriei ("Relief', nr. 9/1994); Dan-Silviu Boerescu - Scrisori provinciale ("Luceafarul", nr. 2/1994); Viorel Gheorghita - Provincie si melancolie ("Arca", nr. 4-6/1994); Al. Cistelecan -Doua carti, trei poeti ("Luceafarul", nr. 7/1995) s.a.

Referinte critice:


"Autorul nu-si exorcizeaza radacinile curticiene ci si le proiecteaza in textul euromahic cu un soi de tandrete deopotriva agresiva si melancolica (). Treptat, se contureaza o lume in care taranul arhetipal nu se poate regasi - deloc straniu - resemnat in alienarea lui. () un univers deflorat simbolic de imixtiunea perversa a scriptorului (). As zice ca Gheorghe Mocuta isi iubeste originea cu un soi de ura atroce, cioraniana, care il predispune la sclipitoare paradoxuri"
(Dan-Silviu Boerescu, "Luceafarul", nr. 2/1994)

"dupa inevitabile cautari. Gheorghe Mocuta si-a descoperit matricea, si-a descoperit identitatea poetica, aceeasi cu aceea a persoanei, identitate conditionata vrind-nevrind, si de spatiul geografic. Regasirea de sine e evidenta in partea a treia a volumului de poeme ingerul ridica lespedea. Doua par sa fie coordonatele acestei regasiri: renuntarea ia esteticile conventionale, livresti, in favoarea unei estetici intrinseci, pe de o parte, recuperarea limbajului traditional, comun, a aceluia care numeste si comunica in mod coerent si logic, pe de alta. Miturile cuvintelor «materie poetica», respectiv al logosului «creator de univers poetic» sint abandonate in favoarea unei poetici a realului existential."
(Viorel Gheorghita. "Arca", nr. 4-6/1994)

"Ca o morisca trecind vioi din formula in formula si din registru in registru, se invirte poezia lui Gheorghe Mocuta din ingerul ridica lespedea () o vaga unda de nostalgie joviala trece prin toate, eclipsata insa de dexteritatea frazarii si de o maleabilitate a vocatiei ce tinde spre adaptabilitatea acvatica. Gheorghe Mocuta pare gata sa ia orice forma, suspendind intr-un capriciu principiul optiunii de poetica. Nu mai putin el e gata sa cinte pe orice gama, de la cea romantioasa la cea frivola si de la aceasta la cea patetica, trecind de la scriitura seaca la cea mentolata si de la poemul induiosat la cel insensibil. Aceasta dispersie a identitatii nu inseamna insa si o pierdere de nivel, poetul luindu-si in serios fiecare metamorfoza si incereind sa-si transforme supletea in eficienta,"
(Al. Cistelecan, "Luceafarul"", nr. 7/1995)