Gheorghe Paun biografia
Gheorghe Paun opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PAUN GHEORGHE
Prozator SF.

S-a nascut la 6 decembrie in Cicanesti (Arges).

A absolvit Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti.

Este doctor in matematica al aceleiasi universitati.

Debuteaza publicistic in 1981 cu proza SF in "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»".

Debutul editorial are loc in 1984 cu volumul Sfera paralela (Ed. Albatros). Intre anii 198l-l988 a semnat aproximativ 35 de povestiri SF in periodice. Dupa debut, a mai publicat urmatoarele romane: Generoasele cercuri (Ed. Albatros, 1989), O mie noua sute nouazeci si patru (Ed. Ecce Homo, 1993), Oglinzi miscatoare (Ed. Scripta, 1994), Hotel Anghila (Ed. Scripta, 1994).

Volumul O mie noua sute nouazeci si patru a fost publicat in limba engleza sub titlul Nineteen Ninety-Four or the Changeless Change (Mi-nerva Press, London, 1997).

A publicat sau editat, singur sau in colaborare, mai multe lucrari de informatica teoretica la edituri din tara si din strainatate. A obtinut urmatoarele premii: premiul 1 pentru eseu (RomCon, 1982), premiul I pentru nuvela (RomCon, 1984), premiul revistei "Arges" (1984), premiul "Gh. Lazar" al Academiei Romane (1984).

Ca matematician, a fost bursier Humboldt la Magdeburg in perioada 1992-. A beneficiat de burse sau a fost invitat la numeroase universitati din Germania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Franta, Austria, Olanda, Finlanda, Spania, Italia, S.U.A., Canada, Japonia.

Lucreaza ca si cercetator principal la Institutul de Matematica al Academiei Romane.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Academiei Romane (Sectia de Stiinta si Tehnologie a Informatiei).


Copyright © Contact | Trimite referat