Gheorghe Perian biografia
Gheorghe Perian opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PERIAN GHEORGHE

Critic si istoric literar, eseist.

S-a nascut in 12 ianuarie 1952 in comuna Cenad (Timis).
Este fiul lui Gheorghe si al Persidei Perian (nascuta Tintoi), ambii tarani.

A absolvit in 1971 studiile liceale la Sinnicolaul Mare (Timis), apoi, in 1976, Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, specialitatea Limba si literatura romana - Limba si literatura franceza.

In anii liceului se alatura poetilor germani ce vor forma la Timisoara, in 1972, miscarea "Aktions-gruppe Banat", publicind impreuna cu ei si in traducerea lor poezii in presa literara germana a timpului. Ca student, se alatura gruparii "Echinox", devenind in perioada 1974-l976 redactor al revistei omonime.

Debuteaza publicistic in 1971 in revista "Neue Literatur" cu un grupaj de poeme traduse de colegul sau de liceu, poetul Richard Wagner.

Debutul editorial are loc in 1996, cu volumul Scriitori romani postmoderni (Ed-Didactica si Pedagogica). Colaboreaza cu critica literara, eseuri si articole de opinie la revistele: "Echinox", "Vatra", "Familia", "Tribuna", "Steaua", "Transilvania", "Amfiteatru", "Ramuri", "Astra", "Arges", "Studia Univer-sitatis Babes-Bolyai", "Paralela 45", "Discobolul", "Zburatorul". Dupa debut, publica volumul Pagini de critica si istorie literara (Ed. Ardealul, 1998).

Este coautor al Dictionarului Scriitorilor Romani coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi si Aurel Sasu (Ed. Fundatiei Culturale Romane, I, 1995; II, 1998) si al Dictionarului analitic de opere literare romanesti coordonai de Ion Pop (Ed. Didactica si Pedagogica, 3 vol. 1998-2001). Este prezent in volumul Competitia continua. Generatia 80 in texte teoretice, alcatuit de Gheorghe Craciun (Ed. Vlasie, 1994; editia a Il-a, Ed. Paralela 45, 1999). A editat si prefatat volumul lui Mihail Chirnoaga. Basoreliefuri (Ed. Dacia, 1977).

A obtinut urmatoarele premii: premiul Asociatiei Scriitorilor din Tirgu Mures (1996), premiul Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca (1996), premiul Salonului National de Carte din Cluj-Napoca (1997). Lucreaza ca si lector la Facultatea de Litere a Universitatii din Cluj-Napoca. Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO. Despre opera autorului au formulat opinii critice: Liviu Petrescu - Literatura generafiei optzeciste ("Caiete critice", nr. 9-l0/1996); Iulian Ciocan -Intre hermeneutica si semiotica ("Contrafort", nr. 2-3/1997); Radu G. Teposu - Ariei, scribul hieratic ("Vatra", nr. 3/1997); Ion Pop - Scriitori romani postmoderni ("Vatra", nr. 3/1997); Virgil Podoaba - Cartea clasica despre optzecisti ("Vatra", nr. 3/1997); Doru Burlacu - Postmodernismul in tandem ("Steaua", nr. 4-5-6/1997); Horea Poenar - Scriitori romani postmoderni ("Echinox", nr. 4-5-6/1997); Mihaela Ursa - "Optzecism" sau postmodernism ("Echinox", nr. 4-5-6/1997); Diana Adamek - Scriitori romani postmoderni ("Tribuna", nr. 24/1997); Georgeta Moarcas - Obsedantul M-ism" ("Paralela 45", nr. 1/1997); Diana Campan - Revansa generatiei rebele ("Discobolul", nr. 1/1998) s.a.

Referinte critice:


"Critic literar extrem de rafinat, cu o formatie filologica ireprosabila, Gheorghe Perian poate fi considerat drept unul dintre cei mai autorizati comentatori ai fenomenului postmodern romanesc. Sobre, limpezi, atente nu numai la circumscrierea specificului tematic al operei discutate, ci si la descrierea particularitatilor de ordin formal (prozodie, figuri retorice, vocabular poetic, sintaxa etc), comentariile lui Gheorghe Perian fixeaza in linii esentiale si ferme personalitatea literara a autorilor abordati."
(Liviu Petrescu, "Caiete critice", nr. 9-l0/1996)

"Vointa de a fi plauzibil, rezonabil si cuviincios fata de opera l-a caracterizat intotdeauna pe Gheorghe Perian. E o proba de fidelitate, dar si un simptom al impersonalitatii, un mod de a pretui prada ca pe o ofranda, dar si o forma de inapetenta. Stilul sau a cautat impersonalitatea cu atita tenacitate incit nici macar respiratia criticului n-o mai simtim in lenjeria textului. Comentariile lui Gheorghe Perian par scrise cu o mina straina."
(Radu G. Teposu, "Vatra", nr. 3/1997)

"Gheorghe Perian adopta stilul ordinii desavirsite, al echilibrului si geometriei clasice, a caror caracteristica de evidenta este limpezimea fara pata. O limpezime, adica, impinsa pina la limita ei optima - pina la transparenta geamului proaspat spalat. Criticul nu este, fireste, un calofil al claritatii, ci nazuinta sa este doar aceea de a obtine desenul curat al ideii si al arhitecturii acesteia, utilizind un discurs aproape epurat de ingrediente conotative, lis si rece: pe scurt, aproape a-retoric. in plus, el este ispitit sa elimine marcile subiectivitatii proprii, iar sub aceasta ispita de-a nu se exprima pare sa se ascunda una si mai mare: ispita impersonalitatii."
(Virgil Podoaba, "Vatra", nr. 3/1997)

"Gheorghe Perian este un critic literar patrunzator si aplicat, stie ce porti sa deschida spre contextul socio-literar in care pot capata relief operele individuale si se pot inscrie vectorii unor transformari viitoare, are prin temperament (si l-a intarit seriozitatea formatiei intelectuale) calmul privirii cercetatorului atent, greu de tulburat de fervori partizane. Solidaritatea nezgo-motoasa cu «generatia» despre care scrie e, oricum, de bun augur pentru ceea ce ar putea fi o sinteza de istorie literara avind ca obiect perioada anilor optzeci."
(Ion Pop, "Vatra", nr. 3/1997)


Copyright © Contact | Trimite referat