Gheorghe Vlad biografia

Gheorghe Vlad

Gheorghe Vlad opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

VLAD Gheorghe, se naste la 13 mai 1927, Madulari, judetul Vilcea.

Dramaturg. Ucenic mecanic de avioane (194l-l943).

Scoala de literatura „Mihai Eminescu" (195l-l952). Inspector cultural (1952-l953). Redactor si reporter ia Narodnaia Ruminia, Scinleia tineretului, Sateanca, Scinleia.

Debuteaza cu piesa indrazneala (1962, Premiul Uniunii Scriitorilor), Scrie teatru inspirat exclusiv din viata satului oltenesc: Punctul culminant (1964), Cocosul cu doua creste (1967), Cind aud cucul cintind (1968), Comedie cu olteni (1969), Frumoasele olandeze (1978), precum si volum Comedii cu olteni (1980). I s-au mai jucat piesele: Chitara dragostei. Lupii de mare. O gluma de doi bani, Picatura de venin (1977) ele. A tradus din teatrul rusesc.

Toate etapele (problemele) agriculturii socialiste au fost dramatizate de Gheorghe Vlad in piesele sale, comedii cele mai multe dintre ele: colectivizarea, mecanizarea, dezvoltarea sectorului zootehnic etc. indrazneala (1962), piesa in trei parti, i-a adus autorului Premiul Uniunii Scriitorilor. Formula dovedindu-se buna, dramaturgul nu va mai parasi subiectul, multumindu-se sa schimbe doar unghiul de abordare. Satul oltenesc (Lacusteni sau altul, putin intereseaza) se invirte strins in jurul gospodariei agricole colective unde se intimpla totul. Comunisti drepti si cinstiti, colectivisti nehotariti sau reticenti, tineri plini de avint si idei novatoare, batrini cu o intelepciune adaptabila la noile vremuri, relatii de familie schematizate, psihologii sumare, comic de situatie minuit cu oarecare dexteritate - aceasta e recuzita pieselor lui Gheorghe Vlad Lacomia, setea de putere, ignoranta, lasitatea, dar si cinstea, omenia, generozitatea sint ele insele personaje, lucrate in alb si negru, cu priza imediata la un public ingaduitor, dispus sa faca haz de necaz.

O anume ambiguitate a ironiei si satirei, dublul tais al risului -intentionate ori ba - asigura o oarecare prospetime pieselor de teatru. Volumul Comedii cu olteni (1980) cuprinde o varianta in 3 acte si 5 tablouri a piesei Indrazneala; Cain si Abel, comedie in 3 acte si 7 tablouri, care a avut premiera in 1967; Comedie cu olteni, jucata in 1968 cu titlul Cind aud cucul cintind; comedia Un tron pentru presedinte, jucata incepind cu 1970 sub diverse titluri (Un tron pentru Goace, Judecata de la miezul noptii, Cuiul ruginit, Petrecere fara chef)-, Cu oltenii nu-i de glumit (1972), si ea cu variantele O dimineata de pomina si Nu va jucati cu oltencele; si Frumoasele olandeze sau Pacaleala, o comedie din 1978 despre dezvoltarea zootehniei. Dincolo de conventionalismul temelor, piesele lui Gheorghe Vlad au ingenuitatea teatrului popular, chiar a teatrului cu papusi din tirgurile de altadata. Aceleasi personaje tipice, usor de recunoscut, acelasi umor nepretentios, direct, aceeasi rezolvare gen happy-end, conforma mai degraba basmului decit realitatii.

REFERINTE CRITICE:
R. Deaconescu, in Ramuri, nr. 6, 1975;
B. Ulmu, in Romania literara, nr. 2,1975;
A. I. Ghilia, ibidem, nr. 3, 1980;
P. Mareea, in Luceafarul, nr. 16, 1981;
C. Cublesan, Teatrul - intre civic si etic, 1983;
F. Neagu, A doua carte cu prieteni, 1985;
V. Parhon, in Romania literara, nr. 20, 1987;
Liana Cojocaru, in Romania literara, nr. 9, 1989.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani