Grigore Chiper biografia


Grigore Chiper opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CHIPER GRIGORE

Poet.
De asemenea, prozator si publicist.

S-a nascut la 16 aprilie 1959, in satul Copanca, raionul Slobozia, Republica Moldova. Dupa studiile liceale, a absolvit in 1981 Facultatea de Filologie a Universitatii de Stat din Chisinau.

Debuteaza editorial in 1990 cu volumul de poeme Abia tangibilul (Ed. Literatura Artistica; Chisinau).

Colaboreaza cu poezie si articole de opinie la revistele "Contrafort" (Chisinau), "Vatra", "Poesis" si altele.

Dupa cartea de debut, publica volumele de poezie Aici, in falset (Ed. Hyperion, Chisinau, 1991) si Perioada albastra (Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1997), si volumul de proza scurta Violoncelul si alte voci (Ed. Augusta, 2000).

Este prezent cu un grupaj de poeme in antologia Portret de grup. O alta imagine a poeziei basarabene alcatuita de Eugen Lungu (Ed. Arc, Chisinau, 1995). Este inclus cu poeme traduse in volumul Une Anthologie de la poesie Moldave (editie
bilingva in franceza si engleza, Ed. l'Esprit des Peninsules, Paris, 1996).

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru tineret al Ministerului invatamintului din Republica Moldova (1991); premiul "Uniunii Latine" (Paris, 1997); premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1997).

A calatorit in Franta (1995) si Germania (1997).

Lucreaza ca si profesor la Universittea din Tiraspol (transferata la Chisinau) si redactor asociat al revistei "Contrafort". Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova si al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice asupra volumelor autorului: Andrei Turcanu - Abia tangibilul sau in spatele fronturilor imaginare (prefata la volum Abia tangibilul, Ed. Literatura Artistica, 1990); Mariana Codrut - Tristete si lume ("Romania literara", nr. 38/1991); Mihai Cimpoi (in volum O istorie deschisa a literaturii romane din Basarabia, Ed. ARC, 1996); loan Adam - Basarabia in "perioada albastra" ("Adevarul literar si artistic", nr. 375 /1997)s.a.

Referinte critice:


"Virtutile estetice ale Abia tangibilului, ale efemerului, releva o sansa existentiala de fiintare autentica a umanului. in spatele «fronturilor imaginare» regasim intr-un aparent epicureu al nuantei un copil abulic care se agata de frinturile unor curcubcie de hirtie. Cu exceptia citorva bucati de la sfirsit (cu o rezonanta mai degraba de gong teatral) situatia sa este a unui invins resemnat. Un ratacitor palid prin labirinturi ireale, friguroase ca un mars funebru."
(Andrei Turcanu, prefata la voi. Abia tangibilul. Ed. Literatura Artistica, 1990)

"Manifesta este si o reactie de tip estetic la mentalitatea poetica a virstni-cilor, de aici «desentimentalizarea», deliricizarea - programatica - a limbajului acestei poezii, sau apelul la sugestie, la sincopa, la fragmentarism."
(Mariana Codrut, "Romania literara", nr. 38/1991)

"Grigore Chipcr calatoreste spre esentele ce ne scapa, avind ca pandant calatoria spre limite a lui Mircea Cartarescu. Se alege, fireste, nu cu o cunoastere, ci cu iluzia cunoasterii, nu cu ceva cert, ci cu incertul. () Cultiva o poezie de atmosfera existentiala, sugerata cu ajutorul vagului simbolist, al notatiei impresioniste directe, fragmentare, al mozaicului de puncte, de fulguratii alternate cu suspansuri si sincope."
(Mihai Cimpoi. in voi. O istorie deschisa a literaturii romane din Basarabia. Ed. Arc, Chisinau, 1996)

"Poemele lui sint suprarealiste prin jocul imprevizibil al asociatiilor si al formelor, dar simboliste prin decor, nomadism si eufonii."
(loan Adam. "Adevarul literar si artistic", 6 iulie 1997)