Horia Alexandru Cabuti biografia
Horia Alexandru Cabuti opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CABUTI HORIA ALEXANDRU.

Prozator.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 28 octombrie 1956 in Arad. Este fiul lui Aurel Cabuti, inginer, si al Ligiei Cabuti (n. Drig), profesoara.

In 1981 a absolvit Facultatea de Electrotehnica din cadrul Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara. Dupa absolvirea facultatii, stabilit la Oradea, frecventeaza cenaclul literar "Iosif Vulcan" al revistei "Familia".

Desfasoara o activitate profesionala diversa: inginer la Directia Apelor din Oradea (1981 - 1990), referent la Casa de Cultura a municipiului Oradea (1990 -l993), director zonal la Universal Media Management Bucuresti (1993 - 1995), administrator al agentiei de publicitate Art Media din Oradea (1996 - prezent), redactor sef adjunct la saptaminalul "Gazeta de Vest" din Oradea, secretar de redactie la "Noua Gazeta de Vest".

Debuteaza publicistic cu proza in revista "Familia" in anul . Debutul editorial are loc in 1997 cu volumul de proza incaperea diacului (Biblioteca Revistei "Familia").

A tradus lucrarea Cartea tibetana a mortii»1" (Colectia Revistei "Arca", 1992; editia a Il-a, Ed. Sophia, 1994). Colaboreaza la revistele "Familia", "Orizont", "Vatra", "Arca", "Romania literara", "Calende", "Kelet-Nyugat". Lucreaza ca si administrator la S.C. Art Media, Oradea. Este detinatorul premiului pentru debut in proza al Uniunii Scriitorilor -Filiala Arad (1998).

Asupra prozei autorului au formulat opinii critice: Virgil Podoaba (coperta IV a volum incaperea diacului, 1997); Gheorghe Mocuta ("Arca", nr. 7-8-9/1997); Florin Ardelean ("Familia", nr. 4/1997); Sergiu Vaida ("Jurnal bihorean", nr. 1068/1997); Tudorel Urian ("Cuvintul", nr. 6/1997); Roxana Din ("Echinox", nr. l-2-3/1998) s.a.

Referinte critice:


"Ca prozator, Horia Alexandru Cabuti s-a nascut - spre a folosi o metafora mitologica uzata, dar cit se poate de adecvata in cazul de fata - ca Pallas Athcna din capul lui Zeus. Asadar, el a aparut dintr-o data matur, cu insemnele si virtutile talentului prezente si gata sa intre in actiune din prima clipa. Saltind pasajul noviciatului, darul sau narativ pentru scris a tisnit imediat in plina lumina, manifestindu-se cu vigoare, claritate, si concizie."
(Virgil Podoaba, prezentare pe coperta IV a voi. incaperea diacului. Biblioteca "Familia". 1997)

"Prozatorul cu alura de diac sau ascet e foarte circumspect din fire si si-a creat propriul sau sistem de supraveghere. El apartine prototipului borgesian, preocupat de vraja si prototipul stilului, dar constient ca pe masura ce scrie, el nu mai este autorul, ci devine propriul sau cititor si scriptor."
(Gheorghe Mocuta, "Arca", nr. 7-8-9/1997)


Copyright © Contact | Trimite referat