Horia Dulvac biografia


Horia Dulvac opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DULVAC HORIA

Prozator.
De asemenea, eseist.

S-a nascut la 17 august 1958 in localitatea Gighera (Dolj).

Este fiul lui Sevastian si al Domnicai Dulvac (nascuta Firescu), invatatori.

A absolvit liceul "Fratii Buzesti" din Craiova (1978) si Institutul Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara (1984).

In perioada studentiei a activat in cadrul cenaclului "Pavel Dan" al Casei studentilor din Timisoara, fiind intre 1979 - 1984 si redactor al revistei "Forum studentesc" din Timisoara. in perioada 1984 - 1985 a fost inginer la I.P.S.P. Oltul, iar intre 1985 - 1990 a lucrat ca cercetator stiintific la Centrul de cercetari pentru tehnologia aluminiului din Slatina, remareindu-se ca autor al unor brevete de inventii si inovatii. intre 1990 - 1996 a fost sef de laborator la Regia de Apa din Craiova.

Incepind cu 1996 devine director la Prefectura Judetului Dolj.

Debuteaza publicistic in 1979 in revista "Forum studentesc" cu un grupaj de poeme.

Debutul editorial are loc in 1984 cu volumul de proze scurte Femeia lui Ghidirmic (Ed. Ramuri).

Colaboreaza la revistele: "Orizont", "Echinox", "Ramuri", "Calende", "Viata studenteasca", "Convorbiri literare" si "Forum studentesc", la cotidianele "Timisoara" si "Ora" si la emisiunile posturilor de radio Timisoara si Radio Oltenia din Craiova.

Este prezent in antologia Zona. Prozatori si poeti timisoreni din anii '80 si '90 (Ed. Marineasa, 1997), iar cu traduceri in limbile sirba si maghiara, in reviste de cultura din Virset si Budapesta.
Este detinatorul mai multor premii obtinute la concursurile literare studentesti (1982, 1983, 1984). In 1984 a primit premiul revistei "Ramuri" la concursul de proza "Zilele Liviu Rebreanu" (Bistrita), iar in 1991 premiul pentru eseu al filialei Dolj a Uniunii Scriitorilor, in prezent este director la Prefectura judetului Dolj.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO. Despre volumul de debut al autorului au formulat opinii critice: Petru Cardu (prezentare pe coperta IV a volum Femeia lui Ghidirmic, Ed. Ramuri, 1994); Paula Romanescu ("Viata Romaneasca", nr. 10-l1/1999); Simona-Grazia Dima, Ioana Dinulescu, Nicolae Coande s.a.

Referinte critice:


"Horia Dulvac este o luciditate confesiva si un temperament exploziv. Un strigat al trairilor textualiste. () Ce impresionanta tinuta intelectuala are acest tinar neobsedat de glorie, el, care scrie o febrila metaproza! () Cartea lui Horia Dulvac inaugureaza o noua virsta in proza insurgenta, percutanta, modificind relatia dintre cititorul de azi si autorul de azi."
(Petru Cardu, prezentare pe coperta IV a voi. Femeia lui Ghidirmic,
Ed. Ramuri, 1994)

"Prozele lui H. Dulvac creioneaza un spatiu fantastic, cu accente de absurd, in nobila descendenta a balcanicului Urmuz, dar si a prozatorilor sud-americani. Personajele sale emblematice, ca numitul Ghidirmic, devin simboluri ale instrainarii eului, intr-o lume care-i obliga sa joace pe sirma conventiilor rigide.
Membru al ASPRO, apreciat eseist, Horia Dulvac demonstreaza o remarcabila capacitate de evolutie in teritoriul prozei cu implicatii filosofice."
(Ioana Dinulescu)

"Frapant in proza eseistica a lui Horia Dulvac este impulsul de a problematiza, cu stranie frenezie rece, pornind de la farimele caleidoscopice ale cotidianului. () Zona contingentei si cea a spiritului se lumineaza reciproc prin tusele capricioase, dar inefabil sustinute de arcul rigorii intelectuale, ale unei scriituri punctiforme, spontan diseminate sub imperiul unui patos al
absolutizarii."
(Simona-Grazia Dima)Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani