Ioan Buduca biografia


Ioan Buduca opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BUDUCA IOAN.

Critic literar, eseist, publicist.

S-a nascut la 3 iunie 1952, in localitatea Socodor (Arad).

Este fiul unei familii de tarani dezradacinati, mutati la oras in .

Dupa studiile liceale terminate in 1971 la Liceul de Arta din Arad, a absolvit in 1975 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (specialitatea limba si literatura romana - limba si literatura franceza), in perioada 1972 - 1975 este redactor la revista "Echinox" din Cluj-Napoca.

Din 1978 pina la desfiintare a frecventat "Cenaclul de Luni" al Centrului Universitar Bucuresti, condus de criticul si profesorul Nicolae Manolcscu. intre 1982 - 1983 a coordonat activitatea "Cenaclului din Tei" din Bucuresti. A fost redactor al revistei "Viata studenteasca" si un apropiat al grupului "Ars Amatoria" (19.78 - 1989).

Debuteaza publicistic in 1970, in revista "Gaudemus" a liceului "loan Slavici" din Arad. Debutul editorial are loc in 1988 cu volumul de eseuri Dupa Socrate (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza cu eseuri si texte critice si teoretice la revistele "Echinox", "Viata studenteasca", "Amfiteatru", "Napoca Universitara", "Romania literara", "Vatra", "Familia", "Caiete critice", si, dupa 1990, la "Cuvintul", "'Luceafarul", "22", "Calende", "Observator cultural", "Curentul", "Cotidianul" si altele.

Dupa volumul de debut, publica volumele: Razboiul nevazut (Ed. Cuvintul, 1995); Doamne, Dumnezeule (Ed. Amarcord, 1997); Si a fost seara, si a fost dimineata (Ed. Polirom, 1997). Este prezent in antologia Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice (Ed. Vlasie, 1994; editia a Ii-a, Ed. Paralela 45, 1999), alcatuita de Gheorghe Craciun. Face parte din colectivul de elaborare a Dictionarului scriitorilor romani, coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi si Aurel Sasu (Ed. Fundatia Culturala Romana, volum I - 1995, volum II - 1998).

Este detinatorul premiului Uniunii Scriitorilor din Romania pentru literatura pentru copii si tineret (1995).

A beneficiat in 1990 de o bursa in Franta oferita de cotidianul "Le Monde" si in 1991 de o bursa GDS pentru realizarea unei serii de video-interviuri cu reprezentanti ai exilului romanesc din Franta.
A fost de la infiintare pana in 2000 directorul editorial al publicatiilor S.C. "Cuvintul" SRL. Lucreaza ca si responsabilul paginii culturale a ziarului "Cotidianul".

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Radu G. Tcposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Adrian Marino (in volum Politica si cultura. Pentru o noua cultura romana, Ed. Polirom, 1996); Eugen Simion, Al. Cistelecan, Mircea Mihaies s.a.

Referinte critice:


"Dupa Socrate (1988), volumul de debut al lui loan Buduca, nu este numai titlul unei carti de eseuri ce s-a stiut face asteptata, ci si semnul unei neasteptate schimbari de mentalitate in critica literara, loan Buduca debuteaza editorial cu orgoliul de a anunta iesirea eseisticii de sub zodia judecatii, dincolo de exclusivismul gustului, care hranea cearta criticii cu autoritatea filosofica a ideilor (). Autorul acestei carti n-a ignorat, se pare, nici cursul principal de la bursa ideilor literare, acela care face ca epoca istoriilor literare sa apartina deja unui trecut al traditiei, nici exigenta postmodemista cea mai importanta, aceea care tinde sa recupereze sensul afirmativ al ironiei. Nu comenteaza. insa, nici de ce asa stau lucrurile, nici de ce se reasaza ele in noua lor ordine. Propune. in schimb, o calatorie chirurgicala () in intimitatea ideii insesi de ironic, cu speranta marturisita ca pacientul nu va muri, dimpotriva, ca el va reusi sa apara in cele din urma ca fiindu-si propriul sau doctor."
(Radu G. Teposu, in voi. istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)