Ioan Buteanu biografia
Ioan Buteanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BUTEANU IOAN.

Poet.

S-a nascut la 23 noiembrie 1969 in Cluj-Napoca.

Este fiul lui Gavril-Aurel, inginer mecanic, si al Ioanei (n. Meregiu), inginer.

Este absolvent al Facultatii de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (sectia romana - engleza) (1994); este detinatorul unui master in education, acordat de University of Pittsburgh, SUA, 1998.

Intre 1995 - 1997 este profesor dejimba si literatura romana la diverse licee din Cluj. intre 1998 - 1999 este copyrighter la Mirabilis Media, Bucuresti.

Debutul publicistic are loc in 1990 cu versuri in revista "Echinox".

Debuteaza editorial in 1997 cu volumul de versuri Tot Nelu va deranjeaza (Ed. Daco Press, Cluj).

Colaboreaza cu poezii, proza si eseuri la revistele: "Contrapunct", "Calende", "Avantaje", "ArtPanorama", "Echinox", "Tribuna", "Renasterea". A mai publicat volumul de poezie Carte de pus pe foc (Ed. Limes, 1999). Este prezent in culegerile: Poeti clujeni contemporani (Ed. Ana, Casa de Editura Romana, Cluj-Napoca, 1997); Rhymes of greatness (Famous Poets Society, Los Angeles, SUA, 1998); Poetic Voices of America (Sparrowgrass Poetry Forum, Sisterville, SUA, 1998); Words From Within (Remley Literary Agency, SUA, 1999).

A obtinut Premiul pentru excelenta poetica oferit de Sparrowgrass Poetry Forum, Sisterville, West Virginia, SUA (1998).
Intre anii 1997 - 1998 a beneficiat de o bursa Fulbright la University of Pittsburgh, SUA.

In prezent, autorul este profesor de literatura romana la Grupul Scolar Economic, Administrativ si de Servicii din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice asupra poeziei autorului: Virgil Mihaiu ("Steaua", nr. 4-5-6, 1997); Ion Muresan - Jocurile copilului trist ("Ziarul de Cluj", 13 iulie 1999); Mircca Petean - cronica la Radio "Renasterea", iulie 1999.

Referinte critice:


"Razbat in aceasta lirica de maxima concentrare, de perceptie tensionata a misterelor si dezechilibrelor ce ne impresoara, ecouri ale temerilor noastre de toate zilele. Desi - cel mai adesea - nenumite, sau surprinzator deghizate. Acum, cind ne-am obisnuit deja a trai in proximitatea starilor apocaliptice, versurile lui loan Buteanu le riposteaza fara concesii, inca cu mult simt al nuantelor. Asfel incit, pe suprafetele restrinse ale poemelor sale, pot inflori sentimente dintre cele mai contradictorii, de la deziluzie la frustrare, pina la inseninare si chiar jubilatie.""
(Virgil Mihaiu, "Steaua", nr. 4-5-6/1997)

"Un alt exercitiu pe care poetul il practica, si a carui miza e ingeniozitatea, sclipirea inteligentei, este poemul scurt, apropiat de haiku. Ideile vazute ca obiecte metalice, ascutite, ori cuvintele ca si cutite, sunt metafore ce revin des in carte. () Carte de pus pe foc este proba pe care o da un poet ce si-a pus pe toc jucariile si s-a gasit pe sine."
(Ion Muresan, "Ziarul de Cluj", 13 iulie 1999)


Copyright © Contact | Trimite referat