Ioan Lascu biografia
Ioan Lascu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

LASCU IOAN.

Poet.
De asemenea, publicist, traducator.

S-a nascut la 9 ianuarie, 1951 in Petrosani (Hunedoara).

Este fiul lui Ion si al llinei Lascu, originari din Slatinoasa (Muntii Paring), tarani crescatori de vite.

Este absolvent al Facultatii de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti, sectia Limba si literatura romana - Limba si literatura franceza (1974).

Intre 1984-l989 frecventeaza cenaclul revistei "Ramuri"' de la Craiova, condus de poetul Marin Sorescu.

Dupa
1990 devine membru activ al gruparii din jurul acestei reviste.
Debuteaza publicistic in 1981, in revista "Steaua" din Cluj-Napoca, cu un grupaj de poeme. Debutul editorial are loc in 1993 cu volumul de versuri Contrar asteptarilor (Ed. Ramuri), precedat de aparitia ciclului Norul povatuind steaua in volumul de debut colectiv Zboruri lirice (Ed. Scrisul romanesc, 1988).

Colaboreaza cu versuri la revistele: "Steaua", ""Apostrof', "'Familia". "Calende", "Ramuri", "Astra", "Luceafarul", "Romania literara". "'Arc". "Zburatorul", "Suplimentul literar si artistic al «Tineretului liber»", si cu articole de opinie la cotidianele "Tineretul liber", "Ziua" si alte ziare locale.

Colaboreaza la posturi de radio din Bucuresti si Craiova. la Televiziunea nationala si la posturi de televiziune locale. Din 1992 este redactor asociat al revistei "Ramuri".

Dupa debut, publica volumele de poezie Marea intirziere (Ed. Ramuri, 1994) si O groapa in timp (Ed. Pasarea Maiastra, 1998). A tradus prima versiune integrala a studiului Declinul Occidentului de Oswald Spengler (Ed. Beladi, 1996). A publicat un Compendiu de literatura comparata cu texte in traducere proprie din Holderlin, Huysmans, John Dos Passos. Celine,Proust etc. (Ed. Cartea Romaneasca, 1997).

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru poezie la Festivalul de la Sighet (1985), premiul pentru critica literara al revistei "Ramuri" (1988), premiul pentru traducere al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din Romania (1997).

A calatorit la Sofia si in sudul Bulgariei (1992). A beneficiat de o bursa de studii la Paris, pentru elaborarea tezei de doctorat (1998).

In prezent autorul este lector la Catedra de franceza a Facultatii de Litere si Istorie, Universitatea din Craiova.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Romane de Literatura Comparata.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Dan Cristea (prezentare pe coperta IV a volum O groapa in timp, Ed. Pasarea Maiastra. 1998): Bucur Demetrian, Ioana Dinulescu, Mircea Barsila. Victor Atanasiu, Nicolae Manolescu, Constanta Buzea, Constantin Preda, Patrel Berceanu, Mihai Barbu, Constantin M. Popa, Nicolae Coande, Dan Stanca, George Vulturescu, Laurentiu Ulici, Horia Dulvac, C. Stanescu, Radu Comanescu s.a. Este inclus in Dictionarul scriitorilor din Valea Jiului (Ed. Matinal, 1999).

Referinte critice:


"Poemele lui Ioan Lascu traduc acea stare de umilinta extatica, de incantatie si sfidare, sub semnul «copacului magic rimbaud». In spatele unui naturism evident se ascunde ritmul nevazut al fluxului si refluxului, linia voluptuoasa a imbinarilor si despartirilor revelatoare, fragilitatea si contradictiile spiritului creator."
(Bucur Demetrian. 1993)

"Ioan Lascu prefera ipostaza de poet cerebral din teama ca transparenta nostalgiei ar putea sa fie suspectata de desuetudine. in locul evocarii aburoase, poetul opteaza pentru desenul precis si colturos care se naste prin transformarea liniilor curbe ale «visarii» in linii a caror desfasurare «cerebrala» implica formarea unor unghiuri cu varii deschideri."
(Mircea Barsila, 1994)


"Intr-un timp pe care il socoate «defunct», loan l.ascu isi arata adevarul sau si limbajul propriu al poemelor sale: cu incredere, cu ironie lucida, cu grija mai ales de a nu ramine prizonier al lui insusi. isi cauta limbajul, cum o spune, printre Rene Char si globulele rosii ale ventricolului sting, printre ceea ce ofera cultura si ceea ce ofera existenta cu alte cuvinte."
(Dan Cristea, prezentare pe coperta IV a voi. O groapa in timp.
Ed. Pasarea Maiastra, 1998)

"Ioan Lascu reafirma in recentul sau volum, O groapa in timp. . disponibilitatile sale pentru o poezie inlelectualista si explorarea - cu reale virtuti - a faptului cultural. Livrescul devine la loan Lascu, ca si la alti poeti contemporani, un univers paralel, compensatoriu pentru realul anost. Orice obiect, orice semn poale avea un corespondent cultural."
(George Vullurescu, 1998)


Copyright © Contact | Trimite referat