Ioan Milea biografia
Ioan Milea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MILEA IOAN

Poet, critic literar, eseist.

S-a nascut la 11 martie 1958 in Turda.

Este fiul lui Gheorghe Milea si al Valeriei Milea (n. Ilea).

A absolvit Liceul Industrial de chimie nr. 1 din Turda si Facultatea de Filologie, sectia Romana - Italiana, a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj (1973). in perioada studentiei a fost redactor al revistei "Echinox" din Cluj-Napoca.

Intre anii 1983-l989 a fost profesor la Liceul nr. 2 din Oradea, apoi redactor la revista "Tribuna" din Cluj-Napoca (1990) si redactor la revista "Apostrof (1990-l991).

Incepind din 1991 este cercetator la Institutul "Sextil Puscariu" din Cluj-Napoca.

Debuteaza publicistic in 1980, cu versuri in revista "Tribuna". Debutul editorial are loc in 1995 cu volumul de critica Lecturi bacoviene la Editura Didactica si Pedagogica.

Colaboreaza Ia: "Echinox", "Tribuna", "Steaua", "Familia", "Vatra". "Calende". "Apostrof, "Poesis" s.a.

Dupa cartea de debut, publica volumele Seara cu Dante si alte poeme (Ed. Arhipelag, 1996) si Sub semnul poeziei (articole critice, Ed. Paralela . 1999).

Este detinatorul premiului pentru debut in critica la Salonul de carte de la Cluj (1996) si al premiului ASPRO pentru polivalenta culturala (1996). in prezent autorul este cercetator la Institutul "Sextil Puscariu" din Cluj-Napoca.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Iulian Boldea - Lecturi bacoviene ("Vatra", nr. 4/1996) si Poezii din subterana ("Luceafarul", nr 42/1996); Al. Cistelecan - Sfieli si angoase ("Luceafarul", nr. 24/1996): Ioan Moldovan - in cautarea unui sens mai pur ("Familia", nr. 4-5/1996); Aurel Pantea - Gradul zero al retoricii ("Apostrof, nr. 6/1996); Ion Pop - Un debut dublu ("Vatra", nr. 6/1996); Diana Adamek - Trasee bacoviene ("Tribuna", nr. 43/1996); Dragos Ivana ("Observator cultural", nr. 6/2000) s.a.


Referinte critice:


"Ioan Milea a pornit cu o predispozitie spre miraj si reverie, dar poetica lui s-a trezit implicata tot mai iremediabil intr-o confruntare cu cosmarul existential. Ea percepe gradual desfigurarea realului si presimte, tot mai intensiv, ghemul de angoase ce se stringe inauntru."
(Al. Cistelecan, ..Luceafarul", nr. 24/19%)

"Ioan Milea e un poet al nuantei si al detaliului semnificativ, preferate de departe articularii narative, pe mari suprafete, a textului, si prin excelenta antiretoric si deloc vehement in momentele de tensiune, discret pina si in clipele de angoasa."
(Ion Pop. "Vatra", nr. 6/1996)

"Glisarile in nevazut, ascultarea tacerii, fulgurantele virtualitatii, relevarea partii secrete a emotiei, devierile imprevizibile ale unor evenimente cotidiene in sensuri mai pure - toate acestea anima textele lui Ioan Milea, conferindu-le o scintilatie poetica de mare intensitate."
(Ioan Moldovan. ""Familia", nr. 4-5/1996)

"Numitorul comun care se poate stabili pentru toti poetii la care se face referire in acest volum [Sub semnul poeziei] ar fi acela al unei viziuni metafizice, de transfigurare a existentei umane si a realului ce stabileste o relatie a sinelui cu obiectele din jur, precum si al unei crize ontologice.
Ioan Milea prezinta in eseuri de numai 3-4 pagini imagini sintetice ale poetilor si substantiale, desi succinte, analize ale volumelor reprezentative ale acestora, interesat de tehnica narativa, viziunea asupra poeziei, schimbarea de conceptie si atitudine."
(Dragos Ivana, "Observator cultural", nr. 6/2000)


Copyright © Contact | Trimite referat