Ioan Morar biografia


Ioan Morar opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MORAR IOAN

Poet.
De asemenea, publicist, realizator TV, sub numele Ioan T. Morar.

S-a nascut la 13 aprilie 1956 in comuna Seitin (Arad)

Este fiul lui Teodor Morar, zidar (cu studii de seminar teologic), si al Mariei Morar. Dupa studiile liceale terminate la Liceul de Chimie din (1976), a absolvit in 1981 Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara, ca sef de promotie.

A frecventat cenaclurile literare Lucian Blaga" (Arad), "Pavel Dan" si "Hyperion" ale Centrului Universitar Timisoara, "Cenaclul de Luni" al Centrului Universitar Bucuresti.

Debuteaza publicistic in 1976 in revista "Orizont". Debutul editorial are loc in 1981 cu placheta imblinzitorul de metafore. aparuta la Editura Facla. Ulterior este prezent cu un grupaj de poezii in volumul colectiv de debut Noua poeti (Ed. Cartea Romaneasca. 1984). Semneaza in acelasi an volumul de versuri Vara indiana, aparut la Editura Albatros. Colaboreaza cu poezie si articole de opinie la revistele "Amfiteatru". "Orizont", "Viata Romaneasca". "Steaua". "Caiete critice". "Forum studentesc", "Convorbiri literare", "Romania literara" s.a. Dupa debut, publica volumele de poezie Fumul si spada (Ed. Cartea Romaneasca. 1989) si Sovaiala (Ed. Brumar, 1999). Este prezeni cu grupaje de poeme traduse in Antologia poeziei romane (Varsovia. 1988) si in antologia Child of Europe. A New Anthology of East European Poetry (Penguin Books, London, 1990).

Este detinatorul premiului de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1984) si al premiului pentru poezie al revistelor "Viata Romaneasca" (1983) si "Orizont" (1985).

A beneficiat de urmatoarele burse de specializare: bursa UNESCO "Sociele de Gens de Lettre" (Paris, 1990); bursa "Presse et solidarite" ("Le Figaro". Paris, 1990); "International Visitor Program" (SUA, 1993); bursa "Presse et democratie" (Quebec. Montreal. 1994); calatorie tematica "World Renaissancc" (croaziera pe trei mari, 1994).

In prezent autorul este sef-birou externe la saptaminalul "Academia Cata-vencu". realizator de programe la postul de televiziune ProTV si redactor de rubrica la postul de radio ProFM. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Marin Mincu (in volum Eseu despre textul poetic, II. Ed. Cartea Romaneasca, 1986); Eugen Simion (in volum Scriitori romani de azi, IV. Ed. Cartea Romaneasca, 1989); Traian T. Cosovei (in volum Pornind de la un vers, Ed. Eminescu, 1990): Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Gheorghe Perian (in volum Scriitori romani postmoderni. EDP, 1996); C. Rogozanu - Dublu click pe inima ("Romania literara", nr. 13/2000): Cornel Ungureanu, Ioan Buduca, Dinu Flamand, Al. Cistelecan, Mircea Mihaies, Laurentiu Ulici. Radu Calin Cristea s.a.

Referinte critice:


"Daca poezia textualista. cum am vazut, presupune rigorile ei implicite, una dintre acestea constind in replierea catre real, Ioan Morar rataceste deseori in teritoriile indepartate ale unei poetice aleatorii, lasindu-se locuit de ciudate pulsiuni metafizice"
(Marin Mincu, in voi. Eseu despre textul poetic, II.
Ed. Cartea Romaneasca. 1986)

"Citindu-i poemele, am avut impresia ca Ioan Morar face parte din acea categorie de scriitori care scriu despre tristete si singuratate intr-un limbaj dezinvolt si incisiv. Exagerez putin, in cazul sau, dar exista o tipologie a spiritului ce se revendica dintr-o energica disperare. Ioan Morar este fascinai doar de lumina launtrica a spaimei si isi populeaza singuratatea cu intimplari stranii. Poetul se distanteaza () de Naratorul sau. dar totul nu-i decit un joc de om inteligent."
(Eugen Simion. Scriitori romani de azi, IV.
Ed. Cartea Romaneasca. 1989)


"Toate ipostazele inchipuite de poezia lui Ioan Morar au. inainte de toate, o nota de hieratism si solemnitate. Poetul profeseaza un lirism mesianic, oracular in sensul bun, inchipuindu-si eul in postura unui arhiereu melancolic. Rostirea are stralucire si densitate, aglomerind sentinte si imagini antologice, sugestii culturale si sugestii biblice, uneori atinse discret de aripa calofiliei. Confesive in substanta lor intima, poemele din Vara indiana utilizeaza totusi cele mai subtile trucuri retorice pentru a echilibra emisia lirica si pentru a dubla documentul de existenta prin reflectia artistica."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica «& grotcsca a intunecatului deceniu literar noua. Ed. Kminescu. 1993)

"o poezie indiferenta la tendintele literare actuale, adresata unui cititor mai mult prieten decat cunoscator. () Si poemele (din voi. Sovaiala) produc aceeasi impresie de contributie discreta insa extrem de substantiala - cititorul se poate delecta cu o poezie de calitate fara a fi tulburat de socuri novatoare, experimentale."
(C. Rogozanu. '-Romania literara", nr. 13/2000)