Ioan Pop biografia

Ioan Pop opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

POP IOAN
Pseudonimul literar al lui Ioan Pop.
A semnat si Ioan es. Pop. Poet. De asemenea, publicist.

S-a nascut la 27 martie 1958 in Varai (Maramures).

Este fiul lui Simion Pop, fost diacon la biserica din sat si agricultor.

A absolvit in 1993 Facultatea de Filologie, sectia Limba si literatura romana - Limba si literatura engleza a Universitatii din Baia-Mare.

Ca student, activeaza in cenaclul "Nord" al revistei studentesti "Nord", fiind, intre 198l-l983, si re-dactorul-sef al acestei publicatii. Din 1987 participa sporadic la sedintele cenaclului "Universitas" din Bucuresti condus de criticul si profesorul Mircea Martin. Dupa 1989, este redactor la revista "Luceafarul" si secretar de redactie la "Pro TV Magazin".
A debutat publicistic cu ciclul de poeme Vid de memorie in revista "Nord", la inceputul anilor '80.

In 1994 debuteaza editorial cu volumul de poeme Ieudul fara iesire (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza cu poezie la: "Luceafarul", "Nouazeci", "Tribuna", "Astra", "Transilvania", "Contemporanul", "Vatra", "Romania literara", "Contrapunct", "Convorbiri literare" s.a.
Dupa debut publica volumele Porcec (Asociatia Scriitorilor din Bucuresti si Ed. Cartea Romaneasca, 1996) si Pantelimon 113 bis (Ed. Cartea Romaneasca, 1999).

A obtinut urmatoarele premii: premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1994), premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994), premiul de debut al revistei "Poesis" (1994), premiul Festivalului National de Poezie de la Sighetu-Marmatiei (1994), premiul Primariei municipiului Bucuresti pentru cel mai bun volum din colectia "Poetii orasului Bucuresti" (1996).

A publicat grupaje de poezie in "Revista Iberorromanica" (nr. 1/1996, Madrid), "Asheville Poetry Review" (voi. 5, nr. 1, USA) si in reviste literare din Irak, Iugoslavia si Suedia.
Lucreaza ca si editor al "Ziarului de duminica", supliment al "Ziarului financiar".

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice despre poezia autorului: Alex. Stefanescu ("Zig-Zag", mart. 1994); Laurentiu Ulici ("Romania literara", 29 apr. 1994); Oc-tavian Soviany ("Contemporanul. Ideca europeana", 3 nov. 1994); Nicolae Manolescu ("Romania literara", nr. 2/1996); Romul Munteanu - loan Es. Pop sau poezia ca traire (in volum Jurnal de carti 6, Ed. Libra, 1996); Ion Pop ("Vatra", nr. 2/1998); Marin Mincu - Un poet textualist - loan Es. Pop ("Viata Romaneasca", nr. l-2/1999); Dorina Bohantov ("Romania literara", nr. 19/2000); Stefania Ciurea ("Observator cultural", nr. 59/2001); Mircea Martin, Dan-Silviu Boerescu, Andreea Deciu, Nichita Danilov, Dan C. Mihailescu, Valentin F. Mihaescu, Ioana Parvulescu, Aurel Pantea, George Vulturescu, Cornel Regman s.a.

Referinte critice:


"Aceasta ridicare a mizeriei si turpitudinii ontologice la un coeficient cosmic este cu adevarat exceptionala in poezia lui loan Es. Pop, caci micile aventuri ale unei existente anodine, gregare aproape, se transfigureaza ca in episoadele din Iliada sau ale unei Fenomenologii a spiritului a caror succesiune are ceva din curgerea solemna a marelui epos."
(Octavian Soviany, "Contemporanul. Ideea europeana", 3 nov. 1994)

"Zugrav de singuratati dospite in ligheanul social si lampadofor al promiscuitatii, loan Es. Pop este in Ieudul fara iesire (Ed. Cartea Romaneasca) poate cea mai rezonanta - in registru grav - voce lirica a noua-zecistilor."
(Laurentiu Ulici, "Romania literara", 29 apr. 1994)

"loan Es. Pop debuteaza cu o carte de versuri densa si stranie, cum n-au mai aparut de mult la noi. Ea va sta pe masa de lucru a criticilor literari ca o bucata de meteorit."
(Alex. Stefanescu, "Zig-zag", mart. 1994)

"in poezie, miracolul consta in a inventa un Ieud care sa apartina in exclusivitate poetului () Tot asa Ponticele lui Ovidiu nu descriu orasul de pe tarmul Marii Negre (), ci un cu totul altul, construit de fantezia infrigurata si moderna a unui meridional lipsit cu brutalitate de soarele sau."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 2/1996)

"E de recunoscut ca asemenea versuri nu pot fi scrise de oricine si ca nu sint prea multi poeti in stare sa transmita cu atita forta implicarea tragica a fiintei in actul creator (). De etichete «optzeciste» si «nouazeciste» nu mai e nevoie. Ne aflam pur si simplu in fata unui poet despre care n-ar fi exclus sa se spuna, foarte curind, ca este un poet mare."
(Ion Pop, "Vatra", nr. 2/1998)

"Orice text din cele doua volume publicate pina acum de loan Es. Pop pare sa garanteze ipoteza «obiectiva» ca a aparut, in sfirsit, un poet lipsit de complexe, proclamind viabilitatea de necontestat a metodei textualiste. Caci prin Iova aveam metoda, acum avem si substanta. Spatiul textual concret, in acceptia elementara, aproape triviala, se invirtoseaza fonematic, se amplifica semantic, pina devine un virtej absorbant in care se aglomereaza ametitor materie si cultura, intr-un cuvint, o imensa energie scripiurala, corespunzatoare unui orizont de asteptare pe masura; ma refer desigur, in primul rind, la orizontul de asteptare textualist."
(Marin Mincu, "Viata Romaneasca", nr. l-2/1999)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani