Ioan Radu Vacarescu biografia
Ioan Radu Vacarescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

VACARESCU IOAN RADU
Pseudonimul literar al lui Ioan Radu.
Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 18 decembrie 1958 in Sibiu.

Este fiul lui Petru Radu, mester dulgher, vechi membru PNL si primar in Girbova (Alba), si al Mariei Radu, functionara.

Dupa absolvirea Liceului "Octavian Goga" din Sibiu (1979), urmeaza cursurile Facultatii de Biologie, Geografie si Geologie (sectia Geografie - Engleza), absolvita in 1984.

Isi incepe activitatea literara in liceu, in cadrul cercului "Radu Stanca" (Sibiu). in prezent activeaza la cenaclul "Vladimir Munteanu" al Asociatiei Scriitorilor din Sibiu, organizat de revistele "F.uphorion" si "Transilvania".

A debutat publicistic cu poezie in revista "Luceafarul" in anul . Un redebut are loc in revista "Euphorion" in anul 1990, dupa ce timp de paisprezece ani nu mai publicase nimic.

Debuteaza editorial cu volumul Exil in orasul imperial (Ed. Euphorion. 1992).

Colaboreaza cu poezie, proza, eseuri, traduceri, articole pe teme politice, sociale si culturale la revistele: "Euphorion", "Luceafarul", "Tomis", "Poesis", "Steaua", "Calende", "Zburatorul", "Echinox", la ziarele: "Dimineata", "Tribuna Sibiului", "Monitorul de Sibiu", "Rondul", la Radio Romania Cultural, Radio Activ (Sibiu), TV Sibiu, TV Cluj, Radio Tirgu Mures s.a. Dupa debut, a publicat urmatoarele volume: Melancolii retorice (versuri, Ed. Euphorion, 1994); Identitate culturala (antologie alcatuita in colaborare cu Mircea Ivanescu si Iustin Panta, Ed. Kuphorion si Festivalul International de Teatru de la Sibiu, 1997); Antologia pieselor prezentate in sectiunea "spectacole - lectura" (Ed. Euphorion si Festivalul International de Teatru de la Sibiu, 1998); Legaturi / Links (antologie de traduceri din lirica anglo-saxona, in colaborare cu Mircea Ivanescu si Iustin Panta, Ed. Euphorion si Festivalul International de Teatru de la Sibiu, 1998), Antologia poeziei romanesti de la origini pina azi (in colaborare cu Dumitru Chioaru, Ed. Paralela 45, 1998).

A efectuat calatorii in Olanda in cadrul programului de schimburi dintre Colegiul Pedagogic "Andrei Saguna" din Sibiu si Jan Van Scorel Collegc -Hogeschool Alkmaan.

Este prezent cu poeme traduse de Dieter Schlesak in Halbjahresschrift fur siidosteuropaische Geschichte, Literatur und Politik, nr. 2/1994 si in antologia Gefahrliche Serpentinen, Rumanische Lyrik der Gegenwart (Druckhaus, Germania, 1997; traducere in limba germana de Dieter Schlesak).

Lucreaza ca si profesor la Colegiul pedagogic "Andrei Saguna" din Sibiu si redactor la revista "Euphorion" din Sibiu.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO, al Societatii de Geografie din Romania si membru fondator al "Fundatiei Euphorion".

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Nicolae Oprea - Exil in orasul imperial ("Calende", nr. 3/1993); Ion Cristofor - Citadinism si confesiune ("Tribuna", nr. 11/1993); Alexandru Pintescu - Sub semnul lui Euphorion ("Poesis", nr. 9/1993); Stefan Melancu - Cartea de nisip ("Apostrof, nr. 7-8/1993); George Badarau - Un pelerin in orasul imperial ("Dacia literara", nr. 12/1994); Mircea Ivanescu - Un pariu cu literatura contemporana ("Rondul de Sibiu", 2 dec. 1994); Florenta Albu ("Viata Romaneasca", nr. 3-4/1994); Dan-Silviu Boerescu - Dictionarul debutantilor 1990-l995 ("Cartea", mai 1996); Sanda Cordos - Dictionar de carti ("Echinox", nr. 6-7-8-9/1995); Ion Pop s.a.

Referinte critice:


"Oboseala existentiala care iriga arterele poemului, voluptatea solitudinii si, in genere, registrul monocord al discursului plaseaza aceasta poezie pe orbita bacoviana. Ioan Radu Vacarescu exceleaza in poemele asa-zicind de atmosfera, in care peisajul «orasului imperial» apare abia hasurat, parca absorbit de magma sufleteasca. Nota usor elegiaca a discursului este contracarata de simtul ascutit al realului. Caci «nostalgia arheologica» a poetului (dupa propria definitie), cind descinde in cotidianul agrest se transforma intr-o detasata, ironica viziune asupra «orasului melancolic» - un «Sibiu iluzoriu».
(Nicolae Oprea, "Calende", nr. 3/1993)

"Este vorba de asumarea deliberata a unei poetici de cugetare, nu foarte frecvente in literatura contemporana. Un pariu, ce pare riscant, cu literatura contemporana, cu rezultate remarcabile. Poezia lui Ioan Radu Vacarescu este de expresie lirica, de mare vibratie mai ales atunci cind, in arderea sa, isi regaseste experienta lirica in experiente dintre cele mai stranii."
(Mircea Ivanescu, "Rondul de Sibiu", 2 dec. 1994)

"Suspendata fiind asprimea singuratatii si disconfortul deznadejdii, lumea se releva si se lasa locuita ca un spatiu al unor senzuale scenarii, fruste si rafinate in acelasi timp. Alteori, senzualitatea se proiecteaza cosmic. De altfel, locvacitatea si intensitatea simturilor au puterea de a descuraja singuratatea, ce se umple de vii iluzii si de himere senzuale. Melancolii retorice, al doilea volum al lui Ioan Radu Vacarescu, se hraneste in cea mai mare parte, din aceeasi viziune senzuala, oscilind intre contemplatie si participare, intre consemnarea unei prezente si animarea intensa, carnala, a iluziilor."
(Sanda Cordos, "Echinox", nr. 6-7-8-9/1995)

"Dupa ani de absenta a unei antologii a poeziei romanesti, selectia propusa de Dumitru Chioaru si Ioan Radu Vacarescu vine sa redescopere publicului larg numele si operele cele mai reprezentative ale acestui spatiu creator. [] Spiritul critic exigent si gustul estetic sigur al autorilor ei sint o garantie a optiunilor."
(Ion Pop)


Copyright © Contact | Trimite referat