Ioan Viorel Boldureanu biografia


Ioan Viorel Boldureanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BOLDUREANU IOAN VIOREL.

Prozator.
De asemenea, istoric literar si publicist.

S-a nascut la 12 februarie 1950 in Topolovatu Mare (Timis) intr-o familie de tarani, Ioan si Viorica Boldureanu.

Dupa studiile liceale terminate la liceul "Coriolan Brediceanu" din Lugoj (1969), a absolvit in 1973 Facultatea de Filologie (sectia romana - franceza) a Universitatii din Timisoara, iar in 1980, Facultatea de Filosofie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj. in 1985 isi sustine doctoratul in filologie.

Din 1971 este membru si apoi presedinte si indrumator al cenaclului "Excelsior - Pavel Dan" de la Casa de Cultura a Studentilor din Timisoara; in perioada 1981 - 1989 activeaza in cadrul cenaclului Casei Universitarilor din acelasi oras. Frecenicaza. de asemenea, cenaclul revistei "Orizont", cenaclul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara si cenaclul radiofonic "Gura satului" al postului de radio Timisoara.

Debuteaza publicistic cu proza in revista "Forum studentesc", sub pseudonimul Ion Topoloveanu.

Debuteaza editorial cu un gupaj intitulat Povestiri de la marginea cimpiei in volumul colectiv cu acelasi titlu (Ed. Facla, 1984).
Colaboreaza la revistele: "Forum studentesc", "Orizont", "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", "Viata Romaneasca" etc. Dupa volumul de debut, publica volumele: Cultura romaneasca in Banat -sec. XIX (Ed. Helicon. 1994): Beregsau-Mare (monografie, Ed. Mirton. 1996). Kseu despre creativitatea spiritului - Surse arhaice pentru aisthesis (Ed. Eminescu. 1997): Casa si memoria lui Avram Procrator (roman. Ed. Marineasa, 1999); intoarcerea lui Tosu (povestiri, Ed. Eminescu, 2000).

Este prezent in antologiile Zona. Prozatori si poeti timisoreni din anii '80 si '90, alcatuita de Viorel Marineasa (Ed. Marineasa, 1997) si Generatia '80 in proza scurta, alcatuita de Viorel Marineasa si Gheorghe Craciun (Ed. Paralela 45, 1998).

A fost distins cu premiul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara (1983) si cu doua premii pentru proza ale revistei "Orizont" (1983, 1984).

In perioada 1993 - 1995 a profesat ca lector la catedra de limba si literatura romana a Universitatii "Jan Komenski" din Bratislava, in prezent este conferentiar universitar la Facultatea de Litere, Istorie si Filosofie a Universitatii de Vest si consilier-sef la Inspectoratul pentru Cultura din Timisoara.

Asupra prozei autorului au formulat opinii critice: Ion Ariesanu - Ioan Viorel Boldureanu ("Orizont", iun. 1983); Tudorel Urian - Diorame la marginea cimpiei ("Orizont", sept. 1984); Al. Condeescu - Orizont banatean ("Luceafarul", iunie 1986); Valeriu Drumes - Proza si critica timisoreana - intre traditie si devenire ("Contemporanul", nr. 32/1987); Cornel Ungureanu (in volum Imediata noastra apropiere, III. Ed. Vitruviu, 1996); Dana Gheorghe ("Observator cultural", nr. 10/2000).

Referinte critice:


"prozatorul acesta aduce totusi intre confratii generatiei sale o forta epica de netagaduit, un univers pitoresc si original, dar, mai ales, o reala putere de a impleti, in povestirile sale, realitatea satului romanesc cu un magic de sorginte populara. in scene vii, care de pe acum dovedesc o mina sigura si un gust artistic neindoielnic, pagini si scene inubliabile."
(Ion Ariesanu, "Orizont", iunie 1983)

"Cel mai interesant din acest unghi simbolic al profunzimii intimplarilor
este loan Viorel Boldureanu, adept al unui realism oniric, unde fantasticul
Interfereaza firesc cu naturalul ca in povestile ancestrale unde viziunea
magica asupra lumii permite intilnirea planurilor fara a-i diminua realitatea."
(Alexandru Condeescu, "Luceafarul", iunie 1986)

"desi mentinui in regimul fabulosului, romanul nu are caracter oniric ori fantastic pentru ca el surprinde un univers rural de o deplina autenticitate, cunoscut in adincime de loan Viorel Boldureanu. Intuind cele doua trasaturi -autenticitatea realului si transferul in imaginar, autorul obtine, cum se intim-pla in proza foarte buna, o lume obiectiva, si totusi numai a lui."
(Livius Ciocarlie, prefata la voi. Casa si memoria lui Avram Procator, Ed. Marineasa, 1999)