Ioana Bot biografia


Ioana Bot opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BOT IOANA.

Pseudonimul literar al Ioanei Both.
Critic si istoric literar, eseist.

S-a nascut la 3 mai 1964 in Cluj-Napoca.

Este fiica folcloristului si profesorului universitar Nicolae Bot.

Dupa terminarea liceului de filologie-istorie "Ady-Sincai" din Cluj-Napoca, urmeaza Facultatea de Litere (sectia limba si literatura romana - limba si literatura franceza) a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Absolvita in . in 1997 devine doctor in filologie al aceleiasi universitati. In perioada studentiei a fost membra a cercului literar "Echinox" si (intre 1986 - 1987) redactor al revistei cu acelasi nume. A facut de asemenea parte din "Cercul de poetica si critica literara" indrumat de Ioana Em. Petrescu in cadrul Facultatii de Litere.

A debutat publicistic in "Echinox" in 1982 cu un text critic. Debutul editorial are loc in 1990 cu volumul Eminescu si lirica romaneasca de azi (Ed. Dacia).

Colaboreaza la numeroase reviste literare din tara si din strainatate, printre care: "Echinox", 'Tribuna", "Steaua", "Secolul 20", "Studia Universitatis Napocensis", "Familia", "Poesis", "Dilema", "Vineri", "Romania literara", "Slavic Almanach of the University of Witwatersrand" (Johanncsburg, Africa de Sud), "Columna" (Turku, Finlanda) etc.
Dupa volumul de debut a publicat volumul de eseuri Tradarea cuvintelor (EDP. 1997) si studiul D. Caracostea teoretician si critic literar (Ed. Minerva, 1999). A coordonat impreuna cu Diana Adamek volumul de studii si evocari Portret de grup cu Ioana Em. Petrescu (Ed. Dacia, 1991).

Este prezenta cu un eseu in volumul colectiv Liviu Rebreanu dupa un veac, coordonat de Mircea Zaciu (Dacia, 1985).

A tradus din si in franceza si finlandeza Dictionarul finlandez - roman al manualului Suomea Suomeksi I de Olli Nuutinen (Helsinki, 1993). A tradus, de asemenea, volumul Etnologul intre sarpe si balaur (Ed. Paideia. 1997) de M. Mesnil si A. Popova. A ingrijit editii din scrierile Ioanei Em. Petrescu.

Este detinatoarea urmatoarelor premii literare: premiul pentru critica al revistei "Tribuna" (1987); premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1990); premiul tinarului scriitor al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1992).

In 1992 a obtinui o bursa guvernamentala de studii de cultura si civilizatie finlandeza (Lappeenrata, Finlanda) si in 1995 - 1996 o bursa federala elvetiana la Universitatea din Ziirich. in perioada 1997 - 1998 a beneliciat de o bursa '"New Europe College". in 1998 a beneficiat de un stagiu la Universitatea din Geneva, iar in 1990 de o bursa a guvernului roman la Academia di Romania din Roma.
In prezent autoarea este lector doctor la Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a societatii culturale "Lucian Blaga" din Cluj si a Asociatiei de Literatura Comparata din Romania. Despre cartile autoarei au formulat opinii critice: Ion Bogdan Leller ("Contrapuncf, 1991); Stefan Borbely - Echinoxistii. O voce sigura (in volum Xenogramc. Ed. Cogito, 1997); Ruxandra Ivaneescu s.a.

Referinte critice:


"Bine gindit, armat cu o structura teoretica la care putini membri ai generatiei 80 au acces, peremptoriu in formulari, dar mai putin subtil in latura speculativa, volumui ei de debut (Eminescu si lirica romaneasca de azi, Dacia. 1990) propune o incitanta lectura intertextuala a poeziei romanesti contemporane, pe schema variabilelor raportate la un model referential. O lectura exhaustiva, bine structurata (din care deriva, in cele din urma. si o antologie de texte reprezentative, paginata in finalul volumului) ii permite autoarei o abordare pe doua linii principale: a recurentelor filtrate din substanta imaginara a poeziei eminesciene, si a celor raportate strict la limba, totul la jumatatea distantei dintre un limbaj critic tehnicist, obiectiv-detasat si o sistematizare tematica superior articulata, in care intuitia e mereu subordonata taxinomiei, entuziasmul evident al descoperirii mereu canalizat in directia mai putin spectaculoasa a observatiei reci, sceptic-sistematizate."
(Stefan Borbely, in voi. Xenograme, Fd. Cogito, 1997)